KOSOVSKI USTAVNI SUD: ZSO je u skladu sa Ustavom i kosovskim zakonima
Foto: Aleksandar Jovanović

Odluka javna do kraja nedelje

KOSOVSKI USTAVNI SUD: ZSO je u skladu sa Ustavom i kosovskim zakonima

Politika -
Zajednica srpskih opština u skladu je sa kosovskim ustavom zakonima, odlučio je ustavni sud.

Zajednica srpskih opština predviđena je briselskim sporazumom koji su krajem avgusta u Briselu potpisali predstavnici Beograda i Prištine, a izvori portala Ljajmi.neta su saopštili da će Ustavni sud odluku objaviti pre kraja ove nedelje, tačnije pre novogodišnjih i božićnih praznika.

U odluci će se, prema istim izvorima konstatovati da ZSO nije u suprotnosti sa kosovskim ustavom.

Sporazum je krajem oktobra na procenu ustavnosti sudu poslala predsednica Atifete Jahjaga posle niza protesta opozicionih partija u Skupštini i van nje.

Kosovski premijer Isa Mustafa je rekao da izrada statuta ZSO neće početi pre donošenja mišljenja kosovskog ustavnog suda.

Da podsetimo, prištinska Koha ditore danas je tvrdila, pozivajući se na zapadne diplomatske izvore, da se u tim krugovima sada ozbiljno uzima u obzir mogućnost da Ustavni sud donese odluku koja će bar delimično oboriti sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO)

Prema, kako se navodi, izvorima sa kojima je taj prištinski dnevnik bio u kontaktu, ukoliko Ustavni sud proglasi neustavnim neki deo spornog Sporazuma, onda će se o sporazumu koji je bio postignut u Briselu ponovo pregovarati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track