JUGOSLAV PANTELIĆ RASKRINKAO LEVIJA: Evo kako je francuski filozof INSCENIRAO napad u Kanu!
Foto: Aleksandar Jovanović/Tanjug Rade Prelić

Bernar Anri i tada optužio Srbe

JUGOSLAV PANTELIĆ RASKRINKAO LEVIJA: Evo kako je francuski filozof INSCENIRAO napad u Kanu!

Politika -

BEOGRAD - Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić otkrio je da incident u Beogradu tokom kojeg je Bernar Anri Levi gađan tortom nije bio prvi "susret sa poslasticom" ovog francuskog filozofa i detaljno opisao kako je izgledao "napad" 1994. godine na Kanskom festivalu, za šta je ovaj okoreli srbomrzac takođe optužio Srbe.

Pantelić se prisetio da je na tadašnjem 47. festivalu u Kanu premijerno prikazan dokumentarac Bernara Anrija Levija "Bosna", za koji je umetnički direktor Festa istakao da bi ga "pre nazvao propagandnim pamfletom, s obzirom na to da se na prilično jednostran način bavi ratom u Bosni".

Foto: Printscreen

"Eksces koji se dogodio je bio i premijerni susret poznatog filozofa i reditelja sa tortama. To nije neuobičajena stvar kada su njegove pojave u pitanju. Pred projekciju, kada su ga dvojica momaka gađala, on je izašao na binu i optužio Srbe za to. Te godine uopšte nije bilo drugih Srba u Kanu, bio sam samo ja i osećao sam se vrlo neprijatno. Glasno sam prokomentarisao da je evidentno da u pitanu predstava, a ne istina. Gospođe koje su sedele pored mene su naravno negodovale, da bi se na kraju složile sa mnom", objasnio je Pantelić, gostujući u jutarnjem programu Pinka, dešavanja od pre 23 godine.

HUŠKAČ VIŠE NE BIRA SREDSTVA: Bernar Anri Levi INSCENIRAO napad da bi bacio ljagu na SRBE?!

On je dodao i da su ocene pomenutog dokumentarca bile loše, što ipak nije sprečilo filozofa da nastavi sa rediteljskim angažmanom, a u šta se uverila i publika na Beldoksu u Beogradu.

Foto: Printscreen

"Javno izražavanje nezadovoljstva na taj način možda nije primereno, ali ne može biti okarakterisano kao zločin ili, kako je Levi rekao, fašizam", ocenio je Pantelić.

Podsetimo, ozbiljniji incident na tribini u dvorani Kulturnog centra u sredu sprečili su snimatelji različitih televizija, koji su zadržali jednog pripadnika SKOJ-a u nameri da fizički nasrne na francuskog filozofa.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na bini iznad mesta gde je reditelj Goran Marković imao nameru da razgovara sa Levijem o njegovom filmu, drugi mladić je razvio transparent na kome je na engleskom pisalo "Bernar Levi podržava imprijalistička ubistva", u potpisu SKOJ i srp i čekić.

Posle incidenta, Levi se vratio u salu, zahvalio publici što je gledala njegov film i ironično poručio da se Srbija nije promenila koliko su se nadali njeni prijatelji.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Demokratija još nije pobedila u Beogradu. Istinu ne žele svi da čuju u ovom gradu. Živela Evropa i živela demokratska Srbija u Evropskoj uniji. Ponosan sam što danas pred vama branim tekovine antifašizma u Evropi", kazao je Levi.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Žestoko obezbeđenje čuva Levija od torte, a ona ga opet dočekala!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track