KOSOVSKI SRBI U STRAHU: Atmosfera kao pred pogrom!
Foto: Printskrin

Kao pred 17. mart 2004.

KOSOVSKI SRBI U STRAHU: Atmosfera kao pred pogrom!

Politika -

Srbi sa severa i juga Kosova i Metohije uplašeni su zbog atmosfere koja se stvara, a koja podseća na onu koja je bila u vreme pogroma srpskog naroda, ocenili su večeras zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović i gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić.

Oni su u pauzi razgovora kosovskih Srba sa premijerom Aleksandrom Vučićem, u zajedničkom obraćanju novinarima, preneli da postoji velika zabrinutost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

"Kod Srba postoji strah, a ona je bolest i moramo je izlečiti. Srbi nisu besni, već su bolesni od straha. Zabrinuti smo za svoje gole živote", kazao je Rakić ukazujući da strpljenje ima granicu.

On je dodao da je premijer tražio od Srba na Kosovu i Metohiji da održe mir i ne povlače jednostrane poteze, te da budu jedinstveni, što, kako je podvukao, nema alternativu.

Zahvalio je premijeru što se sastao sa Srbima sa Kosova i Metohije i kazao da nisu srećni što "pojedina gospoda iz Beograda čak i ne zna kako žive Srbi na severu i južno od Ibra".

Dodao je da su mu Srbi zahvalni što se zalaže za mir i što je spreman da pomogne da se Srbi na Kosovu i Metohiji osećaju sigurnim.

Ukazao je da je albanska strana donela rezoluciju u kosovskoj skupštini, koja nema nikakvo pravno dejstvo, već samo političko u smislu pretnji raskidanjem koalicije ako se ne sruši zid na mostu u Mitrovici.

"Zar se za to treba da bude polazna osnova kako nas Priština i EU uče demokratijom", rekao je on dodajući da se EU jasno stavila na stranu albanske zajednice.

Prema rečima Rakića EU je bila posrednik u razgovorima koje je on vodio u Prištini uz ovlašćenje prmeijera, u kojima nije bilo pomeranje sa mrtve tačke.

Foto: AP
Foto: AP

Kazao je da je bio spreman na rušenje zida u cilju očuvanja mira, ali da je neophodna betonska prepreka da auta koja dođu sa južne strane na kružnom toku ne mogu fizički da ulete u pešačku zonu.

Rakić je preneo i da je policijskim izveštajima dokazano da je bilo 960 multietničkih incidenata samo na mostu.

Ocenivši da život Srba južno od Ibra nikada nije bio teži i gori, Stojanović je primetio: "Atmosfera koja se stvara poslednjih meseci liči na onu pred 17.mart 2004.i pred mnoge druge pogrome koji su nas zadesili poslednjih 17 godina", upozorio je on.

Stojanović je kazao da je za zid na mostu u Mitrovici pokušano da se nađe rešenje, ali da je očiglendo da neko sa druge strane nije tražio soluciju, već izgovor, razlog da se ponovo povuku duge cevi i pošalju, osim na Jarinje, sada i na srpska sela.

Kazao je da niko srpskim predstavnicima u kosovskoj vlasti nije rekao šta će duge cevi u srpskim selima, već su to čuli od uplašenih ljudi koji pitaju šta će pripadnici specijalne jedinice ROSU u srpskim selima gde nikada nisu bili.

"Samo su tražili izgovore zašto je bilo potrebno da se dalje razgovara oko nečega što oni zovu zid, a za nas je to potporni zid, koji bi trebalo da bude deo rešenja koji građani u severnoj Mitrovici zele", objasnio je Stojanović.

On je istakao da je srpski narod trpeljiv i da će nastaviti da se bori, te ostati tamo gde je živeo vekovima.

"Srbi severno i južno od Ibra nastaviće zajedno da se bore za svoj opstanak", zaključio je Stojanović.

BONUS VIDEO:

UKRATKO U 5 DO 5 S RATKOM FEMIĆEM: Drama na Kosovu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja