KURIR TV ZAVRŠEN DEVETI PROTEST: Novo okupljanje sutra u 18 časova ispred Skupštine
Foto: Damir Dervišagić

Nova maršuta

KURIR TV ZAVRŠEN DEVETI PROTEST: Novo okupljanje sutra u 18 časova ispred Skupštine

Politika -

BEOGRAD - Deveti dan građanskih protesta razlikovali su od prethodnih, jer je lokacija bila prebačena ispred Vlade Srbije, odakle je više hiljada studenata i radnika krenulo u protestnu šetnju širim centrom grada.

1 / 19 Foto: Damir Dervišagić

Zborno mesto učesnika protestne šetnje postavljeno je bilo ispred Vlade Srbije. Kolona se nešto posle 18.30 časova posle kraćeg obraćanja polagano uputila Nemanjinom ulicom i Slavijom, zatim preko Beogradske ulice ka Bulevaru kralja Aleksandra, zatim ulicom kraljice Marije i Takovske do Skupštine Srbije.

Na početku mitinga učesnicima protesta obratili su se studenti i lider sindikata Sloga koji je upozorio na obespralvjenosti ugroženost radnika.

20.42 - U ime Studentskog fronta, danas ste napravili najprogresivniji korak. Niko od njih nije na vašoj strani svi oni su lažna opozicija, vi ste prava opozcija jer ste podržali radnike. Živela borba protiv sistema. Sutra opet u 18 časova.

20.33 - Kolona stigla pred Skupštinu Srbije uz povike izlazite napolje.

20.27 - Kolona krenula polako ka Skupštini Srbije koja i cilj današnjeg protesta.

20.24 - Poštovani prijatelji, voleo bih da objektivno izveštavaju s obzirom da ih mi plaćamo. Na današnji dan pre 18 godina brutalno je uboijen Slavko Ćuruvija. Te godine ministar informisanja je bio Aleksandar Vučić. Ja bih vas zamolio da minutom ćutanja simbolično odamo počast Slavku Ćuruviji da ga se setimo na današnji dan. Neka mu je večna slava, izjavio je lider sindikata Sloga Željko Veselinović u obraćanju okupljenima.

20.20 - Okupljeni polako pristižu pred RTS. Oni uzvikuju Hoćemo uživo, Hoćemo uživo, Hoćemo uživo. Uzvikuju i Javna kuća Srbije.

19.51 - Saobraćaj u ulici Kraljice Marije skoro zatvoren, kolona polako ulazi u ovo ulicu i nastavlja kretanje ka Takovskoj ulici.

19.36 - Kolona nastavila Bulevarom kralja Aleksandra.

19.21 - Kolona radnika i studenata stigla na Slaviju. Krenuli u Beogradsku ulicu.

19.06 - Okupljeni uzvikuju Studenti, Radnici, i Bando buržujska..

19.05 - Trasa kreće Nemanjinom preko Slavije, kralja Milana Terazija do Skupštine.

19.02 - Aleksandar Banjanac- "Ovo nije skup protiv izborne krađe, niti podrške nekom drugom kandidtau već skup podrške radnicima. Ovo je sistem podrške Draganu Mladenoviću koga je ubio sistem i ubila beda. Održan minut ćutanja za Dragana Mladenovića. Ne želimo da slušamo njihovou parolu da štedimo i savijamo pred nekim belosvetskim ološom. Mi moramo da organizaovanim frontom dođeno do suštinske borbe. Nema manje zla od partija. Treba nam istinska radnička partija. Vučić se hvali uspešnom međunarodnom politikom, ako je uspešan neka raspiše poternicu za investirom iz Slovačke. U ime obespravljenih pozivam da 1 .maja budemo i svakog dana protiv Vučića, sistema i kapitalizma".

19.01 - Vladica Tomašević - "Pozdrav iz Kruševca koji nije slobodan. Ne smete da se borite za svoje kolege. Ako se usudite onda se traži razlog za otkaz. Večeras ću preneti mojim Kruševljanima da se oslobode tog straha".

18.48 - Predsednik sindikata Sloga Željka Veselinovića. "Želeo bih pre svega da se zahvalim studentskim organizacijama. Mene je sramota što se bavim ovim poslom, jer mnoge moje druge kolege žive lepo, jer su plaćenički sindikati. Radnici ne žele da žive u Vučićevoj Srbiji gde radnici rade za 200 evra, gde radnic nose pelene. Srbija ima najnižu platu, stopu zapolsenosti. Mladi odlaze iz ove zemlje jer ovde nema budućnosti i perspektive. Jer imamo izborni zakon gde svako može da krade, zaplaši, na mitinge i glasanje. Dragan Mladenović radnik Goše pre 20 izvršio je samoubstivo jer nije mogao da plati kartu za prevoz, jer nije mogao da plati lečenje bolesnoj majci i sinu. Radnik FAP Radoš maljević prošle godine izvršio je samoubistvo jer je snimao krađu alata. Trpeo je pritiske. pošteno radničko dete ne može da dobije posao. Posao dobijaju činovnici, oni koji lepe plakate. Pošteni radnici sede na birou. Svaka šuša dobije 15-20 hiljada evra za radna mesta. A ti građani plaćaju razne bitange iz Južne Koreje i Kine koji maltretiraju radnike. Ne želimo da radnik u Srbiji bude rob. Videli smo šta je izborna krađa koji je to snimio uhapšen. Naš kolgea predsednik sindikata dobio je poziv na informativni razgvor u policiju jer se bori za plate. Deca se bore za babe i dete, koji glasaju za Vučića, a njihovi roditelji sede kući. boriću se za sve vas neću da niko u Srbikji bude rob. Neću da građani i deca budu robovi. Mi nećemo da ti robovi budu u Srbiji. Predsednik sindikata Sloga u Trajal Kruševac Vladica Tomašević dobio je otkaz jer pozvao na proteste.

18.46 - Ovo je broba protiv sistema a ne Vučića kao pojedinica. U Srbiji postoji ekonomska manjina koja pritiska većinu. Radnici su u učajnoj situacij ii zbog toga se ta većina radnici i studenti ujedinjuju. Danas u Srbiji postoji strašan zakon, nigde u Evropi ne postoji sistem da neko prikuplja potpise i za to plaća. Pored takvog izbornog zakona vladaće uvek manjina koja ima novca. Radnici da bi popravili svoj položaj moraju da se bore protiv ovakvog izbornog zakona. Da bi radnik uspeo da se izbori za svoja prava mora da ima moć. Jedan od zahteva je da se promeni taj zakon. Ako država to odbije 1. maja kreće prikupljanje potpisa za promenu izbornog zakona. Oni ne mogu da ignorišu većinu, ako se ona ujedini.

18.38 - Okupljenima su se pridružili i studenti Hemijskog fakulteta koji su su na protest stigli u belim mantilima.

18. 23 - Pankeri su poručili Vučiću da su došli da podrže radnike i da se bore protiv Vučića, jer laže sve. Oni kažu da ko god dođe na demonstracije je dobrodošao.

18.19 - Današnji protest upućen je kao solidarnost sa radnciima Goše i Rakovice. Dovezen je i kombi odakle se emituju pesme bunta. Dobar deo ljudi koji se skupljao ispred Skupštine u koloni se spušta ka zgradi Vlade.

18.17 - Počelo okupljanje učesnika protesta ispred Vlade Srbije. Za saobračaj zatvorene Nemanjina i Kneza Miloša. Učesnici se polako prikupljaju.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track