KURIR TV UŽIVO IZ VOZA: Kompozicija se vraća za Beograd
Foto: Kurir

Vučić razgovarao sa Čepurinom

KURIR TV UŽIVO IZ VOZA: Kompozicija se vraća za Beograd

Politika -

KOSOVSKA MITROVICA - Voz koji je jutros posle 18 godina krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu uputio se oko 20 i 40 nazad za Beograd, posle četiri sata stajanja na železničkoj stanici u Raškoj.

UŽIVO: Voz krenuo za Beograd

21: 20 - Pripadnici specijalne kosovske policije počeli su večeras oko 21.00 sat povlačenje iz Jarinja sa krajnjeg severa Kosova i Metohije.U kolonama od po desetak vozila, te jedinice krenule su prema Leposaviću i dalje ka Prištini, javlja Tanjugov izveštac sa lica mesta.

Oni su došli posle podne i večeras kako bi onemogućili dolazak voza koji je trebalo da stigne iz Beograda.

21: 10 - Voz iz Raške koji je trebalo večeras da stigne u Kosovsku Mitrovicu pošao je u 20.40 nazad za Beograd posle četiri sata stajanja na železničkoj stanici. U vozu se nalaze novinari i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev i bivši portparol i lider desničarskog pokreta "1389" Miša Vacić koji obavlja funkciju savetnika direktora Kancelarije za KiM.

Voz bi u Beograd trebalo da stigne izmedju dva i tri sata posle ponoći.Putnici iz voza su za Kosovsku Mitrovicu iz Raške pošli autobusom.

20: 42 - Specijalne jedinice kosovske policije ROSU sa dugim cevima i opremom za razbijanje demonstracija, koje su večeras raspoređene na železničkoj stanici u Donjem Jarinju, i dalje su, večeras oko 20.30 sati, na istom mestu.Neki od njih čak stoje na šinama.

Lokalni Srbi, koji su danas popodne bili na stanici kako bi sačekali promotivni voz na liniji Beograd - Kosovska Mitrovica, u međuvremenu su se razišli.Specijalne jedinice policije su takođe i na magistralnom putu Leposavić Raška u Donjem Jarinju.

20: 10 - Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da je "sve što se dogadjalo danas" u vezi sa dolaskom voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu, nepotrebna situacija koju je izazvala Srbija. Kosovski premijer na vanrednoj konferenciji za novinare posebno je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama članicama EU, kako je rekao, na podršci institucijama Kosova u rešavanju problema zbog najavljenog dolaska voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu.

19.50 -Zbog provokacije prištinskih vlasti prisustva 10 oklopnih vozila sa 200 specijalaca kod Jarinja sa kosovske strane, iza administrativne linije, na teren su izašli i propadnici Vojske Srbije, koji su ušli i u brda kako bi presekli pripadnike kosovskih snaga, navodi Blic.

19: 43 - Kurir nezvanično saznaje da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić upravo završio razgovor sa ambasadorom RF Aleksandrom Čepurinom, koga je upoznao sa pokusajem izazivanja sukoba od strane albanaca na severu KiM.

19: 40 - Voz koji je jutros krenuo ka Kosovskoj Mitrovici vratiće se za Beograd, pošto je zaustavljen na stanici u Raškoj.

Za redovne putnike postoji autobus koji će ih odvesti do Kosovske Mitrovice, rečeno je novinarima koji se nalaze u tom vozu.

19: 35 - Kako izveštavaju novinari koji se nalaze u vozu, on i dalje stoji u Raški i ne zna se kada će i kojim pravcem krenuti i da li će to biti put Beograda, ili Kosovske Mitrovice, što je manje izvesno s obzirom na dosadašnju situaciju, navodi portal Kossev.

Prema nekim nezvaničnim informacijama, postoji mogućnost da deo novinara autobusom bude prebačen u Kosovsku Mitrovicu.

19: 34 - Premijer Kosova Isa Mustafa održaće večeras u 19.30 časova vanrednu konferenciju za novinare povodom poslednjih dogadjaja u vezi sa dolaskom voza iz Beograda na Kosovo, saopšteno je iz njegovog kabineta.

19: 15 - Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić zatražio je večeras hitno povlačenje specijalnih policijskih snaga ROSU sa severa Kosova.Rakić je u izjavi Tanjugu rekao da od predstavnika međunarodne zajednice traži da ulože maksimalne napore i pritisak na zvaničnu Prištinu kako bi se od severa Kosova bile povučene specijalne policijske snage.

"Dolazak ROSU jedinica na sever Kosova destabilizuje situaciju i ugrožava Briselski proces", rekao je on.Rakić je kazao da dolazak specijalnih policijskih snaga na sever Kosova može izazvati reakciju Srba i blokadu puteva.

Foto: Tanjug Edib Tahirović
Foto: Tanjug Edib Tahirović

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU nalaze se na železničkom stajalištu Donje Jarinje na krajnjem severu Kosova.Policija je u ovom mestu prisutna u punoj opremi za razbijanje demonstracija i sa oklopnim vozilima.

Pripadnici policije mogu se videti i na šinama, odnosno na pruzi Raška- Kosovska Mitrovica, na stajalištu Donje Jarinje.Specijalne jedinice policije su takođe i na magistralnom putu Leposavić Raška u Donjem Jarinju.

19: 14 - Vozu koji je jutros iz Beograda krenuo put Kosovske Mitrovice, Vlada Kosova zvanično je zabranila ulazak na Kosovo, prenosi portal Koha, pozivajući se na izvore u kosovskoj vladi. Istovremeno, objavljeno je pismo kosovskog ministra infrastrukture, Ljutfija Žarkua, upućeno direktoru Policije Kosova, Špendu Madžuniju, od kojeg je zatražio da "zaustavi voz", koji "nema dozvolu nadležnih organa".

"Nezvanično sam obavešten da je pokrenut voz na liniji iz Beograda do Mitrovice operatera koji nije dobio autorizaciju i relevantne licence, predviđene zakonom kako bi radio na Kosovu," stoji u pismu i dodaje se da kosovsko ministarstvo traži podršku Kosovske policije kada je u pitanju "situacija u vezi sa kretanjem neautorizovanog voza države Srbije".

Foto: Tanjug Edib Tahirović
Foto: Tanjug Edib Tahirović

19: 10 -

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delavije izrazio je danas zabrinutost zbog pokušaja da na Kosovo udje voz koji je jutros iz Beograda krenuo prema Kosovoskoj Mitrovici."Zabrinut sam zbog pitanja voza. Pozivam sve strane da se uzdrže. Potrebna je normalizacija, ne suprotstavljanje", napisao je američki ambasador na Tviteru.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

18:51

- Za Kosovsku Mitrovicu je krenuo putnički voz, a ne tenk, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za štampu.

- Iz mesta Lužane na sever Kosova u Jarinje su poslate specijalne jedinice Kosovske policije, gde je trebalo da uhapse mašinovođu i putnike. Pošto su se u Jarinju okupili lokalni Srbi, Priština je poslala 17 oklopnih vozila koji su trebali da isprovociraju sukob, rekao je Vučić.

- Srbija želi mir, pozivam Srbe da ostanu mirni, a moje poslednje upozorenje i molba Albancima na Kosovu i Metohiji je da ne pokušavaju da napadnu Srbe oružjem, jer Srbija to neće dozvoliti, rekao je Vučić.

On je rekao da voz sa običnim putnicima nije pretnja nikome.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

18:37 -

Prištinski portal Ekspres javio je da je kosovski predsednik Hašim Tači "naredio" da se "po svaku cenu" spreči ulazak voza "kosovskih Srba", prenosi kos sev.info.Tači je, kako je ovaj prištinski portal javio, pozvao kosovskog ministra unutrašnjih poslova Skendera Hisenija i direktora Policije Kosova Špenda Madžunija da "ne dozvole" ulazak voza i da se sačuva "teritorijalni integritet i suverenitet".

Foto: Tanjug Edib Tahirović
Foto: Tanjug Edib Tahirović

"Imajući u vidu nemar vlasti, danas sam pozvao svoju kancelariju, poštujući ustavnost i zakonitost, a u okviru svojih nadležnosti, kako bi se očuvao teritorijalni suverenitet i integritet, pozvao sam i ministra unutrašnjih poslova i direktora policije. Pitao sam ih da spreče ulazak voza na Kosovo odmah i po svaku cenu. Imam puno poverenje da će vlasti sprovesti ustavnu i zakonsku odgovornost. Institucije treba da izvrše tu obavezu. Što je dosta, dosta je. Imaćemo nultu toleranciju prema Beogradu koji krši teritorijalni integritet Kosova," rekao je Tači za Ekpres.

18: 14 - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić predsedavaće sutra sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost.Kako se navodi u saopštenju predsednikove pres službe, sednica će se održati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Sednica je zakazana za 11.00 časova, a predsedavaće joj Nikolić.

18: 25 - Ministarka gradjevine Zorana Mihajlović ocenila je danas da svaki pokušaj Prištine da spreči voz koji je danas krenuo iz Beograda da stigne na odredište u Kosovsku Mitrovicu predstavlja brutalno kršenje osnovnih ljudskih prava gradjana Srbije.

"Ako su vlasti u Prištini danas protiv voza koji prevozi gradjane Srbije, da li to znači da će Srbima koji žive na Kosovu sutra potpuno zabraniti kretanje? I hoće li predstavnici EU koji su posrednici u dijalogu Beograda i Prištine ćutke preći preko očiglednog primera kršenja slobode kretanja gradjana Srbije", navela je Mihajlović.

Foto: Tanjug Edib Tahirović
Foto: Tanjug Edib Tahirović

Mihajlović je dodala da već deset godina postoji redovna železnička linija od Kosovske Mitrovice do Kraljeva, a linija od Beograda je samo produžetak iste linije.

18: 24 - Jake snage kosovske policije i pripadnici ROSU stigli su u Donje Jarinje kao pojačanje već pristiglim snagama kosovske policije, navodi RTS.

18: 17 - Policija Kosova povećala je prisustvo na prelazu Jarinje i ima nalog da zaustavi voz koji dolazi iz Beograda, javljaju prištinski mediji. Prištinska agencija Kosovapress javlja da su u blizini prelaza primećeni i pripadnici Specijalnih jedinica Policije Kosova, navodi Beta. Na prelazu se nalaze i najviši zvaničnici Granične policije i prema istim izvorima policija ima nalog da zaustavi i ne dozvoli da voz udje na teritoriju Kosova.

Agencija Beta je više puta do sada pokušala od Policije Kosova dobije odgovor na ove informacije, ali se niko iz policije ne javlja na telefonske pozive.

Foto: Tanjug Edib Tahirović
Foto: Tanjug Edib Tahirović

18:11 -

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev izjavio je večeras da će više informacija o tome zašto voz koji je krenuo za Kosovsku Mitrovicu stoji više od sat na stanci Raška biti posle obraćanja premijera Srbije Aleksandra Vučića.

"Znam isto koliko i vi i pogledaćemo svi zajedno konferenciju za novinare premijera", kazao je Kozarev novinarima na stanici Raška, gde stoji voz koji je danas iz Beograda krenuo za Kosovsku Mitrovicu

18: 09 - Kosovski ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni izjavio je da će njegovo ministarstvo, u vezi sa vozom koji je pokrenut na liniji Beograd-Kosovska Mitrovica, "delovati prema zakonu i kosovskom ustavu".

"Uveravam vas da će Ministarstvo unutrašnjih poslova i kosovska policija primeniti zakon u cilju očuvanja ustavnosti i legalnosti", rekao je Hiseni za "Slobodnu Evropu", prenosi RTK na albanskom jeziku. Navodi se da je Hiseni dodao njegovo ministarstvo i policija prate situaciju.

17: 25 - Evropska unija danas se oglasila povodom zahteva kosovske ministarke za dijalog Edite Tahiri da Brisel zaustavi voz na relaciji Beograd-Kosovska Mitrovica, i Prištini poručila "da to nije njihov posao".

Portparolka EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Maja Kocijančičh u izjavi za prištinski "Klan Kosova" poručuje da, ne samo ovo pitanje, već svi problemi koje Kosovo i Srbija imaju, moraju rešiti zajedničkim dijalogom, prenosi RTK2.

"Bilo koji zajednički problem između Kosova i Srbije treba da dogovore obe strane u duhu normalizacije odnosa", rekla je Kocijančićeva.

Kurir TV prenosi vam uživo atmosferu iz voza.

Svi putnici su napustili voz i nastavili put prema Kosovskoj Mitrovici autobusima, dok su u vagonima ostali samo novinari i članovi državne delegacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track