KAMPANJA ILI GOVOR MRŽNJE: Pajtić bez izvinjenja zbog izjave o Slovacima četnicima
Foto: Beta Feb 2016

Stoji iza svojih reči

KAMPANJA ILI GOVOR MRŽNJE: Pajtić bez izvinjenja zbog izjave o Slovacima četnicima

Politika -
Bilo je u Šumadiji četnika, ovde ih nikada nije bilo. Ali evo 70 godina od drugog svetskog rata imate Slovake koji ulaze u srpsku četničku stranku. To je nešto što je potpuno perverzno, rekao je Pajtić.

U danu kada je Haški tribunal oslobodio Vojislava Šešelja svih optužbi, pa i onih za govor mržnje, upravo takva optužba - u aktuelnoj predzbornoj kampanji. U ovom slučaju, za govor mržnje optužuje se lider Demokratske stranke Bojan Pajtić.

Pajtić je na skupu u Padini, rekao da "po prvi put vidi četnike Slovake" i da je "prelazak Slovaka u neke druge stranke protivprirodan".

"Bilo je u Šumadiji četnika, ovde ih nikada nije bilo. Ali evo 70 godina od drugog svetskog rata imate Slovake koji ulaze u srpsku četničku stranku. To je nešto što je potpuno perverzno", rekao je Pajtić.

Na pitanje N1 šta je hteo da kaže nazvavši pripadnike nacionalne manjine četnicima, Bojan Pajtić u pisanoj izjavi kaže:

"Moja izjava je bila data u kontekstu učlanjenja u stranku koji je osnovao Tomislav Nikolić, deklarisani četnički vojvoda. Nakon što se bilo ko učlani u stranku i njegovi politički suparnici imaju pravo da kažu šta o tome misle, i mi svaki dan govorimo da je SNS zlo jer su Srbiju osiromašili, ponizili i zastrašili".

Pajtić međutim, nije uputio izvinjenje koje traži više slovačkih udruženja, među njima stranka "Slovaci napred" koju predvodi Pavel Surovi, koga su mediji i ranije povezivali sa SNS-om u Kovačici.

"Mi kao Slovaci se osećamo da 270 godina pripadamo ovoj državi, Srbiji, Vojvođani, i da želimo normalno da sudelujemo u političkom životu i da ne bude nikakvih govora mržnje", rekao je Pavel Surovi, stranka "Slovaci napred".

U ovoj stranci tvrde da će Pajtićeva izjava pojačati postojeću netrpeljivost prema Slovacima koja se, prema rečima, Miroslava Brne, ogleda i u tome što je ćerke morao da upiše u škole van mesta stanovanja.

"Cepali su nam bilborde, otrovali su mi psa, bačen džak pun mačaka ispred moje kuće", kaže Potpredsednik stranke Slovaci napred Miroslav Brna.

Izvinjenje prvog čoveka Demokratske stranke očekuje i Ambasada Slovačke u Srbiji uz poruku da Slovaci u Srbiji već više od 250 godina žive zajedno sa većinskim narodom, stvaraju vrednosti, doprinošavaju građenju države i obogaćivanju srpske kulture, te da imaju svako pravo da učestvuju u političkom životu države i da slobodno izaberu političku stranku koja im odgovara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track