LEGIJA BIO ČOVIĆEV PION: Zajedno planirali atentat na Đinđića
Foto: Marina Lopičić, Profimedia

Sakrivena istina: Sporni detalji o ubistvu premijera, koji se i dalje zataškavaju

LEGIJA BIO ČOVIĆEV PION: Zajedno planirali atentat na Đinđića

Politika -

Saznajte kako je lider Nove Srbije Velimir Ilić doveo u direktnu vezu bivšeg potpredsednika Vlade Nebojšu Čovića s ubistvom Zorana Đinđića

Lider Nove Srbije Velimir Ilić doveo je u direktnu vezu bivšeg potpredsednika Vlade Nebojšu Čovića s ubistvom Zorana Đinđića, i to neposredno posle tog tragičnog događaja iz 2003. Međutim, nadležni organi ni posle 13 godina nisu ništa preduzeli da istraže ove optužbe i političku pozadinu atentata.Želeći da otkriju ko su naručioci atentata, majka i sestra ubijenog premijera Mila i Gordana Đinđić su 2011. podnele krivičnu prijavu protiv Ilića i Čovića.Mozak akcijeU tom dokumentu detaljno su navedeni dokazi koji upućuju na to da je Čović rukovodio akcijom, pa i svedočenje Ilića da mu je Čović otvoreno rekao: „Legija je moj dečko!“Više političkih aktera iz tog perioda svedočilo je o ulozi Čovića u atentatu, pa i Ilić, koji je u februaru 2003. dobio pismo od Legije, u kojem ga je on pozvao da učestvuje u svrgavanju Đinđića. Ni Ilić, kao ni Čović nikad nisu demantovali postojanje tog pisma, ali su se pravdali zašto nisu obavestili državne organe.

Govorio na televizijiIlić je o tome poslednji put govorio 2011. u emisiji „Insajder“.- Neposredno pre atentata kod mene u Čačak dolazio je Nebojša Čović. Ja sam mu objasnio da sam dobio pismo od Legije, da su mi ga njegovi momci jedno veče doneli, ja nisam bio kod kuće, mojoj supruzi su ga predali, sedeli, popili kafu. Čović je meni odgovorio: „Nemoj, bre, zaboravi to, nema problema, Legija je moj dečko, ako imaš nekih problema, samo me okreni i sve ćemo rešiti“ - ispričao je Ilić.Bivši ministar policije Dušan Mihajlović u knjizi „Povlenske magle i vidici“ napisao je da je Ilić tokom „Sablje“ pozvao poslanika liberala Srbije Ljubodraga Grbića i zamolio ga da Mihajloviću prenese priču o tome kako je dobio pismo od Legije i zašto to nije odmah prijavio.Nije hteo na papiru- Velja je pominjao mnoge političare, pa i Čovića u vezi sa ubistvom Đinđića, a pominjao je i pismo Legije da ruši vlast - izjavio je Grbić krajem 2003.Međutim, Ilić nije na kraju pristao da ono što je ispričao u razgovoru s Grbićem napismeno pošalje Mihajloviću,- Gosn. Velja to nije hteo da napiše, iako je to rekao Grbiću. Posle je rekao: „Ne mogu ja protiv Čovića i Batića - napisao je Mihajlović u knjizi.Nebojša Čović i Velimir Ilić nisu hteli da o ovim događajima daju izjavu za Kurir.

Svedok-Saradnik saslušanje Zemunca Dejana Milenkovića u Specijalnom sudu BAGZI: ČOVIĆ PODRŽAO ULEMEKAOsim Velimira Ilića, pripadnici „zemunskog klana“ Dejan Milenković Bagzi i Miloš Simović direktno su označili Čovića kao nalogodavca i organizatora atentata na Đinđića, tvrdeći da je on sve vreme bio u kontaktu s bivšim komandantom JSO Miloradom Ulemekom Legijim i s njim kovao zaveru.Prenosimo deo Milenkovićevog svedočenja u Specijalnom sudu:Predsednik veća: Kad kažete da je podršku imao od određenih ljudi iz politike, a pomenuli ste gospodina Nebojšu Čovića i gospodina Šešelja, morate nam objasniti odakle vam ta saznanja.Svedok-saradnik Dejan Milenković: Meni je poznato, što se tiče razgovora, da je Nebojša Čović podržao Milorada Ulemeka Legiju. To je nama pokojni Dušan Spasojević rekao.Predsednik veća: Kome?Svedok-saradnik Dejan Milenković: Meni i ostalim članovima.Predsednik veća: Nemojte da vas ja pitam. Kome, kada i gde?Svedok-saradnik Dejan Milenković: Rekao je meni i ostalim članovima, Milošu Simoviću, tada je baš bio Miloš Simović prisutan, i Aleksandar Simović su bili prisutni u stanu u Vojvode Stepe kad je to nama pokojni Dušan Spasojević saopštio.

Prijava bez epilogaMILA ĐINĐIĆ NIJE DOČEKALA ISTINUMila Đinđić, majka pokojnog premijera Zorana Đinđića, nije dočekala rezultat krivične prijave, koju je podnela sa ćerkom Gordanom još 2011. godine protiv Ilića i Čovića. Ona je preminula ove godine u martu, a u međuvremenu je umro i advokat Srđa Popović, koji je bio njen pravni zastupnik u tom slučaju.

Svedok Ilićevih svedočenja u policijiGRBIĆ: VELJA JEDNO PRIČAO, DRUGO PISAO Bivši poslanik Liberala Srbije Ljubodrag Grbić, 13 godina posle susreta s Velimirom Ilićem, kaže da je lider NS stalno „menjao priču“.- Bilo je davno, ali znam samo da mi je Dušan Mihajlović tada rekao, posle tri pisma koja mi je Ilić dao, da prekinem priču s njim. To sam i uradio. Meni je jedno pričao, a drugo pisao. Nisam se mnogo udubljivao u tu priču, radio sam šta mi je rekao šef - kaže Grbić.

Službena beleška Šta je Velja pevao u MUP ČOVIĆ: SREDIĆU SVE S LEGIJOMKurir poseduje faksimil službene beleške razgovora koji je Velimir Ilić dao policiji o Legijinom pismu u kontaktima sa Čovićem tim povodom, koju je 6. novembra 2003. napravio potpukovnik Jablan Petrović, načelnik Odeljenja kriminalističke policije SUP Čačak.Prema Ilićevom svedočenju, Čović je dvadesetak dana pre ubistva Đinđića bio obavešten o pismu Milorada Ulemeka Legije i nije reagovao na njega.- Ilić je rekao da mu je otprilike dvadeset dana pre ubistva premijera Srbije Zorana Đindića Vojo Ivanović, ranije pripadnik JSO, u to vreme zatvorenik Okružnog zatvora u Čačku, doneo pismo Milorada Lukovića Legije, da su to pismo svi u opštini pročitali i da on ne zna gde se ono sada nalazi. Takođe, naveo je da ga je to pismo uplašilo i da je telefonom kontaktirao s potpredsednikom Vlade Nebojšom Čovićem i on mu je saopštio da ne brine, jer će on to srediti s Legijom - piše u belešci potpukovnika Petrovića.

Stav Premijer o političkoj pozadini VUČIĆ: IMA PRIJAVA I PROTIV DRUGIHNa pitanje Kurira zašto ni posle toliko godina nije rasvetljena politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića, a postoje svedoci koji su doveli Čovića u direktnu vezu s tim, Vučić je poručio da je siguran da nadležni organi rade svoj posao:- Imamo krivične prijave i povodom nekih drugih ljudi. Da sada krenemo da radimo bilo šta dodatno po tom pitanju, onda biste nam rekli da smo naseli na teorije o trećem metku, da smo se konačno uključili u političku hajku protiv svih koji ne misle kao mi. Ima tu uloge i nekih drugih na istim tim spisima. Samo njih ne pominjete. Ne znam koji su, niti ću da ulazim u pravosnažne presude. Nemam nikakav problem, ako postoji bilo kakav novi detalj, dajte nam i siguran sam da će nadležni organi i Tužilaštvo da odrade svoj posao.Upitan da li očekuje da Tužilaštvo reaguje, odgovorio je:- To je njihov posao i njihova odluka. Nisam tužilac i neću da se mešam u njihov posao.

Svedočenje lidera LDPČEDA: ILIĆ CMIZDRIO U POLICIJILider LDP Čedomir Jovanović u svojoj knjizi „Moj sukob s prošlošću“ takođe je pisao da je Velimir Ilić odbio da pismeno potvrdi usmene navode o Čovićevom komentaru na Ulemekovo pismo.- Ilić je čačanskoj policiji (tokom „Sablje“, op. aut.), koja mu je pretresala kuću, plačnim glasom saopštio da je on, uprkos svemu što je govorio, voleo Zorana i da nije znao šta je Legija planirao kad ga je obavestio da se pripremi za dolazak sa Čačanima u Beograd - tvrdi Jovanović.

Tri pitanja za državu 1. Zašto se ignoriše izjava koju je Velimir Ilić 2003. dao u policiji o vezi Nebojše Čovića i Milorada Ulemeka Legije?2. Zbog čega se nije postupilo po krivičnoj prijavi Mile i Gordane Đinđić, koju su 2011. podnele protiv Čovića i Ilića? 3. Zašto nisu uzeta u obzir svedočenja Dejana Milenkovića Bagzija i Miloša Simovića da je Čović naredio atentat?

Ekipa Kurira

U štampanom izdanju KURIRA pročitajte:

SNAJA PODVODILA SVEKRVU: Posvađale se zbog ljubavnika, radnika sa Koridora 10!

ALAVCI BEZ SRAMA: Poslanici traže plate od 200.000!

POTRESNA ISPOVEST: Muž me trudnu šutirao u stomak!

NA KAFI SA Radoslav Milojičić Kena: Hoću da napravim još petoro dece

NEISPUNJENA ŽELJA GASTOZOVE MAME: Goca nije dočekala unuče!

DETOKS TERAPIJA: Brena, Boba i Viktor skidaju kilograme na Tajlandu!

OPORAVLJA SE: Dara Bubamara izašla iz bolnice!

ZBOGOM, KRALJICE: Esma Redžepova krila da je teško bolesna

GLUMAC MIODRAG RADONJIĆ ZA KURIR: Serija Ubice mog oca otvorila mi je vrata Holivuda

POKIDALI: Srpski fudbaleri cepali mreže

GOLMAN SE NALOŽIO: Rajković odlepio na Adrijanu Limu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja