Zajedničko obraćanje medijima

(KURIR TV) SUSRET U VLADI SRBIJE Vučić i Bufije: Ovo je tek početak nemačkih investicija u Srbiju!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom nemačke savezne pokrajine Hesen Folkerom Bufijeom.

Premijer Vučić i nemački gost razgovarali su, pre svega, o mogućnostima za dalje privlačenje investitora iz Nemačke, kao i pospešivanju saradnje sa ovom ekonomski snažnom pokrajinom.

Nakon susreta koji je upriličen u Nemanjinoj 11, dvojica zvaničnika obratila su se javnosti.

Na samom početku, premijer Vučić je istakao da je iza njih važan razgovor, jer je reč o premijeru pokrajine koja ima 8 puta veći BDP od Srbije.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

"Pokrajina Hesen je sve značajnija za nas. Razgovarali smo, pre svega, o ekonomskoj saradnji, jer kompanije iz Hesena u Srbiji zapošljavaju 8.000 ljudi. Zato i želimo da unapređujemo naše odnose. Saglasni smo da je Srbija na dobrom ekonomskom putu, ali postoji još mnogo toga što treba da promenimo, da prvo unapredimo poslovni ambijent. Naš prijatelj Folker je rekao da je ovo samo početak investiranja Hesena u Srbiju i zbog toga mi je mnogo drago. Ponosan sam što sa pokrajinom Hesen imamo suficit u trgovinskoj razmeni. Bufijer je iskreni prijatelj Srbije, dobrim delom i razume srpski, jer mu je majka iz Pazove", naveo je Vučić.

Premijer je dodao da je cilj stvaranje većeg ekonomskog tržišta koje bi se potom vremenom integrisalo u evropsko.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

"Zahvalan sam i gospođi Merkel na svemu što je učinila za Srbiju, dobili smo i podršku gospodina Bufijea na evropskom putu. Juče smo otvorili 2 nova poglavlja, naš put je nešto teži zbog pitanja KiM, ali sam uveren da ćemo i taj problem rešiti, kao što smo rešili problem javnih finansija i napredovali na Duing biznis listi. Moraćemo da trčimo brže i snažnije nego do sada, ali sam uveren da ćemo uspeti. Daću sve od sebe da u poslednjim premijerskim nedeljama zamolim premijera Bufijea da što više nemačkih investitora dovede u Srbiju", zaključio je Vučić.

Sa njim je saglasan i premijer pokrajine Hesen Bufije koji isitče da je zajednički cilj dalje unapređenje odnosa.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

"Premijer je sa pravom ukazao na činjenicu da bolja perspektiva leži u EU, a otvaranje 2 nova poglavlja pokazuje da su i tamo priznate vaše reformske aktivnosti. Želimo da povećamo investicije i intenziviramo saradnje u oblasti visokog obrazovanja, a angažovaćemo se i u pripremama za Novi Sad kao prestonicu kulture Evrope 2021. godine. Imamo zajedničke interese i želimo da ih korak po korak unapređujemo kroz saradnju. Ako se nastave reforme, i ljudi ovde će primetiti da ih čeka bolja budućnost", poručio je Bufije.

Premijer pokrajine Hesen je dodao da poseban izazov predstavlja odnos prema KiM i BiH, ali i ocenio da je "potrebno naći zajedničko rešenje, iako ono nije jednostavno".

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

"Kao dete sam prvi put boravio u Srbiji 1963. godine, od tada sam dolazio mnogo puta, i primećujem da je potrebno mnogo toga da se stvari postave na pravi temelj, a da koreni ostanu. Ja sam ovde zato što je Srbija ključna zemlja za čitav region, kako bih ukazao da je nastavak reformi neophodan i u tome ohrabrio vaše ljude. Spremni smo da pomognemo za zajedničku budućnost. Svet se menja u globalu, ali je važno da Evropa ostane ujedinjena, a to neće moći bez stabilizacije ovog regiona. Hvala vam na gostroprimstvu", srdačno je rekao on.

Odgovarajući na novinarska pitanja, premijer Vučić je rekao da neće prisustvovati ovogodišnjem biznis skupu na Kopaoniku, već će obilaziti srpska sela, "bez demagogije i sa više istine".

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

"Za nas je od ključnog značaja ojačavanje privatnog sektora i to je bila tema jučerašnjih razgovora sa MMF. Nije bilo govora o javnim finansijama. Imaćemo suficit na kraju februara i to pokazuje da ekonomija raste, da su prihodi bolji, iako rashodi nisu. Privatni sektor mora da nam obezbedi plate, a ne da nam životni san bude da se zaposlimo u javnom sektoru. Ali ljut sam kad svi samo od države traže: "Daj, daj, daj!" Kada to stanje svesti promenimo, biće nam svima mnogo bolje. Ne mogu da pričam da imamo ćup i da ćemo da izvadimo pare i damo vam ih, jer tih para nema ", ocenio je predsednik Vlade Srbije.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

Premijer Hesena Bufije nadovezao se porukom da je neophodno ohrabriti ljude da pokreću start-ap preduzeća i finansiraju u svoju budućnost.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

"Kada neko želi da otvori radionicu ili ima bolji alat, mi u tome možemo pomoći boljim uslovima za kredite. Hesen ima tu snagu upravo na osnovu malih i srednjih preduzeća, oni su ti koji nude mesta za stručno obrazovanje. Vredi nastaviti putem EU, mada on nije lak. Imajte na umu da u Evropi trenutno neki misle da nove članice nisu potrebne, ali ja mislim da bi ona bila nepotpuna bez država koje sprovode reforme i napore poput Srbije", poručio je Bufije.

Premijer Vučić je dodao da je jedna moćna nemačka kompanija zainteresovana za koncesiju beogradskog aerodroma, što je, kako je ocenio, "od nemerljivog značaja za razvoj Srbije".

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

"Mi danas trošimo onoliko koliko zaradimo. Ne možemo da se poredimo ni sa jednom nemačkom pokrajinom, ogromne su razlike, ali ono što možemo je da ubrzano napredujemo i u Evropi pristignemo one koji nisu mnogo bolji od nas. Pa neka iz Evrope vide da li takvu Srbiju žele u svom društvu, jer mi to svakako želimo. Što se regiona tiče, situaciju u Makedoniji pratimo, uvek smo imali dobre odnose sa Skopljem, želimo i da ih sačuvamo, ali nećemo dozvoliti da Srbiju iko ponižava. Kada je odnos sa BiH u pitanju, daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost, a u unutrašnja pitanja suseda se nećemo mešati", zaključio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track