JOHANES HAN STIGAO U BEOGRAD: Sa Vučićem prošetao po Skadarliji
Foto: Tanjug

Neformalno druženje za početak

JOHANES HAN STIGAO U BEOGRAD: Sa Vučićem prošetao po Skadarliji

Politika -

BEOGRAD - Evropski komesar za proširenje Johanes Han doputovao je večeras u Beograd. Han će sutra razgovarati sa srpskim zvaničnicima o nastavku evrointegracija Srbije i dijalogu Beograda i Prištine.

Evropski komesar će se sutra sastati s premijerom i novim sastavom Vlade, predsednicom Skupštine Majom Gojković i članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije. Potom će učestvovati na skupu "Pristupanje EU i unapredjenje poslovnog okruženja u Srbiji", koji organizuju Privredna komora Srbije i Delegacija EU u Srbiji.

Han je uoči posete napisao na Tviteru da se raduje razgovorima o ključnim pitanjima u odnosima Srbije i EU u procesu pristupanja Srbije Uniji.

Foto: Tanjug Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug Dragan Kujundžić

V

učić i Han prošetali Skadarlijom

Komesar Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Johanes Han je odmah po dolasku sa svojim domaćinom premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem prošetao Skadarskom ulicom. Han inače sutra u Beogradu ima zvanične sastanke, a veče je proveo u neformalnom druženju sa premijerom Vučićem u staroj boemskoj četvrti Beograda, poznatijoj kao Skadarlija.

Hana su u Skadarliji, pored premijera Vučića dočekala deca, u narodnim nošnjama, na tradicionalni srpski način hlebom i solju nakon čega je poslužen domaćom rakijom iz čokanja.

U nastavku šetnje Han je od lokalnih ugostitelja dobio štap i šešir, a degustirao je i domaće meze. Kod kuće Djure Jakšića, Han je dobio i knjigu Ive Adrića "Na Drini ćuprija" na engleskom jeziku.Premijer Srbije i Han u pratnji saradnika veće su nastavili druženje neformalnom večerom u jednom skadarlijskom restoranu.

Foto: Tanjug Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug Dragan Kujundžić

Teški izazovi pred Srbijom

Komesar Evropske unije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han rekao je da su pred Srbijom teški izazovi jer mora da primeni sve predvidjeno u Poglavljima 23 i 24."Teški izazovi su pred nama. To uključuje agendu vladavne prava, gde Srbija treba da primeni ono što je predvidjeno akcionim planovima za pregovaračka poglavlja 23 i 24", rekao je Han za sutrašnje izdanje Večernjih novosti.

On je dodao da je angažman Evropske unije (EU) na evropskom putu Srbije čvrst, što se najbolje vidi u otvaranju četiri poglavlja u procesu pregovora o pristupanju.Han je odao priznanje Srbiji zbog očuvanja mira i stabilnosti u regionu i dodao da je i pristup Srbije prilikom rešavanja migrantske krize bio od velike pomoći EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track