JAČI OD ZAKONA: Đilas bije, a svi u državi ćute!
Foto: Dado đilas I Damir Dervišagić

Izvući će se za prebijanje tasta

JAČI OD ZAKONA: Đilas bije, a svi u državi ćute!

Politika -
Bivši predsednik DS neće biti gonjen po službenoj dužnosti zbog napada na oca svoje supruge Bobana Pelevića. Đilas će odgovarati ako ga pretučeni Pelević bude privatno tužio ili se ustanovi da je sklon nasilničkom ponašanju

Dragan Ðilas, nekadašnji gradonačelnik Beograda i predsednik DS, mogao bi da prođe nekažnjeno za prebijanje tasta Bobana Pelevića, koga je pre tri dana fizički napao, i to u prisustvu svoje ćerke (3)!

Kako saznaje Kurir od izvora iz istrage, ni policija ni tužilaštvo, po svemu sudeći, neće ga goniti ni krivično ni prekršajno. Na osnovu prikupljenih dokaza, izjava učesnika incidenta i težine povreda Bobana Pelevića, Ðilas će uspeti da prođe nekažnjeno.Šansa za nasilnike- Jedina mogućnost da Ðilas ode na sud zbog nasilničkog ponašanja je da njegov tast podnese privatnu tužbu protiv njega. Što se države tiče, protiv njega neće biti pokrenut nikakav postupak - kaže izvor našeg lista iz istrage.On dodaje da u ovakvim slučajevima postoji mogućnost krivičnog gonjenja po službenoj dužnosti, ali samo ukoliko bi Centar za socijalni rad u svom izveštaju policiji naveo da je Ðilas odranije sklon nasilničkom ponašanju, odnosno nasilju u porodici. Predmet bi u tom slučaju bio u nadležnosti Prvog osnovnog tužilaštva, koje bi odlučilo da li treba pokrenuti krivični postupak protiv Ðilasa.- Prema našim dosadašnjim saznanjima, on nema prijave za nasilničko ponašanje - zaključuje naš izvor.Policija je odmah posle incidenta saslušala Ðilasa, njegovog tasta, ali i Ivu Ðilas, njegovu suprugu, kao i njenu majku Ružicu Pelević, koje su prisustvovale nemilom događaju.U Tužilaštvu juče nismo dobili zvaničan komentar na naša saznanja. Sa druge strane, advokat Borivoje Borović kaže da ovaj predmet treba da se vodi po službenoj dužnosti.Dvogodišnji teror- To što je uradio Ðilas je krivično delo nasilničkog ponašanja i zaprećena kazna za to je do pet godina zatvora - kaže Borović.Podsetimo, bivši gradonačelnik je pre tri dana došao do vrata stana u kojem živi njegova još uvek zakonita supruga Iva s decom kako bi vratio ćerkicu i tada je došlo do svađe. Ðilas je nasrnuo na suprugu i njenu majku, a Ivin otac, kako bi zaštitio ćerku i suprugu, stao je ispred pomahnitalog zeta i - zaradio masnicu ispod oka. I Iva i Dragan Ðilas su pozvali policiju, ekipa je došla i napravila izveštaj. Razlog svađe između supružnika je podela imovine i novca. Navodno, Iva Ðilas potražuje osam miliona evra - četiri miliona evra u nekretninama i četiri miliona u kešu. Boban Pelević je u razgovoru za Kurir priznao da ga je Ðilas udario, te da ih bivši zet teroriše već dve godine.Draganu Ðilasu i njegovoj ženi Ivi prosleđen je SMS s konkretnim pitanjem na ovu temu, ali odgovor do zaključenja broja nismo dobili.

Branio ćerku, zaradio masnicu... Boban Pelević i Iva Đilas
Branio ćerku, zaradio masnicu... Boban Pelević i Iva Đilas

Za ove afere Đilas nije odgovarao- Grad preplatio šest miliona evra rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra- Mimo zakona dao šest miliona evra za podzemne kontejnere- Most na Adi preplatio 300 miliona evra- Vredne poslove davao fantomskim firmama (afera „bus-plus“)

ReagovanjaVesna Stanojević, koordinatorka sigurnih kućaOVAKVI SLUČAJEVI SE ČESTO ZATAŠKAJUTrebalo bi da se podnese krivična ili prekršajna prijava protiv Ðilasa, ali se često ovakvi slučajevi zataškaju i nasilnici izvuku. Ako nema prijava od strane policije, porodica može da ga goni privatno. Često porodica to ne čini iz straha od njegovih veza i moći.Zoran Milivojević, psihoterapeut NASILNICI ZASTRAŠUJU ŽRTVEPraksa pokazuje da nasilnici često zabranjuju žrtvi da podnese prijavu. Ucenjuju žrtvu, zastrašuju je i govore: „Ubiću te, pokrenuću veze, uništiću te“. Veliki problem je što žrtve nasilja imaju traume. Problem je i sistem, koji i u slučajevima kada žrtve podignu tužbu, sporo procesuira i blago kažnjava nasilnike. U Srbiji svako poznaje nekog, pa se takvi slučajevi neretko zataškavaju.Zora Dobričanin, advokatSVE ZAVISIAdvokat Zora Dobričanin ocenjuje da je još rano prognozirati da li će se Ðilas izvući bez kazne za nasilništvo ili će ipak biti gonjen.- Sve zavisi od činjenica. Za sud i tužilaštvo neophodni su dokazi i konkretne činjenice - kaže ona.Bojan Pajtić, predsednik DSBEZ KOMENTARA

(Prosleđen mu je SMS sa konkretnim pitanjem, ali do zaključenja broja nije odgovorio.)Zoran Babić, SNSKAD PESNICA NADVLADA LJUBAVŽao mi je kada dođe do nasilja bilo gde, naročito u porodici. Kada pesnica nadvlada argumente ljubavi i razuma. Ali to je privatna stvar i nadam se da će Ðilas i njegova porodica izaći iz toga.Dubravka Filipovski, NSNADLEŽNI DA REAGUJUOsuđujem svaki vid nasilja. Ima ga previše. Pozivam državne organe da reaguju u cilju sprečavanja (porodičnog) nasilja.Aleksandar Čotrić, SPOPOŠTEDETI DECU NASILJASva pitanja koja se tiču porodičnih odnosa su vrlo delikatna. Roditelji koji se razvode morali bi da poštede maloletnu decu strašnih scena nasilja. Javna ličnost ima daleko veću odgovornost za sve što čini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track