KANDIDATI ZA PREDSEDNIKA SRBIJE: Vladan Kostić njet, Tomislav Nikolić not jet!
Foto: Nebojša Mandić, Zorana Jevtić

Zahuktava se

KANDIDATI ZA PREDSEDNIKA SRBIJE: Vladan Kostić njet, Tomislav Nikolić not jet!

Politika -

Aktuelni šef države još se femka da li će ući u trku jer se SNS, stranka koju je osnovao, još ne izjašnjava da li će ga podržati. Predsednik SANU tvrdi da nije zainteresovan za fotelju na Andrićevom vencu

Iako će predsednički izbori biti održani za osam meseci, o njima se već uveliko priča, a svi očekuju da vide koga će vladajuća Srpska napredna stranka podržati na tim izborima. Među najintrigantnijim pitanjima je i da li će opozicija imati jednog kandidata, a prema saznanjima Kurira, o tome će u oktobru doneti i konačnu odluku.Aktuelni šef države Tomislav Nikolić već je rekao da bi voleo i drugi mandat, ali je podrška SNS stidljiva, a lider naprednjaka i premijer Srbije Aleksandar Vučić uporno poručuje da su mu ti izbori još daleko.

Pored toga, spominje se da će u istu trku ući i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, ali i bivši ministar pravde Nikola Selaković. Što se tiče opozicije, zaštitnik građana Saša Janković najčešće se spominje kao njen kandidat, ali i predsednik SANU Vladimir Kostić.

Među onima koje niko nije morao da nagovara, već su sami istakli svoju kandidaturu, jesu lider SRS Vojislav Šešelj, šef SDPS Rasim Ljajić i predsednik SPS Ivica Dačić.Govoreći o predsedničkim izborima, Nikolić je juče zabavio javnost.Kupuje vreme- Ko je vama rekao da ja uopšte razmišljam o predsedničkim izborima? Ne razmišljam. Ima još toliko vremena u ovom mandatu, još sedam meseci - zagolicao je javnost Nikolić, a na pitanje da li će razmišljati, u svom maniru je odgovorio:

- Not yet (još ne) - rekao je iznenadivši sve, a onda dodao:

- U skladu sa željom i aktuelnog predsednika i Skupštine, procenjuje se, u skladu sa Ustavom, koji rok poštovati da bi mandat trajao do kraja, a da se novi predsednik izabere za vreme trajanja tog mandata. To je iduće godine i ne znam zašto toliko žurite. Znate li vi koliko obaveza imate do Nove godine, a razmišljate o onim posle Nove godine - poručio je Nikolić, koji je zbog odgovora na engleskom zaradio nadimak „prezident“.Kostić je juče negirao ulazak u trku i pokušao da stavi tačku na tu priču.- Već u dva intervjua nedvosmisleno sam naglasio da mi ne pada na pamet da budem kandidat na predsedničkim izborima. Prvo, zato što to ni pod kojim uslovima ne želim. Drugo, što ne posedujem ni sposobnosti ni znanja za takvu funkciju, i treće, što su neophodni poslovi u ovom mandatu u SANU tek započeti - rekao je Kostić.

Od te funkcije otklon pravi i Mihajlovićeva, uz poruku da planira da još bude politički aktivna.- Nije se razgovaralo o tome. Ta funkcija predstavlja krunu svačije karijere, a ja još uvek ne razmišljam da se povučem iz politike - kazala je ona.Među onima kojima nije problem da učestvuju na izborima je Ljajić, koji ne odustaje.- Imam nameru da se kandidujem, a još ću razgovarati s partnerima iz koalicije, posebno sa SNS, da čujem kakvi su njihovi planovi u vezi s tim - kategoričan je Ljajić.Gužva u šesnaestercuNe odustaje ni Šešelj, a tvrdi da će pobediti.- Ako se Vučić ne kandiduje, imam odlične šanse da pobedim. Ako se kandiduje, šanse su mi manje, ali mimo njega, ni na opozicionoj sceni ni unutar vlasti nema mi ravnog - siguran je šef radikala.Opozicija još nije zauzela stav da li će imati jednog ili više kandidata, a izvor Kurira iz DS kaže da bi lideri opozicionih stranaka u oktobru da sednu za isti sto i odluče da li će imati jednog kandidata i ko će to biti.- Jedan sastanak je održan, nismo pominjali imena, a na sledećem ćemo razgovarati o tome šta gubimo, šta dobijamo i o imenu iza koga bismo svi mi mogli da stanemo - kaže izvor Kurira, dok je lider SDS Boris Tadić poručio da bi ova nedoumica morala što pre da se reši.- Premijer ima više potencijalnih kandidata, od Nikolića i Dačića do onih „prikrivenih“, kao što je Šešelj. Opozicija mora da se objedini oko politike i onda da krene u izbor kandidata koji u najvećoj meri može da je zastupa. Kriterijum bi trebalo da bude balans između podrške javnog mnjenja, sposobnosti i iskustva - kazao je Tadić.Stručnjak za politički marketing Cvijetin Milivojević kaže da više kandidata na predsedničkim izborima dovodi do kolebanja birača.- Ako se Vučić kandiduje, a ne promeni se ništa u unutrašnjem planu, on će i pobediti. Opozicija bi sa zajedničkim kandidatom imala ozbiljne šanse da pobedi Nikolića, ali on mora da ima podršku dovoljno stranaka da uđe u drugi krug, ali i da bude takav da u drugom krugu povuče deo glasova SNS. Postoji opcija i da kandidature Ljajića, Dačića i Jugovića pokolebaju deo birača i da oni glasaju za svakog drugog ko nije Nikolić - ocenjuje Milivojević.

Nikolić već skuplja poenePROTIV POSKUPLJENJA VODEŠef države Tomislav Nikolić očigledno je rešio da krene u skupljanje političkih poena, pa je ustao protiv poskupljenja vode koje traži Svetska banka.- Moramo da obezbedimo građanima vodu, električnu energiju i mnogo drugih vrsta usluga po cenama koje će biti niže nego u zemljama koje su već odskočile daleko iznad nas. Svetska banka neka nam da dovoljno novca da isplatimo račune za sve građane i onda neka odredi koju god hoće cenu - kazao je Nikolić, a upitan da li to znači da je protiv poskupljenja, odgovorio je:- Pa nađite nekog političara da kaže da je za poskupljenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track