IZETBEGOVIĆ OSLOBODIO ATENTATORA NA PREMIJERA: Bošnjaci ne mogu da oproste Vučiću što je živ!
Foto: AP, Fonet

Skandalozan epilog istrage o napadu na premijera u Srebrenici

IZETBEGOVIĆ OSLOBODIO ATENTATORA NA PREMIJERA: Bošnjaci ne mogu da oproste Vučiću što je živ!

Politika -

Tužilaštvo u Sarajevu obustavilo istragu protiv Almira Merdića, a iz SDA poručuju da je predsednik Vlade Srbije u Srebrenici napao sam sebe. Vlada Srbije: Iza svega stoje bošnjački političari iz BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obustavilo je istragu protiv Almira Merdića (41) iz Jelaha, jednog od glavnih osumnjičenih za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici prošle godine.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić i ministar za rad Aleksandar Vulin oštro su osudili potez tamošnjeg tužilaštva, ocenjujući da iza odustajanja od istrage stoje bošnjački politički funkcioneri u BiH.Merdić je potvrdio da je istraga protiv njega obustavljena. S druge strane, u Tužilaštvu BiH rekli su novinskoj agenciji Srna da do ponedeljka ne mogu davati informacije o ovom slučaju.Premijer Aleksandar Vučić juče nije reagovao, a Dačić je ovim povodom rekao da bošnjački političari u BiH stoje iza odustajanja od istrage o napadu na Vučića, kad ga je na obeležavanju godišnjice zločina u Srebrenici njih nekoliko gađalo kamenicama.Srbija opredeljena za mir- Godinu dana ne samo da nisu ništa preduzeli u vezi s otkrivanjem napadača i organizatora već su sve učinili da ih zaštite - naveo je Dačić.Šef diplomatije je još istakao da je Srbija opredeljena za mir i regionalnu stabilnost, ali da se ona ne može graditi mržnjom i stalnim napadima na Vladu Srbije i njenog premijera, koji se poneo državnički, a potom doživeo pokušaj ubistva i stalne uvrede.

- To govori o njima, Srbija će voditi svoju politiku mira i pomirenja, za koju smo dobili priznanje svih vodećih političara sveta - kazao je šef diplomatije i predsednik SPS.Sklanjaju dokazeAleksandar Vulin je još istakao da odustajanje od gonjenja izvršilaca pokušaja ubistva premijera Srbije služi da se sakriju nalogodavci i uklone tragovi.- Pokušaj ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici nije bio slučajan, niti je sproveden bez pažljivog planiranja, a još manje bez političke pozadine i podrške - kazao je Vulin i dodao:

- Da je umesto Vučića napadnut premijer neke druge zemlje, ovo se ne bi desilo i međunarodna zajednica se ne bi umirila dok teroristi ne bi bili pohvatani i kažnjeni. Od žrtve zavisi i kazna ili u ovom slučaju nagrada. Pre godinu dana Vučić je oprostio što su pokušali da ga ubiju, godinu dana kasnije ne mogu da mu oproste što je živ.Da skandal bude veći, nakon vesti o obustavljanju istrage, poslanik Izetbegovićeve SDA u parlamentu BiH Sadik Ahmetović izjavio je da je Vučić sam sebe napao u Srebrenici i da je sam kriv što su ga napali (?!).- Izjava Ivice Dačića je neprimerena i bazirana na osnovi rekla-kazala. Aleksandar Vučić je u Potočarima napao sam sebe, jer masa je reagovala i to niko nije mogao kontrolisati, i to zbog ranijih Vučićevih izjava o rezoluciji UN o Srebrenici, hapšenju Nasera Orića u Švajcarskoj i još mnogo toga - rekao je Ahmetović.Nekontrolisana masaPrema njegovim rečima, ništa ne ukazuje da je neko organizovao taj napad.- Siguran sam u to, jer sam bio i blizu samog tog događaja. Masa je reagovala verovatno gnevna na Vučićeve izjave neposredno pre obeležavanja genocida u Srebrenici prošle godine. Desio se nekontrolisan i stihijski odgovor mase, ali siguran sam da nije bilo nikakve namere da se ugrozi život premijera Srbije - naglasio je Ahmetović.Podsetimo, Vučić je u julu prošle godine napadnut posle komemoracije žrtvama zločina u Srebrenici.Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je posle napada da je osramoćen tim činom, da je Vučiću garantovao bezbednost i da nije potpirivao narod.

Ćamil Duraković, načelnik opštine SrebrenicaDAČIĆ I VULIN NE ŽELE DOBRO BIHĆamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica, kaže u razgovoru za Kurir da je reč o obustavi istrage protiv samo jedne osobe.

- To što tvrde Dačić i Vulin, koji su inače bučni proteklih nekoliko meseci, ne znači da je tako. Iako oni ne žele dobro BiH, to ne znači da ona ne postoji i da nema svoje legalne institucije za sprovođenje zakona.

Tako i ova odluka Tužilaštva BiH, za koju se slažem da je trajala dugo i da je reč o obustavi istrage protiv samo jedne osobe, ne znači da je istraga u kompletnom slučaju obustavljena. Oni, Dačić i Vulin, nemaju pravo da takvu odluku politizuju - kazao je Duraković.

REAGOVANJA / ISTRAGA SVE VREME BILA FINGIRANADRAGOMIR ANĐELKOVIĆ, POLITIČKI ANALITIČARNormalno je da se odustalo od dalje istrage. Jer kada bi se nastavila istraga, došli bi do onih koji su naručili napad, a to muslimanska politička elita ne želi.BORIVOJE BOROVIĆ, ADVOKATMislim da je sve vreme bila fingirana istraga. To je ozbiljno krivično delo. Postoji video-zapis, izjave ljudi, lako se mogao procesuirati taj predmet. GORAN KNEŽEVIĆ, MINISTAR PRIVREDESramota. Vrlo sam iznenađen. Od početka je ličilo na to. Sve je bilo pripremljeno i ovo je sad finalna svinjarija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track