LEGIJA NAREDIO: POBIJTE ARKANOVE UBICE Šok iskaz svedoka-saradnika!
Foto: Damir Dervišagić, Profimedia, Shutterstock

Nerazjašnjene likvidacije

LEGIJA NAREDIO: POBIJTE ARKANOVE UBICE Šok iskaz svedoka-saradnika!

Crna Hronika -

Ubice Željka Ražnatoviča Arkana stigla je surova osveta, samo nekoliko nedelja posle likvidacije komandanta SDG u Interkontinentalu! Svi koji su učestvovali u pogubljenju Arkana ubijani su jedan za drugim, u sačekušama, iz automobila u pokretu, po naređenju Milorada Ulemeka, tvrdi svedok-saradnik...

BEOGRAD - Miladin Suvajdžić, poznatiji kao Đura Mutavi, svedok-saradnik u postupcima za ubistvo premijera Zorana Đinđića i zločine „zemunskog klana“, optužio je juče u Specijalnom sudu bivšeg komandanta JSO Milorada Ulemeka Legiju da je naredio „zemuncima“ da osvete ubistvo Željka Ražnatovića Arkana!Ražnatović je, podsetimo, ubijen 15. januara 2000. godine, a kao neposredni izvršioci osuđeni su Dobrosav Gavrić, Milan Đuričić i Dragan Nikolić Gagi, dok nalogodavci nikad nisu otkriveni. Pred istim sudom zbog osvete ubistva Arkana sudilo se Luki Bojoviću, kao naručiocu ubistva Andrije Draškovića, Branka Jeftovića Jorge i Zorana Nedovića Šoka, ali je on oslobođen optužbi.Ljilja Buha svedok- Znam za ubistva, osveta Ražnatovića, to je poteklo od Ulemeka. A posle je on završavao da nema tragova s policijom - otkrio je juče prilično konfuzno pred sudom svedok-saradnik, koga je policija dovela s tajne lokacije u sud u Ustaničkoj ulici.Sudija Snežana Jovanović zamolila ga je da pojasni ono što je kazao.- Dušan Spasojević nam je rekao da je Legija naredio osvetu za ubistvo Željka Ražnatovića - pojasnio je Đura Mutavi.Tokom svedočenja na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, svedok-saradnik je otkrio i da mu je pokojni vođa „zemunskog klana“ Mile Luković Kum pred ubistvo u akciji „Sablja“ otkrio da iza likvidacije Ćuruvije, ali i bivšeg direktora JAT Živojina Žike Petrovića i visokog funkcionera JUL Miroslava Todorovića Kundaka stoji ovaj klan.- Posle atentata na premijera ja sam bio kurir. Luković je bio u stanu u Vojvode Stepe. Znao je da je kraj i tada je rekao, čuo sam to lično od njega, da su ubili Ćuruviju, Žiku Petrovića i Kundaka. Pomenuo je još pet, šest nerešenih ubistava - kazao je svedok-saradnik, tvrdeći da je tada, osim njega, u stanu bila i bivša supruga svedoka-saradnika Ljubiše Buhe Čumeta Ljilja.Eskadron smrtiSuvajdžić je sudu otkrio i da ovaj klan nije bio toliko jak dok Legija nije obezbedio moć Dušanu Spasojeviću.- Mi smo stalno nekoga pratili. Nas je Spasojević učio kako da budemo nevidljivi, kako da koristimo specijalne mobilne, uništavamo DNK tragove, a njega je učio neko iz DB. Možda je to bio Ulemek, a verovatno i još neko - otkrio je Miladin Suvajdžić, tvrdeći da iza velikog broja ubistava za koja se veruje da su ih počinili pripadnici JSO zapravo stoji „zemunski klan“.

Kriminalna piramidaULEMEK TRAŽIO DA OTMU MIŠKOVIĆA I BABOVIĆASvedok-saradnik juče je otkrio da je Milorad Ulemek Legija tipovao ubistva i otmice.- I to ko će biti otet je dolazilo od njega. Za svaku otmicu dobio je pola para - rekao je svedok-saradnik i pojasnio da je sve počelo u jesen 2000, kad se na meti klana našla prva žrtva otmice, rođeni brat Bojane Bajrušević Vuk.Suvajdžić nije precizirao od kojih je još otmica Legija uzeo novac, ali podsetimo, u aprilu 2001. otet je i vlasnik „Delte“ Miroslav Mišković, zatim Milija Babović i Suad Musić. Otmica sina Brene i Bobe Živojinovića Stefana, krajem 2000, nikad nije rešena.

Promenio prezimeSUVAJDŽIĆ JE SADA ĐURIĆ, PRIMA DRŽAVNU PLATUMiladin Suvajdžić juče je otkrio da je u programu zaštite svedoka promenio prezime i da je sada Đurić i da ga izdržava država Srbija.- Primam platu od države Srbije, kao svedok-saradnik - rekao je Suvajdžić, ali nije želeo da odgovori na pitanje advokata Zore Dobričanin Nikodinović kolika je ona.

Svedočenje Rodoljub Milović, bivši penzionisani načelnik Uprave kriminalističke policijeBranki Prpi je ubica Ćuruvije ličio na SimovićaRodoljub Milović, penzionisani načelnik UKP koji je nekad bio operativac u policijskog grupi „Poskok“, koja je vodila istragu ubistva Slavka Ćuruvije, posvedočio je u Specijalnom sudu da je očevidac zločina Branka Prpa najpre ukazala na Miloša Simovića, a potom na pokojnog Luku Pejovića kao čoveka koji je ispalio hice u novinara.- Imali smo više informacija, prva je da su učestvovali Luka Pejović, Predrag Jokić i Mile Todorović, a druga da je u tajnoj pratnji učestvovao DB - posvedočio je Milović i pojasnio da je najpre ubijen Jokić, a potom, nekoliko dana kasnije, i Pejović i da s njima nikada nisu uspeli da razgovaraju.Prema rečima bivšeg načelnika UKP, posle ubistva Pejovića njega je Branka Prpa prepoznala.- Pre akcije „Sablja“ smo dostavili dosta fotografija, na kojima nisu bili ni Pejović, Jokić, Todorović, Kurak i Romić, već kriminalci, a za Miloša Simovića je rekla da je podseća na ubicu - rekao je Milović.

Jelena Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track