LIDERI SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE: Neizvesno kakvi će biti odnosi sa BiH
Foto: Dado Đilas

LIDERI SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE: Neizvesno kakvi će biti odnosi sa BiH

Politika -

BEOGRAD - Čelnici Srbije i RS dogovorili su "svakodnevnu komunikaciju" nakon najave revizije tužbe protiv Srbije i ocenili da će odnosi sa BiH biti poremećeni.

"Neizvesno je kako će se razvijati odnosi u BiH i kakve oni odnose očekuju sa Srbijom", rekao je predsednik Tomislav Nikolić.

Premijer Aleksandar Vučić smatra da je ovo veliki korak unazad i i vraćane odnosa 25 godina unazad. Kako je rekao, narušava se teško izgrađeno poverenje, a Srbija nije imala nikakvog udela u odluci da se ponovo govori o tužbi.

"Ne možemo da govorimo o izgradnji velikog poverenja, već o onome što je vitalni interes Srbije, Republike Srpske, a verujem i BiH. Naš posao je da sačuvamo mir, da odgovorimo na njihovu tužbu, pobedimo, iako tu pravih pobednika nema. Naše je da tužba ne urodi plodom, kao što će se i dogoditi", rekao je Vučić i naveo da će biti potrebno naći nove mehanizme za uspostavljanje odnosa sa bošnjačkim narodom.

I Nikolić i Vučić su ocenili da se vidi licemerje međunarodne zajednice. Nikolić je rekao da međunarodna zajednica za sada nema reči kojim bi opravdala takvu akciju ali ni reči osude, te da će morati da se izjasni da li se to radi uz njihovu ili bez njihove saglasnosti.

"Srbija će uvek stajati uz Srbe u BiH, mi smo neraskidivo vezan narod, jedna isti narod, oni će imati podršku u RS, i u svemu što rade na osnovu Ustava i zakona", rekao je Nikolić.

10 NAJVAŽNIJIH PORUKA sa sastanka Vučića, Nikolića, Dodika i Ivanića, a NAJJAČA je DEVETA!

Vučić je rekao da očekuje da Evropa pokaže "bar jednom iste standarde".

"Shvatili smo da nikada ništa ne možete da rešite kada se govori o Srbima. A naša poruka je da mi nikada nećemo ugroziti nijednog građanina u BiH, to važi za svakoga, za Bošnjaka, Hrvata, za sve", rekao je Vučić.

U Beogradu je nakon sat vremena završen sastanak Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića s Mladenom Ivanićem i Miloradom Dodikom.

Njih četvorica su razgovarali o najavljenom podnošenju zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Vučić i Nikolić su zajedno dočekali Ivanića i Dodika, a potom su prošetali dvorištem vile "Mir", gde je i održan sastanak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja