Kovač: Protestna nota Srbije predstavlja pokušaj destabilizacije Hrvatske
Foto: Beta

Oštre reči između Beograda i Zagreba

Kovač: Protestna nota Srbije predstavlja pokušaj destabilizacije Hrvatske

Politika -

ZAGREB - Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač ocenio je danas da protestna nota Srbije zbog poništenja presude hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu, predstavlja jeftin pokušaj destabilizacije Hrvatske, a da njen rečnik podseća na vremena nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića.

"Ta nota je jedan jeftin pokušaj destabilizacije Hrvatske u ovom osetljivom razdoblju nakon raspuštanja Hrvatskog sabora i pre proslave operacije Oluja", rekao je Kovač, prenela je agencija Hina.

On je naveo da je "to jedan recept iz '90-ih godina i da rečnik podseća nažalost na vremena Slobodana Miloševića i velikosrpsku agresiju".

Hina navodi da je Kovač pozvao vlasti u Srbiji da se u javnoj komunikaciji koriste "racionalnim, razumnim rečnikom" kako bi se gradili dobrosusedski odnosi".

"Ove kvalifikacije i moram reći izmišljotine... koje se tiču kardinala Stepinca su neprihvatljive. Tu se radi o mešanju u unutrašnje stvari Hrvatske", rekao je Kovač.

Hrvatskom ambasadoru u Beogradu Gordanu Markotiću juče je uručena protestna nota u kojoj se poništenje osudjujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu ocenjuje kao rehabilitacija fašizma i ustaške NDH i podseća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašistoidnih ideologija.

Dačić: Povampirene ustaše u Srbu su naslednici fašističke ustaške NDH

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da nije istina da protestna nota koju je Srbija zbog poništenja osudjujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu uručila hrvatskom ambasadoru u Beogradu podseća na bivšeg predsednika Slobodana Miloševića.

"Možda naša protestna nota Hrvatskoj ministra Kovača lično podseća na Miloševića, što svakako nije istina, ali povampirene ustaše danas u Srbu ni na šta i ni na koga ne podsećaju, nego oni jesu naslednici fašističke ustaške NDH i Ante Pavelića", rekao je Dačić u saopštenju.

Povodom izjave ministra spoljnih poslova Hrvatske Mire Kovača da je protestna nota jeftin napad koji podseća na Miloševića, Dačić je saopštio i da u toj protestnoj noti nema, kako je Kovač naveo "lažnih citata".

Dačić je rekao da su u protestnoj noti navedene doslovne izjave Stepinca izrečene na Uskrs 1941. godine u zagrebačkoj katedrali posvećenoj Bogorodici, gde on propoveda lojalnost fašističkoj ustaškoj NDH, kao i citat iz njegove okružnice biskupima gde kaže da je NDH najznamenitiji dogadjaj u životu hrvatskog naroda i odavno sanjani i željeni ideal.

On je dodao i da je Stepinac u oktobru 1946. godine prekinuo svoje suđenje "samo da izjavi da pokrštavanje Srba nije ispravan naziv, nego se radi o verskom prelazu".

"Ovo su istorijske činjenice, koje nemaju nikakve veze sa Miloševićem. Dok je Hitler za Nemce i ceo svet simbol zla, za hrvatsku vlast NDH je ostvarenje hrvatskog sna, Ante Pavelić i ustaše simbol herojstva, a sa njim i njihov duhovnik Stepinac, simbol svetosti.

Za to su dokaz i današnje slike ustaškog divljanja u Srbu", naveo je Dačić.

On je poručio da Srbija hoće dobre odnose sa Hrvatskom, ali ne "po cenu da se ratni zločinci pretvaraju u navodne mučenike".Hrvatskom ambasadoru u Beogradu Gordanu Markotiću juče je uručena protestna nota u kojoj se poništenje osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu ocenjuje kao rehabilitacija fašizma i ustaške NDH i podseća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju fašizma i fašistoidnih ideologija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track