PREDSEDNIK SRBIJE BEZ BLAMA Nikolić taštine lekare podmićuje šljivovicom Tomina ljuta!
Foto: Marina Lopičić, Printscreen

Predsednik Srbije bez blama krši Krivični zakon

PREDSEDNIK SRBIJE BEZ BLAMA Nikolić taštine lekare podmićuje šljivovicom Tomina ljuta!

Politika -

Nikolić doktorima daruje Tominu ljutu, i to u ekskluzivnom pakovanju, za šta je propisana kazna od najmanje tri godine zatvora

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić delio je svoju šljivovicu Tomina ljuta kapom i šakom, a deo žestine iz njegovog kazana iz Bajčetine stigao je i do pojedinih renomiranih doktora u državnim zdravstvenim institucijama, saznaje Kurir! Nikolić je očigledno rešio da put do priznatih lekara, koji su uglavnom lečili njegovu taštu Milku Ninković, prokrči posebnim poklonima, ne mareći za to što time zapravo daje mito, krši zakon, za šta sledi kazna od tri godine zatvora!

Ko će komeKako tvrdi izvor Kurira, Nikolić se ne libi da specijalnu rakiju, upakovanu u luksuznu drvenu kutiju sa državnim grbom i ugraviranom funkcijom predsednika deli lekarima s kojima službeno ili privatno dolazi u kontakt.- Poznato je da je Nikolić posebno pažljiv prema svojoj tašti Milki Ninković i da se uvek trudi da za nju osigura najbolje lekare. Pre nekoliko godina je primljena na ortopedsku kliniku na Banjici, a upravo jedan od lekara kod kog je Nikolićeva rakija završila ima odlične kontakte u toj instituciji. Takođe, Nikolićeva tašta je boravila i u apartmanima na VMA, ali i u jednoj zdravstvenoj ustanovi na Dedinju. Na sva ta mesta stigla je i njegova rakija - kaže naš izvor.I dok se Nikolić umiljava lekarima šljivovicom, očigledno ne haje za činjenicu da zapravo daje mito. Jer, prema Krivičnom zakonu, davanje i primanje poklona je zabranjeno i kažnjivo zatvorskom kaznom od tri godine. U članu 255 Krivičnog zakona piše:Slovo zakona„Ko službenom licu učini i obeća poklon ili kakvu drugu korist da u okviru svog službenog ovlašćenja izvrši službenu radnju koju bi moralo izvršiti ili da ne izvrši službenu radnju koju ne bi smelo izvršiti, ili ko posreduje pri ovakvom podmićivanju službenog lica, kazniće se zatvorom do tri godine.“Profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu Milan Škulić kaže da se, prema slovu zakona, mitom smatra davanje i najsitnijih poklona.- Poklanjanje rakije, kafe, parfema, bombonjera, skupljih hemijski, sve je to davanje mita i Krivični zakon to tako tumači. Krivični zakon ne propisuje vrednost poklona. Ipak, u praksi se smatra i društveno je prihvaćeno da su pokloni manje vrednosti zapravo sitan znak pažnje. Tek je davanje novca mito, pa bilo i da je pet centi u pitanju - napominje Škulić.S druge strane, koordinator udruženja Doktori protiv korupcije Draško Karađinović rakiju smatra „malim znakom pažnje“.- To je način da državni funkcioner ukaže poštovanje lekarima. Pitanje je koliko ta njegova rakija košta, a ako je nema u prodaji, onda može da se smatra i kao ekskluzivni znak pažnje. Ne vidim to kao problem korupcije, - napominje Karađinović.U Nikolićevoj pres-službi nisu odgovarali na pitanja Kurira.

Nikolić još sanjaBAČEVIĆEV PROJEKATPredsednik Srbije Tomislav Nikolić i dalje ne odustaje od projekta koji je promovisao otac njegove snajke i aktuelni ambasador u Kini Milan Bačević. Šef države je juče tokom sastanka s pomoćnikom spoljnih poslova Kine Lju Haisjingom ukazao „na veoma važan projekat, a to je izgradnja plovnog puta između Dunava i Egejskog mora“.- To je projekat koji će doneti brojne prednosti, od skraćenja plovnog puta za više od 2.000 kilometara, izgradnje hidrocentrala, navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, do rešavanja ogromnog problema sa poplavama, izjavio je Nikolić. Podsetimo, na tu ideju Bačević je došao dok je bio ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja. U Srbiji je naišla na opšti podsmeh javnosti, međutim, u Pekingu je i pored toga potpisana studija o izvodljivosti, nakon čega su Kinezi potvrdili da je projekat izvodljiv.

Prava sitnicaCENA OKO 5.000 DINARAKad bi se našla u slobodnoj prodaji, Tomina ljuta bi se teško mogla kupiti za manje od 5.000 dinara, rekli su za Kurir u jednoj renomiranoj prodavnici luksuznih pića.- Cena šljivovice dostiže i više od 11.000 dinara, u zavisnosti od godine proizvodnje i kvaliteta pakovanja. Sigurno je da cenu diže i kad je proizvod upakovan da bude lep na oko - objašnjavaju u prodavnici.

GDE SE PODMIĆUJEZdravstvo- Pregledi, porođaji, operacije... (piće, kafa, čokolada, novac...)Policija- Saobraćajni prekršaji (mito u vrednosti od 20 do 30 odsto kazne)Građevina- Građevinske i lokacijske dozvole (mito je i do 1.000 evra)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track