KALKULISANJE: SNS bez Vučića gubi predsedničke izbore!
Foto: Dragan Kadić

Vladajuća partija u problemu da nađe pravog čoveka

KALKULISANJE: SNS bez Vučića gubi predsedničke izbore!

Politika -

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi samo lider naprednjaka kao kandidat stranke mogao da dobije trku za šefa države

SNS bi gotovo sigurno izgubio predsedničke izbore ako njihov kandidat ne bi bio lider stranke Aleksandar Vučić, pokazuju rezultati najnovijih istraživanja javnog mnjenja. Istovremeno, aktuelni šef države Tomislav Nikolić bi bez Vučićeve podrške bio siguran gubitnik, odnosno prošao bi u drugi krug, ali verovatno ne bi pobedio.Istraživanje koje je u julu uradio istraživački tim Nove srpske političke misli (NSPM), a u koje je Kurir imao uvid, otkriva da bi za Vučića kao predsedničkog kandidata glasalo 32 odsto građana, a svi ostali kandidati imaju daleko manju podršku (pogledajte grafiku).Glavni urednik NSPM Đorđe Vukadinović za Kurir kaže da je i ovo istraživanje potvrdilo da bi se Vučić praktično kockao ukoliko bi Nikolića prijavio za predsedničku trku.

- Nikolić bi bez podrške Vučića u prvom krugu verovatno izgubio i od Dačića i od Jeremića, koje su anketirani izbacili na visoko drugo mesto. Ipak, Nikolić nije „leš“, kako ga mnogi predstavljaju, ali je kao predsednički kandidat svakako rizik za Vučića. Ako ga Vučić podrži, Nikolić bi u najboljem slučaju bio ravnopravan kandidat u drugom krugu, ali ne i siguran pobednik - objašnjava Vukadinović.Iako je Vučić poručio da se neće kandidovati za šefa države, politički analitičar Dragomir Anđelković procenjuje da bi lider naprednjaka mogao da se predomisli i ipak uđe u predsedničku trku ukoliko ne uspe da pronađe pobedničkog kandidata.- Mršave su šanse da taj kandidat bude iz SNS jer je potreban neko s jakim rejtingom, a to ima samo Vučić. Tražiće se neko iz takozvanog vanstranačkog tabora, neko iz javnog života koji svojim kredibilitetom može da donese pobedu SNS. Ako ne nađe takvog, verujem da će se Vučić predomisliti i kandidovati. Ulog je funkcija predsednika, koja jeste simbolična po ovlašćenjima, ali za SNS vrlo značajna - napominje Anđelković za naš list.Naš sagovornik smatra da će i Vučić i opozicija po svaku cenu hteti da izbegnu kohabitaciju, odnosno situaciju da jedna politička opcija ima predsednika, a da druga vodi Vladu Srbije.- Niko od kandidata koji se sada naziru u opozicionom taboru ne deluje mi spremno da kohabitira sa Vučićevom vladom. S druge strane, Vučić će učiniti sve da njegova stranka zadrži kormilo na Andrićevom vencu, jer niko ne voli tu vrstu krnjenja političkog uticaja - ocenjuje Anđelković.

Istraživanje IpsosaNIKOLIĆ NA SAMO DVA ODSTO PODRŠKESlične rezultate kao NSPM dobio je i „Ipsos stratedžik marketing“. Prema njima Vučić bi dobio 30 odsto glasova na predsedničkim izborima, ali bi za drugoplasiranog Dačića glasalo svega tri do četiri odsto birača. Lider SDPS Rasim Ljajić dobio bi do dva odsto, baš kao i lideri iz opozicije Bojan Pajtić (DS), Boris Tadić (SDS) i Saša Radulović (DJB). Prema ovom istraživanju, Nikolić bi mogao da računa na svega dva odsto birača.

Enigma ombudsmanJANKOVIĆ NAJVEĆA NEPOZNANICAJedna od najvećih nedoumica je rejting Saše Jankovića, koji se najčešće pominje kao predsednički kandidat opozicije. Međutim, glasovi koji bi otišli aktuelnom zaštitniku građana kao kandidatu za predsednika u istraživanjima se beleže tek u tragovima, jer ga do sada nijedno nije stavilo u izbornu ponudu. Prema merenju poverenja koje građani imaju u institucije, Jankovića pojedini istraživači procenjuju na 15 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track