KURIR SAZNAJE: U Briselu još ništa nije dogovoreno, Priština izmišlja da ispadne da su više dobili
Foto: Fonet

Pred novu rundu dijaloga

KURIR SAZNAJE: U Briselu još ništa nije dogovoreno, Priština izmišlja da ispadne da su više dobili

Politika -
Izmišljaju stvari o kojima se nije ni razgovaralo da bi ispalo da su nesto dobili, kaže za Kurir izvor iz Brisela

BEOGRAD - Pojedini prištinski mediji su kasno sinoć objavili da je juče u Briselu postignut dogovor o Zajednici srpskih opština, međutim izvor Kurira iz Brisela tvrdi da to nije tačno.

Izvor Kurira blizak Briselu kaže da se o tim temama koje navode prištinski mediji nije ni razgovaralo u okviru razgovora o ZSO.

- To liči na spinove namenjeni lokalnoj javnosti i pripremu za današnje najavljeno parafiranje dogovora o formiranju ZSO, koje se ne očekuje sa dobrodošlicom na Kosovu. Nije retka situacija da u Prištini izmišljaju stvari o kojima se razgovaralo da bi u očima domaće javnosti ispalo da su dobili nešto više od onog što je dogovoreno", tvrdi naš izvor iz Brisela.

U Briselu se danas nastavlja dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini. Na dnevnom redu su četiri teme: Zajednica srpskih opština (ZSO), telekomunikacije, energetika i Park mira. Prema najavama sve tri strane, očekuje se konačno postizanje dogovora oko formiranja ZSO.

Kako su sinoć preneli pojedini mediji u Prištini, delegacije su se dogovorile o većini pitanja o ZSO, ali da nije prihvaćen zahtev Beograda da se za izbor članova ZSO održe posebni izbori, te da je prištinska strana je zatražila da ZSO ima delegate iz opština i da ne bude posebnih izbora.

Prema prištinskim medijima, srpska strana je takođe zatražila da se imovina ZSO tretira kao "imovina pod jurisdikcijom Kosova", a ne imovina Kosova, te da su se obe strane navodno dogovorile da se imovina ipak prizna i tretira kao imovina Kosova.

(S.Vojinović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track