JOHANES HAN: Očekujem da Srbija poštuje obaveze, pa i po pitanju sankcija Rusiji!
Foto: Rojters

JOHANES HAN: Očekujem da Srbija poštuje obaveze, pa i po pitanju sankcija Rusiji!

Politika -
Tu posvećenost budućnosti Srbije unutar EU ne bi smelo da pomuti balansiranje između EU i Rusije. Unutar pregovaračkog okvira postoje zakonski zahtevi za “progresivno” usklađivanje sa stavovima EU, takođe i u teškim pitanjima kao što su sankcije, i to je veoma važno. Očekujemo od Srbije da poštuje tu obavezu, rekao je evropski komesar

Posvećenost Srbije njenoj budućnosti u Evropskoj uniji ne bi smela da bude pomućena balansiranjem između EU i Rusije - kaže evropski komesar Johanes Han. Novi komesar EU za susedstvo i pregovore o proširenju, koji je na tom mestu nasledio Štefana Filea, danas će u Beogradu razgovarati s premijerom Vučićem i predsednikom Nikolićem. Han je austrijski političar, a do 1. novembra je u Evropskoj komisiji bio komesar za regionalnu saradnju.- Moja poseta Srbiji na samom početku mog novog mandata jasna je poruka da pregovori o pridruživanju EU imaju isti prioritet kao i do sada: biće nastavljeni u istom duhu i sa jednakom posvećenošću. Evropska perspektiva Srbije je veoma stabilna. Želim još jednom da istaknem da ćemo EU i ja lično nastaviti da pružamo podršku Srbiji. EU je bila i ostaće najbliži partner Srbije. Pomoć EU Srbiji posle 2000. dostigla je oko 2,5 milijardi evra, oko 200 miliona godišnje. Od 2014. do 2020. dostići će oko 1,5 milijardi evra. Odmah sam došao u posetu Srbiji da bih izrazio solidarnost EU i njenu spremnost da reaguje posle poplava i EU je ponovo glavni davalac za nadoknadu štete od poplava - donacije u iznosu od 195 miliona evra.On je naveo da namerava da podstakne Vučića i njegovu vladu da ubrzaju i prodube političke i ekonomske reforme, naročito u oblasti vladavine prava, koja je od ključnog značaja za građane Srbije.

"To takođe znači jačanje slobode izražavanja svakog pojedinca. Moramo da vidimo i intenzivnije zalaganje za reformisanje ekonomije i podsticanje rasta i zapošljavanja ljudi u Srbiji. Takođe je od suštinskog značaja da Srbija ostane iskreno posvećena sprovođenju dogovora postignutih u dijalogu s Prištinom, kako bi pregovori mogli mirno da se nastave. U načelu, potreban nam je sveobuhvatan proces pridruživanja. Pridruživanje EU je društveni projekat za buduće generacije. Zbog toga je dobro da vidimo da postoji snažan konsenzus po tom pitanju širom Srbije", rekao je Han.

Prema njegovim rečima, otvaranje pristupnih pregovora u januaru je napredak od odlučujućeg značaja.On je istakao da Srbija mora da pojača napore za prilagođavanje pravnim tekovinama EU, naročito u oblasti energetike, državne pomoći i politike azila. A u ključnoj oblasti međunarodne i bezbednosne politike, članice EU takođe očekuju od Srbije da do pristupanja postepeno usklađuje svoju politiku i stavove sa EU."Takođe je važno da Srbija i dalje bude posvećena regionalnoj saradnji. U tom kontekstu pozdravljamo liderstvo i otvorenost koje su pokazali na forumu “Zapadnobalkanske šestorke”. Na kraju, dok čeka sagovornika u Prištini, Srbija mora da nastavi da bez odlaganja primenjuje dogovore postignute u dijalogu kako bi uskoro mogao da se ostvari napredak u vezi s poglavljem 35, koje nadgleda napredak u celini", naveo je Han. Odgovarajući na pitanje da li je zabrinut zbog odnosa Moskve i Beograda, evropski komesar je rekao da donekle ima razumevanja za istorijske veze Srbije sa Rusijom.

"Mi ne prisiljavamo Srbiju da donese jednostavnu odluku. Srbija je sama proglasila pristupanje EU svojim ključnim strateškim ciljem, koji je premijer Vučić jasno ponovio prilikom posete predsednika Putina u oktobru. Fundamentalna posvećenost Srbije vrednostima i interesima EU je važna, naročito imajući u vidu buduće predsedavanje Srbije OEBS-u 2015. godine. Tu posvećenost budućnosti Srbije unutar EU ne bi smelo da pomuti balansiranje između EU i Rusije. Unutar pregovaračkog okvira postoje zakonski zahtevi za “progresivno” usklađivanje sa stavovima EU, takođe i u teškim pitanjima kao što su sankcije, i to je veoma važno. Očekujemo od Srbije da poštuje tu obavezu. Ali još je važnije za lidere u Beogradu neprestano pokazuju da Srbija ostaje pri svom strateškom cilju da pristupi EU i da to pokažu na rečima, a naročito delima. Utisci koji se ostavljaju u javnosti su važni, i srpsko rukovodstvo to zna. To ću da istaknem prilikom svoje posete.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track