LUFTIGUZI: Poslanici opozicije beže sa sednica parlamenta

Sala Skupštine Srbije uveliko zvrji prazna

LUFTIGUZI: Poslanici opozicije beže sa sednica parlamenta

Politika -
Parlamentarci, koji primaju čak 110.000 dinara, mrtvi ladni se vade da im je bolje da budu s građanima na terenu nego u skupštinskim klupama, za šta su i plaćeni

BEOGRAD - Osim ministara koji beže s posla kako bi učestvovali u stranačkim kampanjama, a da izbori nisu ni raspisani, i poslanici opozicije iz istih razloga hvataju maglu i beže iz skupštinskih klupa. Tako je pre dva dana deo parlamenta u kojem sedi opozicija bio bukvalno prazan. Ipak, predstavnici opozicije tvrde da je bolje da budu s građanima nego u parlamentu.Rasprava u Skupštini Srbije pre dva dana počela je u 11 sati, a završena je posle devet sati zasedanja. Međutim, retko ko je od poslanika opozicije sačekao da se radni dan završi. Isti slučaj je, kao što je Kurir već pisao, i s ministrima, koji se ponašaju kao da je izborna kampanja već raspisana.Kopiraju ministreIpak, opozicija tvrdi da nisu ni prineti ministrima. Tako lider Pokreta za preokret Janko Veselinović priznaje da pre dva dana nije ostao do kraja rasprave, ali ujedno prebacuje loptu u dvorište kolega iz vlasti.- Bio sam toga dana u Skupštini, diskutovao sam i otišao posle razmene mišljenja. U pola sedam imao sam tribinu s građanima Busija, koje su bukvalno svi zaboravili. Bilo je važnije da budem s njima nego u Skupštini. Nije zbog izbora, inače putujem preko cele godine po Srbiji. A u svakom momentu u sali je više ljudi iz opozicije nego pozicije, od 210 njih u klupama bude maksimalno 30 - pravda se Veselinović.I šef Levice Srbije priznaje da baš pre dva dana „slučajno“ nije bio u Skupštini.- Mi smo svaki dan u Skupštini, ali baš tad nismo bili jer smo bili na drugom kraju Srbije. Nije stvar kampanje, kako ćemo čuti glas naroda ako ne putujemo - Stefanović.Ipak, šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić ubeđuje da njegovi poslanici učestvuju u radu, a na pitanje kako to da ih na fotografiji nema, odgovara:- Pitajte autora fotografije. Na raspravi smo, učestvujemo aktivno u skladu s Poslovnikom - uporan je Đurišić.Kriva je fotkaS druge strane, poslanik DS Dragan Šutanovac poručuje da je njihovo odsustvo u sali trenutno najmanji problem.- Mnogo veći problem je što je Vlada već mesecima poluprazna, a ministri i ministarke se razmileli u cilju predizborne kampanje. Poslanici ionako primaju paušal da bi bili na terenu i svi to odlično znaju - podseća Šutanovac.Politički analitičar Branko Radun kaže da je reč o zanemarivanju vrlo odgovornog posla.- Posao im je da donose zakone, a vrlo često imaju primedbe da neki zakoni nisu kvalitetni, a oni i ne učestvuju na raspravama. Činjenica je da se stanje pogoršalo kad je postalo jasno da se izbori primiču, ali ih i mimo izbora nema u parlamentu. Doduše, ni ovi iz vlasti nisu previše prisutni - primećuje Radun.

Opozicija uzvraćaI VLAST BEŽI IZ SKUPŠTINENa prozivke da su zbog izbora češće van parlamenta, poslanici opozicije uzvraćaju istom merom. Tvrde da kolege iz vlasti redovno beže s posla, a jedan od njih poslao nam je i sliku s jučerašnjeg zasedanja kako bi potkrepio svoje tvrdnje, a na kojoj se vidi oslabljena poslanička grupa SNS. Inače, jučerašnja sednica počela je postavljanjem pitanja, a poslanike je zanimalo da li će biti pokrenuta odgovornost za „kriminalnu privatizaciju“ TV u Novom Pazaru i po kom osnovu je Oliver Dulić zaposlen na Klinici za ortopediju u KC Vojvodina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track