KLJOKNUO: Dačić zaspao na sastanku sa kineskim predsednikom!
Foto: Dragana Udovičić

Dokle će da nas bruka: Šefu diplomatije padala glava tokom ceremonije u Palati Srbije

KLJOKNUO: Dačić zaspao na sastanku sa kineskim predsednikom!

Politika -

Predsedniku SPS, poznatom noćobdiji, kljoknula glava dok je kineski lider govorio,ali i tokom bilateralnih susreta delegacija. Si poručio da se oseća kao kod kuće, te da potpisani sporazumi dižu na viši nivo odnos Srbije i Kine

Šef srpske diplomatije i lider SPS Ivica Dačić „briljirao“ je tokom jučerašnje posete kineskog predsednika Si Đinpinga - iako se iz sve snage borio da drži oči otvorene, zaspao je nekoliko puta!

Lideru socijalista, inače poznatom noćobdiji, kljoknula je glava dok je lider jedne od najmoćnijih zemalja na svetu držao govor u Palati Srbije.

„Kljucao“ je, pokušavajući da savlada san, i tokom bilateralnih susreta dve delegacije.

Šta li je sanjao- Svi smo videli kako mu se sklapaju oči, onda se Dačić trgne, razrogači se i uspravi se praveći se Toša i da sve, kao, sluša. Međutim, nastavio je da „kljuca“ još nekoliko puta, pokušavao je da se nalakti i tako dovede u red, ali džaba. Nije bilo nimalo zabavno, jer kineski predsednik dolazi posle 32 godine i u pitanju je poseta na najvišem nivou - kaže izvor Kurira.

Dačić nije hteo da komentariše svoje neprimereno ponašanje, kao ni to šta je sanjao.Inače, drugog dana posete, kineski predsednik je pred Palatom Srbija dočekan uz najviše vojne i državne počasti i ispaljivanje plotuna. Uz Gardu Vojske Srbije i crveni tepih, intonirane su himne dve zemlje, usledili su razgovori „oči u oči“ s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.Si je tokom jučerašnjih razgovora rekao da se u Srbiji oseća kao kod kuće.

Oduševili ga „migovi“- Doček na aerodromu je bio veličanstven. Primetili smo tri „miga 29“ kako prate moj avion. To je zaista bio veličanstven doček. Odnosi dve zemlje su u usponu, neprekidno rastu i produbljuju se. O značaju saradnje i prijateljstva sa Srbijom govori i podatak da je Srbija prva zemlja u ovom regionu s kojom Kina zaključuje sporazum o strateškom partnerstvu - rekao je Si i dodao da bi predsednici Srbije i Kine trebalo da se sastaju jednom godišnje.Radost zbog dolaska visokog gosta Nikolić ni juče nije krio:- Već nekoliko dana sam uzbuđen zbog vašeg dolaska, jer to smatram ostvarenjem svog životnog sna, da povežemo narode Kine i Srbije i da svima omogućimo bolji život.

Priredio mu i ručakS VUČIĆEM U ČETIRI OKAPremijer Vučić razgovarao je sa Sijem „u četiri oka“, a uoči sastanka je naglasio da je njegova poseta izvanredna prilika za unapređenje odnosa. - Tri oblasti za nas su od naročitog interesa. Razvili smo izvanrednu saradnju u infrastrukturi, kineske kompanije ne samo da su izgradile dunavski most već rade na izgradnji većine deonica na Koridoru 11 - objasnio je srpski premijer, koji je priredio i ručak gostu iz Kine.

VickastaDRAGICA NAPRAVILA FORU, RUKOVALA SE S TOMOMKoliko su protokoli u ovakvim prilikama zamarajući pokazala je juče Dragica Nikolić, koja je tokom unakrsnog rukovanja s gostima pozdravila i svog supruga. Kada je shvatila grešku, napravila je foru, na koju je i Toma šaljivo reagovao, prihvatajući Dragičinu ruku. Šalu je nastavio i Si, pa se i on rukovao sa svojom suprugom. Sve četvoro su se slatko nasmejali zbog ove „predstave“.

Tuga za legendom Valtera više nema, ali je Lula pričala Siju o idolu Kineza Lula Živojinović, udovica Velimira Bate Živojinovića, koga zna svaka generacija Kineza kao Valtera iz filma „Valter brani Sarajevo“, bila je sinoć na svečanoj večeri u Predsedništvu i upoznala se sa Si Đinpingom. Valter je preminjuo pre nepunih mesec dana, 22. maja.

SATNICA 09.36 - Uz intoniranje himni i najviše vojne i državne počasti ispred Palate Srbija počeo zvanični deo posete 10.05 - Počeo tet-a-tet susret Nikolića i Sija 10.40 - Predsednicima Kine i Srbije pridružile se i delegacije na zajedničkom sastanku 11.25 - Dvojica šefova država potpisali zajedničku izjavu o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu 11.32 - Pristupilo se potpisivanju i ostalih sporazuma 12.10 - Si Đinping se sastao s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem 12.30 - Vučić priredio svečani ručak u Palati Srbija za visoke zvanice 13.25 - Supruga kineskog predsednika Peng Lijuen sa prvom damom Srbije Dragicom Nikolić obišla školu za decu sa smetnjama u razvoju u Zemunu 13.35 - S predsednikom Kine se sastala i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković

Privatizovali posetuCELA DINASTIJA NIKOLIĆ NA VEČERITomislav i Dragica Nikolić prilično su iskoračili iz protokola, jer su u petak na svečanu večeru poveli i celu svoju familiju: sinove Radomira i Branislava sa suprugama i petoro njihove dece. Nikolićima je samo falila prva tašta Srbije Milka Ninković. Prvi čovek moćne Kine očigledno se oduševio neobičnim društvom koje mu je obezbedio srpski domaćin, pa je ovaj porodični portret objavio na svom Tviter nalogu.

Drma je tremaJADRANKA SE RVALA S NALIVPEROMTokom potpisivanja sporazuma ministarka Jadranka Joksimović je nekoliko puta pokušavala da otvori nalivpero. Službenica je otvorila pero i spasla ministarku još veće blamaže.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track