LINČ ORGANIZOVAN: Sarajevo dozvolilo atentat na Vučića!

Inscenirano užasna organizacija godišnjice zločina

LINČ ORGANIZOVAN: Sarajevo dozvolilo atentat na Vučića!

Politika -
Šefa Vlade Srbije spasli srpski specijalci koji su, mimo protokola, u civilu bili u masi. Da nije bilo njih, bio bi rastrgnut. Ministar policije Srbije kaže da BiH nije ispunila ni minimum uslovaza bezbednost premijera Srbije

BEOGRAD - Direkcija za koordinaciju policijskih tela Bosne i Hercegovine imala je ogromne propuste u obezbeđenju godišnjice zločina u Srebrenici, haos je bio unapred planiran, a linč premijera Srbije Aleksandra Vučića sprečen je samo zahvaljujući srpskim specijalcima, ocenjuju eksperti za bezbednost!Da je bilo namernih propusta pokazuje i to što staza kojom su prolazili visoki zvaničnici u Potočarima uopšte nije bila obezbeđena i odvojena od mase, gotovo svako je mogao da uđe bez bilo kakve provere, a posebnu težinu svemu daje podatak da je kamenice prema Vučiću bacao čovek koji je oko vrata imao specijalnu legitimaciju.Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je došlo do propusta u obezbeđenju.- BiH nije ispunila ni minimum onoga što je bila dužna da ostvari za bezbednost premijera Srbije - rekao je Stefanović.Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, tvrdi da je sve moglo da se izbegne, ali da pripadnici ovog ministarstva nisu bili u mogućnosti da direktno obezbeđuju premijera Vučića zato što to nije dozvolila pomenuta Direkcija, koja je bila nadležna za unutrašnje obezbeđenje prostora.- Nisu dozvolili da naši ljudi uđu unutra direktno uz premijera Vučića iako su znali da je on ličnost koja na prvom mestu može biti ugrožena u takvoj masi - kaže Lukač i dodaje da je MUP Srpske, imajući informacije da bi Vučić mogao biti napadnut, jedan broj policajaca iz Specijalne policije u civilu ubacio u masu.I Tomislav Kovač, bivši ministar policije, kaže za Kurir da Sarajevo nije preduzelo preventivne radnje da spreči ekstremiste u svojim namerama iako je znalo šta se sprema.- Planirano je da dođe do većeg haosa, a osim Vučića, ekstremisti su nameravali da napadnu još neke osobe. Krajnji cilj im je bio da naprave veliki haos. Nikakve preventivne mere nisu preduzete i masa je ostavljena ekstremistima da je upotrebe na školski način. Vučića su spasli srpski specijalci koji su, mimo protokola obezbeđenja, u civilu ušli na skup i napravili kordon između premijera i okupljenih. Tako je sprečen Vučićev linč, što je bio krajnji cilj ekstremista. Da nije bilo tako, Vučić se ne bi izvukao - kaže Kovač.Miroslav Lazanski, vojni analitičar, ocenjuje da je očigledno da je nekome bilo stalo da se dogodi ovaj incident.- Incident je organizovala razularena grupa, koja je očito bila instrumentalizovana i unapred pripremljena. Ovo nije incident pojedinca, ovo je očito bilo unapred organizovano - smatra on.

Dragan SimeunovićSVE JE BILO ORGANIZOVANODragan Simeunović, profesor FPN, kaže da način na koji je napadnut premijer Vučić pokazuje da ništa nije bilo spontano, već organizovano i da ima široke razmere. On kaže da je napad bio planiran, te zato nije bilo šanse da se ne dogodi, ali dodaje da je dobro što se ipak onako završilo, jer je moglo biti i gorih posledica.- Moglo se desiti nešto gore, jer kamenovanje je nekad smatrano za više nego pokušaj ubistva, zato što je prema šerijatskom zakonu kamenovanje način na koji se izvršava smrtna kazna, a to kamenje je moglo biti doneto i dan pre - kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track