KREĆE U KAMPANJU: Emir Kusturica kandidat za predsednika Srbije
Foto: Marina Lopičić

Proslavljeni reditelj politički se angažuje

KREĆE U KAMPANJU: Emir Kusturica kandidat za predsednika Srbije

Politika -

Emir Kusturica, poznat i po političkim stavovima, spreman da se isproba u vrlo konkretnom javnom angažmanu, ali će prvo razgovarati s premijerom Vučićem

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica namerava da uđe u trku za predsednika Srbije, saznaje Kurir.Naš dobro upućen izvor kaže da je ovaj umetnik, poznat i po političkim stavovima, spreman da se povuče iz filmskog posla i isproba u vrlo konkretnom javnom angažmanu. A kako se poverio krugu bliskih prijatelja, figura predsednika Srbije bi mu bila prava mera.Antiglobalista- Kusturica je u poslednje vreme zaokupljen idejom da bi mogao da uskoči u političku arenu, a predsednički izbori su mu idealan poligon za to. Ipak, on tek namerava da o svemu ovome razgovara s premijerom Aleksandrom Vučićem. Od Vučićeve podrške i zavisi da li će ta ideja odmaći dalje od Kusturičine želje. Bez Vučićeve podrške sumnjam da bi bio spreman da se upusti u ovakvu pustolovinu - priča naš sagovornik blizak slavnom režiseru.Kusturica juče nije bio dostupan za komentar, ali je na nedavno završenom Venecijanskom festivalu donekle najavio zaokret u svojoj umetničkoj karijeri. Dvostruki pobednik Kanskog festivala nije uspeo da dva puta pokori i Veneciju, ali je novi film „Na mlečnom putu“ predstavio kao svoj politički testament. Kako je rekao, to je ujedno poslednji film s kojim želi da se takmiči na festivalima.Prema procenama upućenih, Emir Kusturica bi kao antiglobalista i nacionalno orijentisan kulturni radnik imao dobre šanse na predsedničkim izborima. Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi slavni reditelj bio kec iz rukava, jer ga birači ne bi doživeli kao nečiju marionetu:- Od svih kandidata za koje sam do sada čuo da se pominju, Kusturica mi je ubedljivo najozbiljniji, s najboljim šansama za uspeh. On je brend za sebe, ime koje ima težinu i mogao bi da okupi i nacionalno i građanski opredeljene birače. Odlično bi se uklopio u evropski trend jačanja autentičnih nacionalnih snaga i zato mislim da bi ga prihvatio najveći deo zapadne javnosti, pre svega u Evropi.

Intelektualna elitaOn smatra da bi širu podršku jedino mogao da pridobije Novak Đoković.- Međutim, za razliku od njega, Kusturičina prednost kao eventualnog kandidata za predsedničke izbore bila bi ta što je on već prepoznat u javnosti kao neko ko ima stav i već pripada intelektualnoj eliti.Kusturica je do sada pokazivao najotvoreniju bliskost sa DSS, odnosno bivšim liderom ove stranke Vojislavom Koštunicom.- Kad je Vojislav Koštunica odlučio da napusti stranku, pretpostavljam da misli da trenutno nije vreme za patriotizam - izjavio je tada reditelj.

Politički istupiZAGOVORNIK REFERENDUMAPoslednji povod za Kusturičin „izlet“ u politiku bio je referendum u Republici Srpskoj. Reditelj se stavio u njegovu odbranu i govorio da je to sudbinsko izjašnjavanje građana Srpske.- On ne predstavlja samo odbranu Dana Republike već i odbranu naše kulture i svega onog čega ne možemo da se odreknemo - Andrića, Njegoša, Kočića, Dučića, Bećkovića, Pope, Crnjanskog, Dragoslava Mihailovića... i brojnih drugih - izjavio je Kusturica prilikom glasanja u Višegradu.

Davao savete premijeruVUČIĆU, BUDI KAO TITOKusta dao je u maju javno savete premijeru, pa se u autorskom tekstu u jednim novinama založio za vojnu neutralnost.- Kao dobar student prava on je znao da je Jugoslavija bila mezimče Hladnog rata. Zato Vučić, za razliku od Pajtića i ostalih demokrata, shvata kako danas ništa bolje u politici ne može proći od karte na koju je igrao drug Tito. Ista ideja koju je vrteo Sloba, ali mu je za uspešan ishod politike nedostajao upravo Hladni rat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track