KARADŽIĆEV ADVOKAT ZA KURIR Presudom Milošević nije oslobođen, ali je skinuta odgovornost sa Srbije!
Foto: Nebojša Mandić

Goran Petronijević ističe dobre rezultate rada odbrane

KARADŽIĆEV ADVOKAT ZA KURIR Presudom Milošević nije oslobođen, ali je skinuta odgovornost sa Srbije!

Politika -

Presudom Radovanu Karadžiću, pravno gledano, Slobodan Milošević nije oslobođen krivice, ali jeste skinuta odgovornost sa Srbije za ratne zločine u BIH, ističe za Kurir poznati advokat Goran Petronijević.

Petronijević, koji je učestvovao u Karadžićevoj odbrani od hapšenja do danas, tvrdi da Milošević nije oslobođen svoje odgovornosti u Haškom tribunalu, niti je potvrđena njegova krivica.

"Kada je Milošević umro, bio je pod "pretpostavkom nevinosti". Momentumom njegove smrti postupak je trajno obustavljen, a on ostao u statusu okrivljenog pod zaštitom pretpostavke nevinosti. To je čista pravna logika. Naravno, dobra strana presude Radovanu Karadžiću, donete marta ove godine, jeste u tome što je Srbija na neki način abolirana odgovornosti za događanja na teritoriji BiH 1992-1995. godine. Njome su iz udruženog zločinačkog poduhvata izbačeni svi zvaničnici SRJ, ne samo Milošević, već i Stanišić, Perišić, Simatović i drugi, što predstavlja rezultat dobrog rada Karadžićeve odbrane", objašnjava Petronijević za Kurir.

On ističe i svoju uverenost u to da se iza iznenadne priče o oslobađanju Miloševića krivice, zapravo, krije mehanizam za izazivanje nemira i tenzija u Srbiji.

"Odjednom se pojavljuje neki vajni američki analitičar sa pomenutim tvrdnjama i ponovo se stvaraju sukobi. Pritom se ne zna ko je on. Ako je pravnik, onda je loš pravnik. A ako nije, nameće se pitanje zašto se uopšte meša u tu temu. I onda ljudi ponovo počinju da se dele na "miloševićevce" i "antimiloševićevce", pa neki pominju njegove političke promašaje, drugi bi da mu podižu spomenik...Stvara se uznemirenost, koja je do sada bila prisutna svuda u regionu, osim u Srbiji, a to je idealan način da nas lakše kontrolišu", zaključuje Petronijević.

(M. Jeremić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track