KOLINDA ZA RTS: S Vučićem iskreno o pitanjima važžnim za obe zemlje
Foto: Fonet

Istorijski susret

KOLINDA ZA RTS: S Vučićem iskreno o pitanjima važžnim za obe zemlje

Politika -

ZAGREB - Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarovic želi da predstojeci susret sa Aleksandrom Vucicem bude istorijski, jer tvrdi da je motivisan obostranom željom da se učine konkretni koraci da se dve države približe. Susret će biti iskren i nije ga inicirala međunarodna zajednica, kaže Grabar Kitarović.

Tvrdi i da kanonizacija Stepinca ne predstavlja rehabilitaciju ustaštva, te da nije uperena protiv srpskog naroda, a kad je reč o blokadi Srbije na putu ka EU, nje, objašnjava, nije ni bilo.

U intervjuu za RTS uoči sutrašnjeg susreta s premijerom Aleksandrom Vučićem, ona kaže da je u ovom trenutku nemoguće predvideti koliko će biti lako ili teško rešiti sporna pitanja, ali, navodi kao primer, da će se truditi da pitanje granice reše zajedno, a ako to baš ne bude moguće, navodi da će se dve strane obavezati se zatraže pomoć međunarodnih faktora.

I druga dva važna pitanja, manjina i nestalih, potrebno je što hitnije rešiti, jer u interesu su obe zemlje, ali i dobrosusedskih odnosa, navela je Grabar Kitarović.Nije se, međutim, složila s opaskom da srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj teže rešava neka životna pitanja nego ostali građani Hrvatske, jer, kako kaže, mnogim građanima su neka važna životna pitanja teško rešiva, a to nije problem nacionalnosti niti odnosa prema manjinama, već uređenja države.

Grabar Kitarovioć negira da je Hrvatska pokušala da blokira Srbiju uotvaranju poglavlja, objašnavajući da je njena država samo insistirala na punom ispunjavanju kriterijuma za pristupanje EU, kako kopenhašških i madridskih tako i kriterijuma iz asocijacije i pridruživanja."Naravno, bilateralna pitanja kako smo to argumentovali kada je Hrvatska bila država kandidat, ne mogu biti uslov za clanstvo.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Držžim da paralelno uz proces pristupanja Srbije EU, možemo da rešavamo naša bilateralna pitanja", navela je Kitarović.

Na opasku da je nakon ulaska u EU primetan proces rehabiltacije ustaštva u Hrvatskoj, Grabar Kitarović tvrdi da je reč o izolovanim slučajevima, a kad se govori o procesu kanonizacije Stepinca, tvrdi da tu ne postoji niti jedan element rehabilitacije ustaškog režima.

"Kardinal Stepinac je simbol stradanja hrvatskog naroda pod komunizmom. Ustaše su ga smatrale protivnikom, Gestapo ga je smatrao neprijateljem. Komunisticki režim ga je optužio kao neprijatelja naroda, kao klerofašistu. Stradao je jer nije hteo da se odrekne svoje vere i svojih uverenja", kaže Grabar Kitarović, dodaje da ima i bezbroj svedocenja da je Stepinac spasavao Jevreje i Srbe, te zaključuje da "to ni na koji način nije upreno protiv Srbije, ni protiv srpskog naroda, ni protiv Srba u Hrvatskoj".

Sutrašnji susret s Vučićem, kaže, očekuje sasvim iskreno, veruje da u nameri da se reše krupna sporna pitanja između dve zemlje neće biti usamljena u Hrvatskoj, jer je to, kako navodi, u nacionalnom interesu, ali i obostranom dobrosusedskom, a o svom muzičkom ukusu i naklonosti prema Marku Perkoviću Tompsonu kaže - to je samo u onom delu koji se odnosi na zdrav patriotizam.

"A ako sluššam Tompsona to ne znači da odobravam bilo kakve pozdrave iz prošlosti kao što je Za dom spremni ili bilo šta što se argumentuje Tompsonovim pesmama, gde nisam videla dokaze", zaključila je Grabar Kitarović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track