LUDILO MOZGA - UGLJANIN: Ujedinjene nacije, šaljite vojsku na Sandžak!
Foto: Aleksandar Jovanović

Lider SDA prevazišao samog sebe

LUDILO MOZGA - UGLJANIN: Ujedinjene nacije, šaljite vojsku na Sandžak!

Politika -
Bošnjačko nacionalno veće, kojim rukovodi bivši ministar, traži od SB UN da obezbedi međunarodne snage „kako bi se sprečili konflikti i zaštitili Bošnjaci od terora, represije i asimilacije“

BEOGRAD - Sulejman Ugljanin traži da međunarodne snage zaposednu Sandžak kako bi zaštitile Bošnjake od navodne represije!Naime, Bošnjačko nacionalno veće, na čijem je čelu Ugljanin, usvojilo je odluku o položaju Bošnjaka u Srbiji, kojom traži od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da u Sandžaku obezbede međunarodne snage „kako bi se sprečili konflikti i zaštitili Bošnjaci od terora, represije i asimilacije“.

Crno na belo... Odluka BNV
Crno na belo... Odluka BNV

Izmišljaju pretnje

Bošnjačko nacionalno veće traži i da Evropska unija, Savet Evrope i OEBS „hitno uspostave svoje posebne posmatračke misije za severni deo Sandžaka, koji se nalazi pod upravom Srbije“. Ove skandalozne odluke donete su na posebnoj sednici Veća, održanoj za vikend.Kako navode u saopštenju, razlozi za njihovo usvajanje su što su „Bošnjaci od 1990. do 2000. godine bili izloženi etničkom čišćenju i organizovanom državnom teroru od Srbije i SR Jugoslavije i označeni kao narod pod pretnjom“.BNV je na posebnoj sednici usvojilo i odluku o pokretanju inicijative za izradu novog akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Srbiji, jer nedavno usvojeni plan ne sadrži zahteve Bošnjaka. Među zahtevima BNV bilo je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije, davanje statusa autonomije Sandžaku, a Bošnjacima statusa naroda. Veće je tražilo da se u akcioni plan, koji je deo Poglavlja 23 pristupnih pregovora Srbije EU, uvrsti i rešavanje zločina nad Bošnjacima tokom devedesetih godina.- Odbijanje da se u akcioni plan uvrste zločini legalizuje zločin i etničko čišćenje nad Bošnjacima Sandžaka. U skladu s tim, naoružani četnici, u vidu navijaža Crvene zvezde, koju kontroliše Vlada Srbije, uz podršku žandarmerije i drugih specijalnih jedinica policije su 22. marta (fudbalska utakmica Novi Pazar - Crvena zvezda) veličali te zločine i upućivali genocidne pretnje bošnjačkom narodu - piše u saopštenju.
Mirovnjaci UN... Ugljanin traži njihovu pomoć
Mirovnjaci UN... Ugljanin traži njihovu pomoć

Zukorlićevi se peru

Sednici na kojoj je doneta odluka da se pozovu međunarodne snage nisu prisustvovali većnici s liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“. Čelnici ove liste, bliske Muameru Zukorliću, naglašavaju da oni nisu ni znali šta će biti teme posebne sednice.Potpredsednik Vlade i lider SDPS Rasim Ljajić kaže za Kurir da Ugljanin to traži već 25 godina.Budlaština- To nije ništa novo, ali mu ni sad, kao ni ranije, to neće poći za rukom. Reč je o običnoj budalaštini! On misli da će mu to doneti glasove, ali ubeđen sam da će biti kontraproduktivno, jer narod više tako ne razmišlja. Ovo nije 1990, već 2016. godina - kaže Ljajić.

Direktorka Kancelarije za manjinska pravaUGLJANIN ZLOUPOTREBLJAVA BNVDirektorka kancelarije za manjinska prava Suzana Paunović ocenila je prošle nedelje da Ugljanin zloupotrebljava BNV i od njega stvara ekspozituru svoje stranke SDA Sandžaka.- Bio bi red da Ugljanin pročita zakon u kojem jasno piše šta su nadležnosti nacionalnih saveta i da otvoreno kaže da je iz budžeta Srbije dobio oko 1,2 miliona evra za podršku u ostvarivanju prava Bošnjaka, kojima treba da položi račun - rekla je ona.

Aleksandar PopovOPASNA IGRA VATROMDirektor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da je Ugljaninova „igra vatrom“ veoma opasna i da mu služi za dizanje rejtinga.- Poznajem Sandžak i smem da tvrdim da je cela priča prenaduvana i da ne postoji nijedan razlog da ovo pitanje internacionalizuje. Ovako opasnim stvarima Ugljanin ne sme da se igra, čak ni u predizbornoj kampanji. Nije mu prvi put da sebi diže rejting tako što se predstavlja kao nekakav spasilac bošnjačkog stanovništva, ali je njegovo igranje vatrom izuzetno opasno - upozorio je Popov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track