KRVNIK I DALJE PRETI Haradinaj traži: Uhapsite Vučića i Dačića!
Foto: Profimedia, Dado Đilas

Ratni zločinac s Kosova priziva nove sukobe

KRVNIK I DALJE PRETI Haradinaj traži: Uhapsite Vučića i Dačića!

Politika -

Nova provokacija: Lider bivšeg OVK kaže da Kosovo treba da uvede Beogradu recipročne mere kad su u pitanju poternice i da srpski premijer i šef diplomatije ispunjavaju sve uslove

Ramuš Haradinaj, lider bivšeg OVK, koga Srbija sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na KiM 1998. i 1999, poručio je juče da bi Priština trebalo da uvede recipročne mere Beogradu kad su u pitanju poternice.- Oni imaju poternice, pa bi trebalo i mi. Vučić (Aleksandar Vučić, premijer) ispunjava kriterijume da se za njim izda poternica. Dačić (Ivica Dačić, šef diplomatije) takođe - rekao je Haradinaj za prištinski RTV21.Dačić: Haradinaj bi ratAleksandar Vučić nije odgovorio na poruku, dok je Dačić sinoć izjavio da je suvišno komentarisati besmislene izjave Haradinaja, osumnjičenog za najteže ratne zločine.- Čekamo izručenje Haradinaja. To je i novi test za Evropu i pravosudni sistem Francuske, jer do sada niko od albanskih terorista nije odgovarao ni u Hagu, a svedoci protiv njih masovno su nestajali - rekao je Dačić za Sputnjik i dodao da je od ove Haradinajeve izjave opasnija ona od pre neki dan, kad je zapretio da će Srbija proći kao 1999:- Znači, Haradinaj otvoreno preti novim ratom pred očima celokupne Evrope.Vulin: On je ubicaAdvokat Toma Fila kaže da je pravno nemoguće da Kosovo raspiše poternice za srpskim premijerom i ministrom.- Ma kakvi moguće! Pa oni nisu ni članovi Interpola, treba prvo da budu primljeni. A i ne znam kako on to određuje ko je za poternicu, a ko ne. Haradinaj je zločinac, jedna polupismena albanska baraba - kaže poznati srpski advokat.Prema rečima Aleksandra Vulina, ministra za rad, Haradinaj je na slobodi ne zato što je nevin, već zato što su svi svedoci protiv njega pobijeni.- To što Haradinaj preti dokaz je da oni koji su nas bombardovali i koji su stvorili OVK ne smatraju da za srpske žrtve treba da postoje ni saučešće ni pravda. Kada su ubice slobodne, pravda je zatvorena. Odnos prema Haradinaju je odnos prema srpskim žrtvama, ali i državi Srbiji. Vučić je na pomirenju naroda bivše SFRJ uradio više nego ijedan političar, znam da to predstavnici Albanaca ne umeju da poštuju, ali biće veliki poraz same ideje pomirenja ako to ne bude umela da poštuje ni međunarodna zajednica i ako ubica Haradinaj ostane na slobodi - kaže Vulin za Kurir.Podsetimo, Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švajcarske i Francuske.

Ruski ambasadorNišta od vojske KosovaRuski ambasador u Albaniji Aleksandar Karpušin rekao je za Kohu ditore da Rezolucija 1244 SB UN ne dozvoljava formiranje vojske Kosova. Prištinski mediji objavili su krajem januara da nova američka administracija smatra da Kosovo treba da formira vojsku. Međutim, ruski ambasador ocenio je tvrdnje o formiranju kosovske vojske kao neproduktivne.

Puno korisnih informacija

DANAS U KURIRU POKLON DODATAK DR KURIR: Najvažnija je pravilna nega kože

U današnjem dodatku Dr Kurir saznajte kako da sprečite negativan uticaj zime na kožu, zašto ne smete da se kupate vrelom vodom, kao i koje namirnice su prirodni čistači krvi.

Pored toga, otkrivamo kome i do kada važe stare zdravstvene knjižice.

Svake nedelje u Kuriru vas čeka puno korisnih informacija i saveta kako da sačuvate zdravlje!

Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track