Premijer pred novinarima u Vladi Srbije

(KURIR TV) VUČIĆ: Skandal sa računima za struju se ne sme ponoviti, vratićemo građanima novac!

Politika -

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima u pres sali Vlade Srbije.

Kurir TV uživo je prenosila premijerovu konferenciju za medije, koja je počela tačno u podne.

Na samom početku obraćanja, Vučić je naveo da se pregovori u Briselu nastavljaju večeras i da će im prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Najvažnije je da se izbegnu sukobi i dalje provokacije. Mnogo truda i rada ćemo uložiti za obezbeđenje sigurne budućnosti za naše građane", naveo je Vučić.

Druga informacija koju je premijer podelio sa javnošću jeste da je pozvao na razgovor direktora EPS Milorada Grčića, povodom brojnih pritužbi na račune veće od potrošenog.

"Sprovešćemo posebnu istragu, jer je očigledno da pojedina brojila nisu ni očitavana, a građanima će biti vraćeno onoliko koliko su više platili. Ustanovili smo nepravilnosti u radu EPS. Takav skandal se više neće ponoviti, a krivci će odgovarati", obećao je premijer.

Vučić je naveo i da se počinje sa izgradnjom novih kliničkih centara širom Srbije, čime će život i lečenje građana biti podignuti na viši nivo.

"Srbija će ove godine dobiti sajber-nož i nove angio-sale, kako bi se odmah pomoglo ljudima koji dobiju srčani udar. Do sada smo nabavili 85 automobila Hitne pomoći. Uspeli smo da u Nišu uvedemo besplatni epidural za sve porodilje. Država 1,1 milijardu izdvaja za lečenje dece od retkih bolesti. Izgradićemo Tiršovu 2, rekonstruisati Institut Dedinje... Sve ovo na svojoj koži osećaju i porodilje, bake, deke, deca, i po tome se vidi bolji životni standard", podsetio je Vučić na planove Vlade Srbije i dodao da plate medicinskih sestara neće biti smanjene.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Vučić se osvrnuo na sutrašnju posetu Denisa Zvizdića Beogradu, istakavši da Srbija podržava sporovođenje Dejtonskog sporazuma, ali i da ne želi da se meša u unutrašnja pitanja BiH.

"Mi mislimo da je Dejtonski sporazum doneo mir u BiH, preko potreban i Srbima, i Bosancima, i Hrvatima. Već večeras priređujem večeru u čast gospodina Zvizdića i očekujem da ćemo konkretno razgovarati. Zahvalan sam mu što dolazi u Beograd i što ozbiljno i objektivno sagledavamo naše pozicije i zajedničku budućnost", ocenio je Vučić.

Premijer je istakao i da razgovori sa Prištinom neće biti nimalo laki.

"Oni polaze od premise da je Kosovo nezavisna država, a mi od premise da je deo Srbije. Zato je težak zajednički zaključak, ali moramo se složiti da do upotrebe oružja ne sme doći. Ovoga puta, sa time su počeli Albanci, a da voz nisu ni videli niti su, čak ni indijanskim trikovima, mogli da ga čuju. Podigli su 17 oklopnih vozila zbog tog voza. A za sve smo mi krivi. E pa, složićete se, to nije realno. Hoćemo da sačuvamo mir, ali moramo prvo da vidimo ko je za to kriv. Neki su želeli da provociraju sukob, a ja sam srećan što smo to izbegli, jer mi je mir prioritet. Zahvalan sam posebno Federiki Mogerini, što nas je saslušala, ali i Angeli Merkel što je zainteresovana za Zapadni Balkan i našu zemlju. Posle pola sata razgovora sa njom, što je velika čast, bio sam mirniji", rekao je on.

Govoreći o predstojećim predsedničkim izborima, Vučić je rekao da će sav novac koji je u igri ionako završiti u supermarketima i tržnim centrima, ali i potvrdio da su stranački aktivisti koji su čistili sneg noseći obeležja SNS "doveli do ismevanja na društvenim mrežama, a imali su najbolje i najčasnije namere".

(FOTO) OVO DO SADA NISTE VIDELI: Pogledajte šta čistači snega na Novom Beogradu NOSE NA LEĐIMA

"Je l` treba da se stide što su uzeli lopate i čistili sneg? Oni su radili najbolje što mogu i ponose se što su članovi stranke. A neka oni koji samo iz toplih fotelja zvocaju uzmu, pa neka nešto urade. Nikad nisam verovao u čekanje da nešto padne s neba niti da će oni lopovi koji su nekada vodili ovu zemlju ponovo doći na vlast, pa sve krenuti nabolje", naveo je premijer.

Vučić je u nastavku naveo da se drugim predsedničkim kandidatima i njihovim napadima neće baviti, već to ostavlja njima.

"Svačiji trag se vidi. O KiM ćemo imati prilike da govorimo u raznim kampanjama, a ljudi tamo najbolje znaju ko o njima vodi računa. Sve lepo izgleda u Beogradu iz tople sobe. Konsultovaću i Jankovića, i Jeremića, i Šrešelja koga ćemo mi da kandidujemo. A njima želim sve najbolje. Pokušaćemo da se Šešelju i dvojici dosovskih kandidata da se suprotstaviti, a narod će svoje reći. O ljudima sa kojima sam sarađivao nikada ne govorim loše, a to se odnosi i na gospodina Velimira Ilića, ali ostajem pri stavu da javna preduzeća treba da se vode u smeru dobrobiti građana", zaključio je on.

Bonus video

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track