KONSULTACIJE O NOVOJ VLADI Vučić: Fale mi dva ministra
Foto: Dado Đilas

Predsednik Srbije s liderom SNS

KONSULTACIJE O NOVOJ VLADI Vučić: Fale mi dva ministra

Politika -

Socijalisti gotovo sigurno opet u Nemanjinoj, ali sa dva resora - umesto tri, koliko su imali u prethodne dve godine

Lider SNS Aleksandar Vučić najavio je juče, posle konsultacija s predsednikom Tomislavom Nikolićem, da će nova vlada Srbije biti formirana početkom juna i da uglavnom zna njen sastav. Iako nije precizirao s kim će praviti vladajuću većinu, Vučić je otkrio da jedino ne zna imena za dva mesta u budućoj vladi.

Prema saznanjima Kurira, u Vučićevu drugu vladu ponovo će ući socijalisti i za njih će biti obezbeđena dva resora, umesto tri, koliko su imali u prethodnom kabinetu.- Ivica Dačić opet će dobiti potpredsedničko mesto, ali teško da će ostati na mestu šefa diplomatije. On je najbliži fotelji ministra odbrane, a na drugo ministarsko mesto sešće Aleksandar Antić. SPS je u kombinaciji za tri resora, jer još treba da se odluči da li će mu dati zdravstvo, socijalu ili obrazovanje - otkriva naš izvor.

Krije imena

Vučić pred novinarima nije želeo da pomene nijedno ime, pa je samo nagovestio ko je od ministara zaslužio da ostane u njegovom timu u Nemanjinoj 11.- Znam sastav vlade, ne znam za dva mesta... Oni koji su se najviše dopadali novinarima najmanje rezultata su imali, a oni koji su se najmanje dopadali novinarima i javnosti imali su najbolje rezultate... Potrebni su nam timski igrači. Ne zanima me onaj ko zna da dribla leđima okrenut golu i po desnoj i po levoj strani. Treba da imate i nekoga ko će pokvariti igru protivniku, dodati loptu, odbraniti gol... - objašnjavao je Vučić, uz napomenu da o ministarskim foteljama neće odlučivati partijska pripadnost.Kako je naglasio, vlada mora biti formirana pre posete kineskog predsednika Si Ðinpina, što se najavljuje za drugu polovinu juna.- Da li će to biti tri, sedam ili 15 dana posle formiranja skupštinskih organa, ne znam, ali u tim okvirima - rekao je Vučić.Iako je koalicija oko SNS osvojila 131 mandat i ima većinu u parlamentu u kojem je 250 poslanika, lider naprednjaka je ostavio mogućnost da i neko drugi na konsultacijama s predsednikom kaže da ima većinu.

Prijateljski razgovor

Vučić je u zdanje na Andrićevom vencu ušao tačno u zakazano vreme. Sa sobom je imao plavu fasciklu, u kojoj su bili glavni obrisi plana i programa buduće vlade. Lider SNS je posle sastanka rekao da je s predsednikom imao sadržajan, otvoren i prijateljski razgovor, tokom kojeg mu je izložio plan o 10 osnovnih tačaka u kojima je potrebno postići ozbiljan napredak kako bi Srbija bila moderna i uređena zemlja.
Ponovo uleću. Aleksandar Antić i Ivica Dačić
Ponovo uleću. Aleksandar Antić i Ivica Dačić

Nastavlja razgovoreNIKOLIĆ ZOVE I OSTALE NA KANABEPredsedništvo je posle sastanaka Nikolića i Vučića saopštilo da će šef države, u skladu s Ustavom, saslušati mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista i nakon toga predložiti Skupštini Srbije kandidata za predsednika vlade.„Predsednik Nikolić je poručio da će, u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima, deliti s vladom odgovornost u suočavanju sa iskušenjima i izazovima“, navodi se u saopštenju.

Lako do dve trećineIMA VEĆINU I ZA PROMENU USTAVAUpitan za mogućnost okupljanja dvotrećinske većine potrebne za menjanje Ustava, Vučić je poručio da bez problema može da obezbedi 167 poslanika.- S lakoćom ćemo postići većinu od 167 poslanika, pa i preko toga, ali neću to da radim. Neću da namećemo ništa, već hoću širi konsenzus o budućnosti Srbije, da razgovaramo o realnosti, a ne o glupostima - izjavio je Vučić.

KORACI DO VLADE1. Posle konsultacija sa svim parlamentarnim strankama, predsednik imenuje mandatara vlade koji je obezbedio većinu u Skupštini.2. Proces formiranja vlade počinje posle konstituisanja parlamenta, odnosno potvrđivanja mandata dve trećine poslanika.3. Mandatar predstavlja sastav vlade i izlaže poslanicima plan i program, koji se na glasanju izjašnjavaju o tome4. Vlada je izabrana većinom glasova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track