KURIR TV U VILI BOKELJKA Vučić: Nisam ni junak, ni heroj, a nabavci oružja odlučujemo sami!
Foto: Marina Lopičić

Premijer prihvatio poziv Hojta Jia da poseti Vašington

KURIR TV U VILI BOKELJKA Vučić: Nisam ni junak, ni heroj, a nabavci oružja odlučujemo sami!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Jiom, u Vili "Bokeljka".

1 / 6 Foto: Marina Lopičić

Nakon sastanka, koji je počeo u 10 časova, premijer Vučić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Ji obratili su se medijima.

KURIR TV VUČIĆ SE SASTAO S HOJTOM JIOM U VILI BOKELJKA: Trampov specijalac za Balkan u poseti Srbiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima u prisustvu američkom zvaničnika Hojta Jia. Vučić se na početku izvinio zbog kašnjenja, pozdravio novinare i najavio kratko obraćanje jer, kako je rekao, već kasni u Brisel na radnu večeru sa Federikom Mogerini.

Vučić se zahvalio brojnim američkim investitorima, rekao da je imao dobre razgovore sa Jiom i naglasio da su bilateralni odnosi Srbije i SAD dobri. On je dodao i da se SAD i Srbija ne slažu u pogledu stava o Kosmetu, ali da mogu da razgovaraju s poštovanjem te da su sada najpreči mir i stabilnost u regionu.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Vučić je rekao da je u razgovoru sa američkim zvaničnikom naglasio važnost dijaloga s Prištinom pod okriljem EU ali i zabrinutost ukoliko budući kosovski premijer bude optuženi Ramuš Haradinaj. Očuvanje mira na zapadnom Balkanu najvažniji je prioritet i cilj koji nema konkurenciju, jer to obezbeđuje bolju ekonomiju, veći rast, više investicija i bolji izvoz, rekao je Vučić i zahvalio se SAD na ponašanju Kfora i prisustvu američkih vojnika na Kosovu, zbog kojeg se srpsko stanovništvo južno od Ibra oseća sigurnije. Isto tako zahvalio se i na reakcijama SAD na pokušaj formiranja tzv. vojske Kosova.

- Zahvalan sam Hojtu Jiu na njegovoj ulozi pogotovo u nekim pregovorima i otvaranju EU poglavlja - kazao je Vučić dodajući da SAD i Srbija imaju i dobru vojnu saradnju.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

- Teško da bismo postigli neke važne dogovore bez njegove pomoći. Američkoj administraciji sam zahvalan na podsticanju i očuvanju mira u regionu - rekao je premijer. On se zahvalio na podršci koju SAD pružaju evropskim integracijama Srbije i činjenici da imamo nedvosmislenu želju da ne pripadamo nijednom paktu. Zamolio je Jia da utiče da još više američkih investitora dolazi u našu zemlju, poput Ameteka.

- Ako bi se to nastavilo, bio bi to najbolji način za pravljenje odličnih odnosa između Srbije i SAD u budućnosti -- naglasio je Vučić.

"Hojta sam primio jer je važan, a ne zato što ga volim ili ne"

Na pitanje novinara, otkud Hojt Ji uopšte ovde kad je u medijima bilo priče da on pripada prethodnoj američkoj administraciji pre dolaska Trampa, Vučić je odgovorio da je "Hojta primio jer je važan, a ne zato što ga voli ili ne voli".

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

- Pa zar mislite da bi mogao da mi prenese zvaničan poziv potpredsednika SAD da posetim Vašington da je došao bez njihovog znanja - rekao je Vučić objašnjavajući da su ga neki "savetovali da Jia i ne prima jer je deo pretrampovske administracije. Vučić je rekao da je reč o besmislicama nekih srpskih tabloida i pojedinih analitičara.

- To su besmislice. Sa punom odgovornošću, zato što predstavljam građane Srbije, primio sam Hojta Jia, jer je to važno za našu zemlju, ne što mi se dopada, ili što ga poznajem dugo - rekao je Vučić. On je istakao da je Ji zvanični predstavnik SAD.

Ako Srbi vole bajke...

- Ako Srbi vole bajke, da on ne predstavlja nikoga i da smo mi svi budale što snjim razgovaramo, onda da glasamo za Hansa Kristijana Andersena ili braću Grim. Suviše sam racionalan da bhi u tome učestvovao. Izabran sam da vodim zemaljsku Srbiju na odgovoran način, a ne da pričam bajke za srpske tabloide“, istakao je Vučić.Koliko su besmisleni navodi da Ji ne predstavlja američku administraciju govori, rekao je Vučić, i to što mu jre Ji preneo poziv američkog potpredsednika Pensa da poseti Vašington.

O Americi i srpskom oružju

Vučić je izjavio je danas da je suvereno pravo Srbije da kupuje oružje i oruđe i poručio da Srbija o tome odlučuje sama kao suverena i nezavisna država. On je dodao da visoki predstavnik američke administracije o tome nije danas ništa ni govorio, da Ji njega dobro poznaje i da zna da - i da jeste - on ga ne bi slušao.

Na isto pitanje odmah je odgovorio i Ji objasnivši da za njegovu posetu Srbiji znaju potpredsednik SAD i sekretar američkog Stejt departmenta kao i da je on lično zadužen za 17 zemalja, među kojima su i mnogre iz ovog regiona.

Posle Vučića, novinarima se obratio i Ji koji se prvo zahvalio Vučiću na pozivu i ponovnom dolasku u Beograd, te čestitao Vučiću na izboru za predsednika Republike. Ji je rekao da je takav izbor Vučića privukao investitore i pokazao izbor građana i smer u kojem će se dalje ići a to su - reforme. Ji je rekao da je sa Vučićem pokrio čitav sprektar tema - bilateralne odnose, susede Srbije, situaciju u regionu, mir, stabilnost, integraciju regiona u EU...

Ji je preneo Vučiću poziv potpredsednika SAD da dođe u zvaničnu posetu Vašingtonu.

Foto: Kurir TV
Foto: Kurir TV

Ji je govorio o snažnoj saradnji sa Srbijom na nekoliko polja poput borbe protiv droge, kriminala... ON je dodao i da su SAD spremne da pomognu u nastavku dijaloga s Prištinom, kao i u procesu pomirenja.

Na pitanje o ruskom humanitarnom centru u Nišu, Ji je rekao da tamo gde interesi i vrednosti SAD i Rusije nisu kompatibilni, SAD će čvrsto štititi svoje interese. U suprotnom, spremni smo za saradnju, rekao je Ji naglasivši da "namere iza ruskih poteza često nisu dobre".

Ji je rekao i da u regionu treba pokazati političku volju kakvu je pokazao Vučić. On je dodao da se američka politika u regionu nije promenila što dokazuje i prisustvo SAD u Albaniji, Makedoniji, Kosovu, ali i poziv Vučiću da poseti Vašington.

(EPK/SĐP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 14 epizoda: Lazar 3 - srpska ubojita zver!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track