Joksimovićeva: Dolazak Hana dobar signal za Srbiju
Foto: Rojters

Poseta visokog funkcionera EU

Joksimovićeva: Dolazak Hana dobar signal za Srbiju

Politika -
Ministarka očekuje od evropskog komesara da potvrdi visok nivo napretka Srbije ka EU

BEOGRAD - Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je dolazak evropskog komesara za istočno susedstvo i pregovore o pridruživanju Johanesa Hana u Beograd dobar signal i poručila da očekuje od Hana da potvrdi visok nivo napretka Srbije ka EU.

Joksimovićeva je dodala da pred Srbijom na putu ka EU i dalje postoje brojni izazovi tokom kojih će, osim usaglašavanja, morati da započne i primena evropskog zakonodavstva, ali da je poseta jasan signal vidljivog napretka Srbije u brojnim oblastima.

Na pitanje hoće li Srbija uspeti da prvo otvori pregovore u poglavlju 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu, Joksimović je objasnila da "nas otvaranje poglavlja suštinski neće približiti EU, jer je to samo početak operativnijeg dela pregovora", ali da Srbija traži otvaranje tog poglavlja jer je za njega "tehnički spremna".

- Mi ćemo to poglavlje u jednom trenutku otvoriti. Trudimo se da to bude do kraja godine, kao dobar signal Srbiji - rekla je Joksimović. Prema njenim rečima "nije drama" ni ako ne bude otvoreno krajem decembra.

- Radimo ono što je do nas i očekujemo da budemo tretirani u skladu s onim što smo postigli kao rezultat i očekujemo da to EU prepozna. EU je samo dodatna vrednost tom procesu da idemo ka EU, jer nas to ubrzava, ali mi sve ovo radimo zbog nas - poručila je Joksimović. Govoreći o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, Joksimović je ponovila stav Vlade da to neće biti učinjeno jer je to u ekonomskom interesu zemlje.

- Precizno je rečeno da Srbija treba postepeno da usklađuje svoju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Kada se budemo pridruživali moraćemo neke stvari, poput pridruživanja deklaracijama, da podignemo na viši nivo. Ne očekujem zahtev za uvođenje sankcija Rusiji. Stav premijera i članova Vlade je da se sankcije ne uvedu jer je to poseban ekonomski interes za Srbiju - zaključila je Joksimović.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track