Joksimović i Dol: Srbija stabilno na EU putu
Foto: Dado Djilas

Prioriteti holandskog šestomesečnog predsedavanja EU

Joksimović i Dol: Srbija stabilno na EU putu

Politika -
BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je sa ambasadorom Kraljevine Holandije Hendrikom Van del Dolom razgovarala o prioritetima holandskog predsedavanja Evropskoj uniji, kao i o predstojećoj dinamici procesa pristupanja Srbije.

Ambasador Dol je, predstavljajući prioritete holandskog šestomesečnog predsedavanja EU, istakao da je cilj da se pomogne da EU pronađe zajednička rešenja za postojeće probleme i da Unija bude fokusirana na suštinske stvari, kao što su ekonomski rast i povećanje zaposlenosti, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Sagovornici su se složili da je važno da poseban fokus bude na traženju sveobuhvatnog pristupa rešavanju migrantske krize, kako bi se došlo do zajedničkog evropskog rešenja. Ambasador je posebno pohvalio konstruktivan doprinos Srbije u rešavanju migrantske krize, kao i činjenicu da su Vlada i građani u ophođenju prema migrantima pokazali poštovanje evropskih standarda i vrednosti. Dol je istakao da je time imidž Srbije dodatno poboljšan i da je ona prepoznata kao stabilan partner EU.

Izrazili su očekivanja da će se poglavlja 23 i 24, uz ispunjenje određenih kriterijuma, otvoriti za vreme holandskog predsedavanja s obzirom da Holandija posebnu pažnju posvećuje vladavini prava, kao i da su ova poglavlja od suštinskog značaja ne samo za proces integracija već i za celokupni reformski proces u Srbiji.

Ambasador je pozitivno ocenio činjenicu da će se reformski proces i proces evropskih integracija nesmetano nastaviti nezavisno od predstojećih parlamentarnih izbora i naglasio da se time šalje jasan signal da je Srbija stabilna zemlja koja čvrsto stoji na svom EU putu, dodaje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track