(FOTO I VIDEO) HAOS U SKUPŠTINI KOSOVA: Bačen suzavac, predstavniku EU Samuelu Žbogaru pozlilo!
Foto: Twitter

Opozicija blokira parlament

(FOTO I VIDEO) HAOS U SKUPŠTINI KOSOVA: Bačen suzavac, predstavniku EU Samuelu Žbogaru pozlilo!

Politika -
Poslanice Fljora Brovina i Blerta Kadriu su se zbog udisanja gasa onesvestile, a ranije je poslanica Samopredeljenja bacila punu čašu vode u lice potpredsedniku parlamenta u Prištini. Opozicija ne želi da se usvoji sporazum iz Brisela po kome će se na Kosovu formirati Zajednica srpskih opština

PRIŠTINA - Poslanici Skupštine Kosova napustili su danas salu, posle prihvatanja nacrta o 4 zakonska predloga, zbog toga što je opozicija bacila suzavac jer ne žele da se usvoje sporazum iz Brisela po kojima bi trebalo da se formira Zajednica srpskih opština.

Naime, poslanik pokreta Samopredeljenja Aljbin Kurti bacio je danas suzavac u salu Skupštine Kosova nakon nastavka sednice koju je tokom prepodneva blokirala opozicija. Samo što su se poslanici vratili u skupštinske klupe i predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji nastavio sednicu, Kurti je bacio suzavac nakon čega se sala napunila dimom.

Foto: Tanjug printscreen
Foto: Tanjug printscreen

Sednici su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice, među kojima je bio i predstavnik Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar koji se našao u dimu i koji je zatim u veoma teškom stanju izašao iz skupštine. Mediji u Prištini javljaju da je i Žbogaru pozlilo.

Pre bacanja suzavca došlo je do koškanja između poslanika opozicije i vladajuće koalicije i u jednom trenutku poslanica Samopredeljenja Aljbuljena Hadžiju bacila je punu čašu vode u lice potpredsedniku Skupštine Kosova Džavid Haljitiju. Međutim, iako u vanrednoj situaciji poslanici su nastavili sa dnevnim redom, usvajavši predviđene zakone za ovu sednicu, ali po ubrzanoj proceduri. Nakon usvojenih zakona, Veselji je okončao rad skupštine.

Pošto je u sali bačen suzavac, poslanici su krenuli da napuštaju salu a miris suzavca se osetio i do novinarske sobe na spratu.

To se desilo pošto je sednica na kratko nastavljena, posle jutrošnjeg prekida koji je izazvala opozicija.

Opozicija je od početka radnog dana pokušavala da spreči nastavak sednice. Prvo su izašli ispred stola predsedavajućeg i tako sprečili govornike da izađu za govornicu.

Kada je predsednik parlamenta Kadri Veselji pokušao da se obrati novinarima, poslanici opozicije su glasno zviždali u pištaljke i tako sprečili davanje izjave.

Posle toga je određena pauza, nakon koje je sednica nastavljena uz glasno zviždanje u pištaljke opozicije.

To je bio treći pokušaj da bude održana sednica parlamenta Kosova.

Razlog nezadovoljstva opozicije su sporazumi o Zajednici sprskih opština, koji je potpisan u Briselu, po kome je ZSO određena kao pravni subjekt definisan Statutom i imaće Skupštinu, predsednika, Savet, Odbor, Upravu, Kancelariju za žalbe, Sedište i spostveni budžet koji će moći da finansira i Republika Srbija.

U sporazumu se navodi da će Zajednica imati svoja obeležja, grb i zastavu, pravo na pokretnu i nepokretnu imovinu, učešće u vlasništvu preduzeća, kao i da Statut ZSO treba da bude predstavljen u dijalogu na visokom nivou za četiri meseca.

Bez Srba na sednici

Poslanici Srpske Liste nisu prisustvovali današnjoj sednici Skupštine Kosova, jer su u holu parlamenta postavljene slike sa nacionalističkim motivima što ne dolikuju jednoj multietničkoj instituciji kakva treba da bude Skupština, navodi se u saopštenju te stranke.

"Poruke koje se šalju na ovaj način krajnje su uznemirujuće za predstavnike Srba i zato se protivimo i eventualnom prijemu Kosova i Metohije u UNESKO i podržavamo napore premijera Srbije Aleksandra Vučića da se ovaj proces spreči i da se ne dozvoli otimanje spomenika kulture koji nisu 'kosovski' već Srpski i tako treba i da ostane uz pomoć premijera i Vlade Srbije", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Srpske Liste Aleksandar Jablanović.

Pre početka sednice poslanici opozicionog Samoopredeljenja i Alijanse za budućnost Kosova skinuli su pokrivač sa umetničkih slika u holu Skupštine Kosova, na kojima se nalaze motivi iz albanske istorije, koji su bili pokriveni više od deset godina.

U tome su učestvovali i lideri Alijanse Ramuš Haradinaj i Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj.

Jahjaga osudila postupak opozicije

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga oštro je osudila današnje ponašanje opozicionih poslanika u parlamentu, koji su za vreme sednice u plenarnoj sali bacili suzavac zbog čega su dve poslanice izgubile svest.

“Osuđujem neprihvatljivo ponašanje koje je dovelo do prekida sednice Skupštine Kosova treću nedelju za redom. To je ružno ponašanje opozicije i u suprotnosti sa demokratskom praksom i institucionalnim ponašanjem koje nastojimo da gradimo”, navodi se u izjavi Jahjage.

Ona je pozvala poslanike da se distanciraju od nasilja, da poštuju institucije koje su izgrađene uz mnogo muka i žrtvovanja, uključujući i njihovo lično žrtvovanje.

"Konceptualna i politička neslaganja treba da se rasprave snagom argumenata i parlamentarne kulture", kazala je kosovska predsednica. Jahjaga je istakla da građani Kosova od svojih izabranih predstavnika u vlasti i opoziciji očekuju da unaprede procese konsolidacije svoje zemlje, a ne da ih pretvore u posmatrače tenzija, kriza i stalnih blokada koje ometaju napredak Kosova i dobrobit njegovih građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track