Ljušić: Trivanova bila u vrhu DS u vreme prljave kampanje protiv SNS, a sada je moja stranka bira!
Foto: Dado

"Da sam znao ko dolazi ne bih dobrovoljno otišao"

Ljušić: Trivanova bila u vrhu DS u vreme prljave kampanje protiv SNS, a sada je moja stranka bira!

Politika -
Dužnost mi je da kažem da je Trivanova bila visoki funkcioner DS 2012. godine, kada je vođena besprimerna kampanja protiv SNS, Tome Nikolića i Aleksandra Vučića, samim tim i mene, koji sam bio član Predsedništva i jedan od osnivača stranke - rekao je Ljušić

Meme nisu uspeli da smene "žuti" svojim žestokim napadima u štampi, kao ni "crveni" svojim potajnim radnjama, mene su smenili "plavi". Želeo bih da grešim kada kažem da ovakvim potezima SNS (ne)svesno narušava svoj ugled. Kuda ide Srbija koja smenjuje uspešne direktore javnih preduzeća, a zadržava neuspešne? Gospođi Trivan predajem dobro uređeni "Službeni glasnik" i želim joj da bude uspešniji direktor u svemu od mene. Odlazim sa ove funkcije uzdignute glave, časno i pošteno - rekao je danas Radoš Ljušić, doskorašnji v. d. direktora "Službenog glasnika", na konferenciji za novinare povodom primopredaje dužnosti, u prostorijama ovog preduzeća. Jelena Trivan, po odluci Vlade, novi vršilac dužnosti direktora, nije izašla pred mnogobrojne novinare, već je sve vreme provela u odvojenoj prostoriji, a po završetku Ljušićevog obraćanja, rukovala se sa njim u hodniku i kratko rekla:- Obratiću se novinarima čim se upoznam s radom firme, i reći ću svoj plan.Na pitanje ko ju je predložio za ovo mesto, u hodu je poručila:- Vlada Republike Srbije me je izabrala.

Pred mnogobrojnim predstavnicima medija Ljušić je ponovio da neće komentarisati svoju smenu, da je za to dao reč vladi koja ga je postavila, da reč neće prekršiti i da je zamoljen da se povuče i "smenjen po dogovoru".

- Ne znam zašto sam smenjen, i beskrajno sam začuđen zašto ne znam. Mislim da je neko, ipak, trebalo da mi kaže neki ozbiljniji razlog. Obećao sam da neću davati izjave povodom moje smene, ali ću napraviti jedan izuzetak i to zarad SNS. Obećanje da ću se dobrovoljno povući ne bih dao da sam znao da će me zameniti gospođa Jelena Trivan. Dužnost mi je da kažem da je Trivanova bila visoki funkcioner DS 2012. godine, kada je vođena besprimerna kampanja protiv SNS, Tome Nikolića i Aleksandra Vučića, samim tim i mene, koji sam bio član Predsedništva i jedan od osnivača stranke - rekao je Ljušić.

Primopredaji je, po službenoj dužnosti, prisustvovao i Novak Nedić, generalni sekretar Vlade i predsednik Nadzornog odbora "Službenog glasnika", koji je saopštio da Ljušić nije smenjen, da je penzionisan jer je navršio 65 godina života, te da nije bilo pravne i zakonske mogućnosti da ponovo bude biran za v. d. direktora. Nedić je rekao da je Ljušić izabran u Skupštinu Privrednog društva "Prosvetni pregled" i da će nastavljati da obavlja dužnosti u stranci.

Akademskim zvanjem doktora nauka stečenim na Filološkom fakultetu, dvadesetogodišnjim iskustvom u izvršnoj, zakonodavnoj vlasti i obrazovanju, ispunjavam svaki kriterijum da se nađem na ovom mestu - rekla je danas za "Novosti" Jelena Trivan i dodala:

- Za mene se ne vezuju nikakve afere, pronevere, istrage, profesionalne mrlje. Nisam član nijedne stranke i niko iz vladajućih stranaka mi nikada tako nešto nije ni tražio. Čak i onaj deo javnosti koji se borio za to da funkcije u državi preuzimaju oni koji imaju iskustva i znanja, da ih vrše bez obzira na političku pripadnost, danas zameraju što je Vlada imala tu širinu da mnoge poput mene angažuje. To je valjda odlika svih demokratskih društava - da rade za državu, a ne za pojedince i stranke. Dužna sam da pojasnim onima koji se busaju pripadnošću vladajućoj stranci kao glavnim kvalitetom, da nisam dobila politički angažman nego zadatak da "Glasnik" vratim na mesto koje zaslužuje, jer je u poslednje vreme ta kuća bila pominjana isključivo zbog mnogobrojnih afera, a ne dobrih izdavačkih poduhvata. Za pohvalu je spremnost Vlade da između onih koji imaju kvalitet i onih koji zloupotrebljavaju partijsku knjižicu, izabere ove prve. Za svaku vlast najopasniji su oni kojima je stranačka pripadnost glavna preporuka i to uglavnom za lične poslove.

Prema njenim rečima, "viša sila" na koju se pozvao njen prethodnik, a koja je uticala na njegov odlazak, zove se zakon:- Gospodin Ljušić je prošle godine ispunio uslove za penziju, zbog čega je morao da završi svoj mandat. Nadam se da njegovo razumevanje zakona, izraženo kroz stav da "ne bi poštovao zakon i otišao sa funkcije da je znao ko ga nasleđuje", nije primenjivao u poslovanju firme. Prihvatila sam ovaj posao da bi "Službeni glasnik" ponovo bio najuspešniji izdavač, da se intelektualna i književna elita koja je oterana vrati pod njegovo okrilje. "Glasnik" mora da bude institucija od javnog značaja, sa kapitalnim izdanjima, poput sabranih dela Vinavera, i da posluje isključivo po zakonu. Svako ko se plaši da će moj dolazak ugroziti nečije privatne interese i poslovne lobije sa pravom se plaši.

Večernje novosti

Ovako je govorila Trivanka

"Sa ljudima koji nemaju plani i koji ne znaju šta rade, koji su stalno u problemu sa istinom mi ne možemo da tražimo ništa u koaliciji"... ovako je pre nepune tri godine, Jelena Trivan naprednjacima rekla ne.Danas je glasovima naprednjačkih ministara nekadašnja portparolka demokrata postala vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika. Na pitanja šta se promenilo i na čiji predlog je izabrana, Trivanova nije bila raspoložena da odgovara.

N1 TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track