KRVNIK PRISTALICAMA ISPRED SUDA Haradinaj: Bitka je dobijena! Slobodan sam da se vratim kući
Foto: Printcreen/Facebook

Zločinac na slobodi!

KRVNIK PRISTALICAMA ISPRED SUDA Haradinaj: Bitka je dobijena! Slobodan sam da se vratim kući

Politika -

KOLMAR - Nakon odluke suda u Kolmaru da odbije zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji, lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova je izjavio da je "ovo pobeda Albanaca" i da je on danas slobodan čovek da se vrati kući.

Haradinaj se obratio svojim pristalicama ispred suda rekavši da je "ova bitka dobijena" i zahvalio im na podršci.

Inače, odluka suda o oslobađanju bivšeg kosovskog premijera je u sudnici dočekana aplauzom.

Foto: Fejsbuk printskrin
Foto: Fejsbuk printskrin

"Pošto sam sada slobodan, idem da dobijem pasoš u Strazburu. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo. Izgubljena su četiri meseca, vreme je dragoceno", rekao je Haradinaj.

Njegova supruga Anita je na vest o odluci francuskog suda da odbije zahtev Srbije rekla da je "pravda spora, ali dostižna".

"Pobedili smo. Prošli smo nepotrebne i naporne procedure. Ova situacija je iscrpla sve nas ovde na Kosovu. Zahvaljujem svima na podršci koju su nam dali. Ovo je potvrda je rat OVK bio opravdan", rekla je Anita Hardinaj.

Ona je za TV Kljan Kosova dodala da očekuje da njen suprug stigne u Prištinu između 19.30 i 20 sati.

Ona je najavila da će se tim ovodom građani Kosova okupiti na trgu Zahir Pajaziti u Prištini, gde će im se Haradinaj obratiti.

Anita Haradinaj je rekla da je telefonom razgovarala sa suprugom nakon izricanja oluke o oslobađanju i da joj on rekao da je odluka francuskog suda "prava".

"Čak i Ramuš se složio sa mojim mišljenjem da je to bila jedina ispravna odluka", rekla je Anita Haradinaj.

Tači o oslobađanju Haradinaja

Kosovski predsednik Hašim Tači ocenio je da je odluka francuskog suda o oslobađanju lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja dobra vest za Kosovo. "Presuda suda u Kolmaru da se gospodin Haradinaj vraća na Kosovo je dobra vest za njegovu porodicu, saradnike i sve građane Kosova. Još jednom je dokazano da su optužbe Srbije protiv Oslobodilačke vojske Kosova nepravedne i protivne demokratskim principima", napisao je Tači.

Veselji: Poternica Srbije bila je neprihvatljiva

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji ocenio je danas da je oslobađajuća presuda za lidera opozicione ABK radosna vest i potvrda da je međunarodna poternica Srbije za bivšim premijerom Kosova bila neprihvatljiva. "Odluka suda u Kolmaru o oslobađanju Ramuša Haradinaja je radosna vest i svi smo čekali da se to dogodi. Njegovo pritvaranje na osnovu međunarodne poternice Srbije bilo je neprihvatljivo i to više ne bi smelo da se ponovi. Gospodine Haradinaj srećan vam povratak kući ", napisao je Veselji na Fejsbuk profilu.

Kosovska vlada: Srpske poternice nezakonite

Kosovska vlada pozdravila je danas odluku francuskog suda da Ramuša Haradinaja oslobodi odgovornosti za ratni zločin nad Srbima i smatra da je srpska poternica, bila nezakonita i neopravdana. Kosovska vlada je saopštila da smatra da je odluka francuskog suda "potvrda da je pravo na strani Haradinaja"."Srpske poternice protiv Haradinaja i drugih boraca OVK su političke", navodi se u saopštenju.

Rama se obratio na društvenim mrežama

Albanski premijer Edi Rama poželeo je danas dobrodošlicu lideru ABK Ramušu Haradinaju iz francuskog grada Kolmara. "Ramuš se ponovo pojavljuje kao naš pobednik u Prištini. Ponosan sam na Oslobodilačku vojsku Kosova. Bolje ikad nego nikad", naveo je Rama na svom Fejsbuk profilu.

(Foto: Fejsbuk Indeksonlajn printskrin)

(VIDEO) ODBIJEN ZAHTEV SRBIJE O IZRUČENJU: Krvnik Haradinaj na slobodi!

VUČIĆ ZAKAZAO HITNU SEDNICU VLADE: Ministri danas vanredno zbog Haradinaja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja