JANKOVIĆ: Nedopustiva politizacija slučaja "Gardisti"
Foto: Kurir/ Nebojša Mandić I Aleksandar Jovanović Cile

Izmeštanje postupka van institucija

JANKOVIĆ: Nedopustiva politizacija slučaja "Gardisti"

Politika -

Zaštitnik građana Saša Janković danas je izrazio zabrinutost usled politizacije predistražnog postupka o smrti dvojice gardista i izmeštanja tog postupka van institucija i pozvao da se ovaj slučaj ne zloupotrebljava za diskreditaciju bilo koga kroz tabloide ili na drugi način.

Zaštitnik građana i ovog puta izražava puno poštovanje porodicama Jakovljević i Milovanović, sa čijim članovima je i sam, mimo medija, razgovarao pre više od pet godina i bezrezervno podržava njihovo pravo na punu istinu.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Janković u potpunosti uvažava nalaze nezavisne državne komisije kojom je pre 12 godina predsedavao advokat Boža Prelević i rezultate dva kasnija veštačenja u inostranstvu koji ukazuju da je gardiste ubila treća osoba, zbog čega je postupak do danas i ostao otvoren.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Činjenica je, međutim, da posle 12 godina, u momentu kada je u celoj javnosti viđen kao predsednički kandidat na skorim izborima, bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić biva pozvan u Policiju radi davanja iskaza, napominje Janković.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

On u saopštenju ukazuje da prethodno nisu pronađeni nikakvi novi dokazi i činjenice, već je privatna specijalizovana firma odavno poznate okolnosti prikazala u kompjuterskoj animaciji.

JEREMIĆ SE ODAZVAO POZIVU NADLEŽNIH ORGANA: Bivši šef diplomatije na saslušanju zbog smrti gardista

Nedopustivo spori predistražni postupak treba da se nastavi prikupljanjem novih dokaza, stav je koji je i Zaštitnik građana davno iskazao porodicama dvojice gardista.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Međutim, umesto da to urade organi koji su ovlašćeni i dužni da rešavaju ovakve slučajeve, roditelje je pred medijima primio predsednik Vlade Aleksandar Vučić i formirana je nova državna komisija koja će raditi ono što je pre 12 godina uradila prethodna, ali što ne može da bude prihvaćeno na sudu, jer dokaze izvode i cene nadležni organi, a ne komisije, navodi Janković.

(KURIR TV) GARDISTI U TOPČIDERU SU UBIJENI, zaključak je najnovijeg 3D forenzičkog istraživanja!

Očekujući i pozivajući da se predistražne radnje, posle svih ovih godina, okončaju uspešno, Janković poziva da se smrt vojnika i bol porodice ne zloupotrebljavaju za diskreditaciju bilo koga kroz tabloide ili na drugi način i da se slučaj rasvetljava institucionalno, kroz nadležne organe i procedure kako bi istina bila čista i nepobitna.

VIDEO VUČIĆ S PORODICAMA NASTRADALIH VOJNIKA Vlada danas donosi odluku o komisiji za slučaj gardisti

ZVANIČNO IZ VLADE SRBIJE: Doneta Odluka o obrazovanju komisije za smrt gardista

NEREŠEN SLUČAJ PONOVO DOBIO POLITIČKU POZADINU: Jeremića upleli u ubistvo gardista

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track