KAMERON MANTER: Dobri odnosi Srbije i Rusije nisu loša stvar, to je mudar izbor Beograda
Foto: FoNet

Optimista u vezi odnosa sa SAD

KAMERON MANTER: Dobri odnosi Srbije i Rusije nisu loša stvar, to je mudar izbor Beograda

Politika -

VAŠINGTON - Bivši amabasador SAD u Srbiji Kameron Manter smatra da dobri odnosi Srbije i Rusije nisu uopšte loša stvar, kao i da to predstavlja mudar izbor Beograda.

"To ššto Srbija ima dobre odnose sa Rusijom nije uopššte lošša stvar. Nadam se da se doššlo do tačke shvatanja, da ako je cilj Srbije ulazak u EU, bliski odnosi sa SAD kao ššto je gospodin Vučic rekao na forumu, neće biti na ušštrb veza sa Rusijom. To nije lako, ali je to za Srbiju mudar izbor", rekao je Manter u intervjuu za Glas Amerike.

O odnosima Amerike i Srbije, pre svega u svetlu predstojećih predsedničkih izbora u SAD, Manter kažže da je optimističan po pitanju odnosa dve zemlje, uz jedno “ali”.

Foto: Tanjug Tanja Valič
Foto: Tanjug Tanja Valič

"Rekao bih da je napredak koji je napravila Srbija u poslednih 15-tak godina značajan. Postojala je debata u ovoj zemlji da li ide napred ili nazad. To se višše ne događa. Nije pitanje da li idemo u Evropu nego kako. Da li SAD posle izbora mogu da pogledaju i kažžu: ovo je zemlja koja ima aspiracije da uđe u EU, videli smo albanske i srpske lidere, imaju aspiracije da sarađuju sa susedima", kaže Manter.

"Potencijalno, SAD mogu da se angažžuju na pozitivan način. Ali, prva stvar koja će se dogoditi posle izbora biće razgovor u samoj Americi u unutraššnjim stvarima. Dakle, optimista sam, srpsko-americki odnosi mogu da idu u dobrom pravcu, ali ne mogu odmah da krenu tim putem. Pre toga moraju da se dese stvari unutar Amerike", dodaje američki diplomata.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Bivšši ambasador u Srbiji vidi i sa kojim se problemima suocava srpska ekonomija u tranziciji.

"Najveći je problem u tome ššto investitori ne znaju kuda da idu. Ne takmičite se protiv Hrvatske, Makedonije, takmičite se protiv Malezije, Indije. I to će biti pitanje da li unutraššnje reforme vašše zemlje i regiona mogu biti dovoljne za to takmičenje šširom sveta. Ako Majkrosoft odlučuje da li da ide u Pakistan ili u Srbiju, to je vašš izazov", dodao je Manter.

Kameron Manter bio je ambasador SAD u Srbiji od 2007. do 2009. godine, odakle je otiššao za ambasadora u Pakistan. Od 2012. godine prelazi u Njujoršški Ist Vest institut, na čijem je danas čelu.

U Beograd je ponovo doššao kao učesnik Bezbednosnog foruma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track