KOSOVSKA MITROVICA: Otkriven spomenik knezu Lazaru
Foto: Fonet

Proslava Vidovdana

KOSOVSKA MITROVICA: Otkriven spomenik knezu Lazaru

Politika -

KOSOVSKA MITROVICA - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić otkrio je danas povodom Vidovdana spomenik knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici i tom prilikom poručio da je “Lazar ovde da ostane, jer su i Srbi ovde da ostanu”.

Na svečanosti kojoj je prisustvovao veliki broj građana Djurić je kazao da bi, da su su mogli, podigli spomenik visok do neba, da se vidi sa svake tačke kugle zemaljske ali da je i ovakav dovoljno veliki da ga ne mogu odavde poneti i da je previše lep i blistav da bi ga ikada mogli ostaviti.“Lazar je ovde da ostane, jer su i Srbi ovde da ostanu”, istakao je Đurić i dodao da svoj narod i državu možete voleti na razne načine, jer ne postoji ekskluzivna vrsta patriotizma, ali da se Srbija ne može voleti bez Kosova i Metohije.

Vidovdanska zakletva koju izgovaramo na Kosovu i Metohiji mora biti zakletva čitavog srpskog naroda, rekao je Đurić.

On je upozorio da izazove pred nama ne možemo rešavati kao pojedinci, fragmentisani i razjedinjeni i naveo da oni koji za srpstvo ne mare, oni koji se stide svog srpskog imena i tradicije, s prezirom govore o zagledanosti našeg naroda u prošlost, kao da je budućnost moguće graditi bez temelja, na vazduhu i pustim snovima o nekom internacionalnom identitetu.“Pa naš narod ne bi ni postojao da nije bio zagledan u prošlost, da kroz čitavu svoju novovekovnu istoriju nije gradio budućnost na temeljima stare slave i sa Kosovom na usnama i srcu,”- rekao je Đurić i naglasio da kosovska legenda ima svoju moralnu i duhovnu komponentu i da nas poučava kako da budemo bolji ljudi.

Prema njegovim rečima, glavna politička poruka kosovske legende je da je Kosovski boj izgubljen zbog nesloge i izdaje i da se ona provlači kroz čitavu našu novovekovnu istoriju kao zlokobni podsetnik i upozorenje. Ni danas poruka o važnosti sloge i jedinstva nije ništa manje aktualna i istinita nego u vreme Karađorđa ili balkanskih i svetskih ratova, rekao je on.“

Gde naći snagu za nove pobede nego u nepresušnoj riznici naše prošlosti. Možemo na tom putu nove slave i stvaranja moderne i uspešne srpske države biti razjedinjeni po mnogim stvarima, ali nesloge ne sme biti u odbrani onoga što nam je najsvetije, onoga bez čega smo samo beznačajni statisti na pozornici istorije i na propast osuđena rulja,"- rekao je on.

Đurić je kazao da Lazar odavde gleda ka Gazimestanu kao putokaz, da podseti one koji su zaboravu skloni, i da nas usmeri, ne prostorno, već moralno naglasivši da smo mnoge pobede kao narod ostvarili jer nismo zaboravili kosovsku lekciju i da bez te lekcije ne može biti ni budućih pobeda.

“Umesto da idemo po belom svetu i gradimo drugima, svoju budućnost ćemo graditi tu gde jesmo, na temeljima koje već imamo. A boljih i čvršćih temelja od vidovdanskih ne možemo imati", kazao je Đurić pozvavši Srbe da budu složni onako kako su složni bili Srbi na Mišaru, Ceru i Kajmakčalanu.

Đurić je zahvalio premijeru Aleksandru Vučiću na snazi i viziji što je podržao postavljanje spomenika. Na svečanosti povodom otkrivanja spomenika knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici govorili su još predsednik privremenog opštinskog organa Aleksandar Spirić, gradonačelnik Goran Rakić, prof Valentina Pitulić i dr.Svečanosti su prisustvovali gradonačelnici srpskih opština na Kosovu, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović, ministri u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić, predstavnici Kancelarije za KiM i veliki broj građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track