KO STOJI IZA PROVOKACIJA MUSLIJUA: Ako država preventivno ne reaguje, pojaviće se novi Vilijam Voker
Foto: Fonet

Zapaljive izjave

KO STOJI IZA PROVOKACIJA MUSLIJUA: Ako država preventivno ne reaguje, pojaviće se novi Vilijam Voker

Politika -

Da li je skandalozna izjava predsednika Opštine Bujanovac Jonuza Muslijua, simptom megalomanskih želja Albanaca, ili test dokle mogu da idu? I na čiju podršku mogu da računaju.

Analizu Muslijeve izjave kojom se ugrožava stabilnost Balkana da je» unija Albanije i Kosova besmislena bez Preševske doline», daje stručnjak za bezbednost Ilija Životić.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

- Izjavu Muslija ne treba posmatrati niti jednokratno niti trenutno. Nije ona ni prethodnica, niti kulminacija. Ta izjava je deo procesa osmišljenog u centrima moći koji stoje iza Albanskih interesa. Taj proces, ta Balkanska gangrena traje još od formiranja tzv Prizrenske lige, i to nije nikakva tajna.Ponekad je proces bio u stanju mirovanja a ponekad bi kao 90-ih, naprosto eksplodirao usred slabosti pacijenta, koji je nažalost tada bila Srbija. Sada se oboljenje proširilo i na još jedan deo balkanskog tela- na Makedoniju, kojoj možda bismo i mi trebali pomoći na neki način, jer je neprijatelj — zajednički, kaže Životić za portal News Front.

On tvrdi da sa trenutne bezbedonosne tačke gledišta može Musliji da priča šta hoće i koliko hoće iz više razloga.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

- Sa jedne strane, paravojne jedinice Albanaca na jugu su razbijene, iako je verovatno da imaju nešto zakopanog oružja i opreme ali teško da mogu da okupe neki značajniji broj ljudi za oružanu pobunu ili ustanak, pogotovu jer Žandarmerija drži kopnenu zonu bezbednosti hermetički zatvorenu pa se neki veći preliv ljudstva ili sredstava ne bi trebao desiti.Ono to je najvažnije u slučaju svake pobune je podrška lokalnog stanovništva. U tome se razlikuju teroristi od gerile a samim tim i načini borbe protiv njih. U tome se grešilo za vreme sukoba na Kosovu i Metohiji.Dakle mora se sprečiti šira podrška. Kako, pita se Životić.

Ovaj stučnjak za bezbednost tvrdi da je osnova borbe protiv ekstremizma preventiva, i da je najgora preventiva bolja od najbolje represije.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

- Ulaganjem u jug Srbije, izgradnjom puteva visokoškolskih ustanova i otvaranjem radnih mesta. Primer: otvaranjem privrednih objekata na jugu Srbije i zapošljavanjem dela stanovništva. Ko ima posao ,obavezu na fakultetu ili novac da sebi priušti letovanje, tome ekstremizam ne pada na pamet. Zašto da mladi Albanci i muslimani jure stipendije Saudijske Arabije za školovanje i da njihovim odlaskom rizikijemo radikalizaciju istih, kad im mi to možemo obezbediti?

Druga strana lista papira je obračun sa onima koji bi da prave neku Veliku Albaniju sa delovima naše teritorije.Ta borba ne treba da se sastoji samo u izjavama ili pozivima da EU reaguje na izjavu predstavnika lokalne samouprave republike Srbije, kao što je Bujanovac?!Bujanovac je srpski grad, Musliju je srpski državljanin. Naš ektremista, je naš problem. Sa zapadnom poleđinom, ali naš problem, i tako ga treba obrađivati, navodi Životić.

On upozorava da neoprezan poziv, može biti signal da mi sami ne možemo srediti stvari u svome dvorištu pa nam treba posrednik ili pomoć, što je po nas rizično.

Foto: Beta Saša Đorđević
Foto: Beta Saša Đorđević

- Da li hoćemo da nam pošalju novog Vilijama Vokera?Greška je što su službe bezbednosti uopšte dozvolile situaciju da Musliju može i sme da tako nešto izjavi .To je najveća greška.Pokazalo se da naše službe bezbednosti nemaju kontrolu nad njim.To je osnov problema. Najlakše je poslati SAJ, Žandarmeriju da patroliraju po Jugu a srž problema ostaje netaknuta. Zašto ga službe bezbednosti nisu sprečile da da takvu izjavu, pita Životić

Prema njegovim rečima, metoda ima puno, i one se uče na adekvatnim studijama i obukama koje su pretpostavljam prošli nosioci funkcija u njima. Cilj je sprečiti takve ekstremističke izjave, koje uvek pronađu neku ludu glavu i onda ekstremizam prerasta u terorizam. A kada ektremizam pređe u terorizam, menjaju se i metode i sredstva u borbi protiv pojave.

Foto: MUP
Foto: MUP

- Tada osnovni cilj borbe postaje fizička eliminacija nosioca terorističkih aktivnosti. Nedavnom izjavom, Musliju se sam kandiduje za to mesto ničim izazvan.Pored svega, mislim da do otvorenog sukoba neće doći, jer on nikome u ovome trenutku ne treba: nama, jer Albanci ništa bez podrške SAD ne rade, njima, jer bi to za nas značio poziv za revanš gde mi sigurno ne bismo sportski rečeno išli na produžetke ili penale», zaključuje ovaj stručnjak za bezbednost.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Čije obaveštajne službe stoje iza širenja velikoalbanskih ideja ?

(News Front)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track