SPECIJALNA EMISIJA KURIR TV "SRBIJA JE IZABRALA" Draža Petrović: Beli bi imao 51% sa dužom kampanjom

SPECIJALNA EMISIJA KURIR TV "SRBIJA JE IZABRALA" Draža Petrović: Beli bi imao 51% sa dužom kampanjom

Politika -

BEOGRAD - Posle najuzbudljivije noći na srpskoj politčkoj sceni večeras idemo korak dalje.Voditelji Ratko Femić i Vladimir Đorđević sa eksluzivnim gostima, analiziraju predsedničke izbore .

Ključno pitanje posle predsedničkih izbora je ko će biti novi premijer Srbije.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da su Vučioć, Jankovioć i Beli pobednici izbora,a da su svi ostali gubitnici.

"Realni kandidati za premijera su Ivica Dačić, Dušan Vujović ili Nebojša Stefanović, je sasvim izbesno da eć Vučić ostati epicentar vlasti", rekao je Vukadinović.

Sociolog Zoran Panović ocenio je da bi za Srbiju bilo dobro da ima uravnoteženiju političku scenu. On je rekao i da Vučić ima kapaciteta da svoje kadrove za beogradske izbore osveži sa funkcionerima nekadašnjeg DOS koji nisu kompromitovani.

"Teško je verovati da bi on prepustio da Beograd na vodi bude pod kontrolom Saše Jankovića. Opozicija je toliko u defanzivi da je vladajuća koalicija skoro svuda na vlasti u lokalu", rekao je Panović.

Prema njegovoj oceni, ne bi trebalo ponovo praviti frontovske organizacije poput DOS, eć da se profilioše u nekoliko grupacija.

"Imamo jednu jaku ličnost, a to je Saša Janković. Sad je pitanje šta će on da uradi. Potrebno je ukrupnjavanje. Pitanje je šta će biti sa svima koji budu hit, pa ih posle zaboravimo, poput LDP ili DJB. Neophodno je napraviti neku vrstu političke ozbiljnosti i ukrupniti političku scenu", rekao je Panović.

On je ocenio da u vladajućoj koaliciji svi pomalo postaju naprednjaci.

Panović smatra da su Vojislav Šešelj i Nenad Čanak trenutno najsličniji na političkoj sceni.

"Čanak je bio prvi koji je uspeo da zaustavi Šešlja u TV deuli. Oni su različiti, ali su relikti nekih prošlih vremana. Obojica su u kampanji dali vrlo jasne poruke, a to je da treba kontrolisati vlast jednog čoveka", rekao je Panović.

Panović je konstatovao da veliko broj ljudi glasa za Vučića zbog njegove odlučnosti.

On je za Belog rekao da može da detektuje anomalije u društvu.

"Mislim da je Beli uzeo malo glasova i od desnice. Pitanje je čega sve tu nema", rekao je Panović.

Glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić ocenio je Srbija može da posle ovih izbora može da krene u dvopartijski sistem.

"Mislim da Janković može da postane jedna snaga i to je novost na političkoj sceni. On može da postane lider opozicije. To može biti dobra stvar za politički život u Srbiji jer mi praktično nemamo opoziciju. Ovo je i kraj petooktobarske republike", zaključio je Lalić.

On je rekao da ga ne bi iznenadilo da se promeni Ustav Srbije u narednih godinu dana, da se održe opšti izbori i da Vučić krene u kancelarski sistem.

"Sad svi da se pojave dve nove stranke i da se vidi šta će biti sa fenomenom Belog. Mislim da će parlamentarni izbori spajati s beogradskim", rekao je Lalić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da su ovi izbori bili sa najmanje neizvesnosti u poslednjih 20 godina.

"Ne treba zanemariti da se Vučić dosta osporava u javnosti i instiutucijama i da je on u stalnom medijskom ratu sa svojim političkim protivnicima, tako da sve to nije tako jednosavno kako se čini", rekao je Stanković.

On je rekao da su napadi na Vučića u kampanji više odraz nemoći njegovih političklih protivnika.

Glavni urednik Danasa Draža Petrović ocenio je da je Beli Prelatečević uzeo deo glasove od Saše Jankovića, ali da je i deo od naprednjaka, zahvaljujući nerealnim obećanjima koje je davao.

Komentarišući to što se Tomislav Nikolić sinoć nije pojavio u izbornom štabu Aleksandra Vučića, Petrović je rekao da je on verovatno ogorčen na drugi ešalon SNS koji ga je valjao po blatu.

" Kad pogledate koliko je Vuk Jeremić potrošio para u kampanji, on je verovatno bio uveren da će imati više glasova od Janković. On je najveći gubitnik ovih izbora", rekao je Petrović.

S druge strane, smatra Petrović, Beli je najveći kralj izbora.

"To samo govori da bi trebalo da se zezamo. Da je vodio kampanju tri meseca, verovatno bi imao 51 posto", rekao je Petrović.

On smatra da će Vučić raspisati i parlamentarne izbore zajedno sa beogradskim.

"Beli ako je sad imao devet, na beogradskim će imati 20. To je problem što Vučić ne može da se kandiduje za gradonačelnika", rekao je on.

Petrović je ocenio da postoji određena vrsta netrpeljivosti između Jankovića i Jeremića.

"Mislim da će sad kulminirati i da će razmeniti teške reči sad kad su izbori završeni".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track