MAJKL KIRBI Rekao sam Vučiću: Ne rušim ti Vladu!
Foto: Marina Lopičić

Otvoreno: Američki ambasador o optužbama da finansira medije

MAJKL KIRBI Rekao sam Vučiću: Ne rušim ti Vladu!

Politika -
Kazao sam mu: Možeš to da napišeš u novinama, ali nisam zainteresovan za rušenje Vlade. Sloboda medija je važna u svakom društvu kako bi predstavnici vlade, kao što sam ja, ostali pošteni. Ako nismo, da se o tome piše

BEOGRAD - Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi poručio je juče da to što SAD podržavaju istraživačko novinarstvo ili kontaktiraju sa opozicijom ne znači da žele da sruše Vladu Srbije, koja je uradila mnogo pozitivnih stvari i s kojom odlično sarađuju.Upitan da prokomentariše nezapamćen pritisak koji Kurir i „Adrija medija grupa“ trpe, te poziv na linč predsednika kompanije Aleksandra Rodića i njegove porodice posle objavljivanja afera u kojima su učestvovali ljudi iz vlasti, Kirbi je naglasio da sloboda medija mora da postoji.

- Zastupnik sam slobode medija još od kada sam bio dete, jer je moja majka diplomirala žurnalistiku, a moj deda je bio urednik novina, tako da sam okružen novinarima celog života. Mislim da je sloboda medija važna u svakom društvu kako bi predstavnici vlade, kao što sam ja, ostali pošteni, a ako nismo pošteni, da se o tome izveštava. Takođe, mislim da morate da rešite finansiranje medija, teška je situacija s finansiranjem medija već godinama. Previše medija juri premalo novca koji je na raspolaganju, i to je ono što nekolicini kompanija koje imaju novac daje snagu. Ukoliko povuku svoje oglase, to medije čini ranjivim - rekao je Kirbi.Govoreći o optužbama provladinih medija poput Informera i Pinka da SAD i EU finansiraju medije koji otkrivaju afere o ljudima iz vrha vlasti, poput našeg lista, BIRN i Krika, te da je cilj da se sruši aktuelna vlada i premijer Aleksandar Vučić, Kirbi je rekao da nema nikakvog interesa za to.Kontrola medija- SAD se zalažu za pošteno izveštavanje i za istraživačko novinarstvo, iako to nije prijatno svima... Ali nemaju ni nameru ni interesa da ruše vladu koju su izabrali građani i s kojom dobro sarađuju - rekao je Kirbi u razgovoru s grupom novinara u Beogradu. On je dodao da je o optužbama da SAD učestvuju u rušenju Aleksandra Vučića razgovarao i lično s premijerom Srbije.- Rekao sam premijeru da ne želim da rušim vladu koju vodi. Rekao sam - možeš to da napišeš u novinama, ali nisam zainteresovan za rušenje Vlade - kazao je ambasador. Na pitanje da li je ikad upitao Vučića zašto njegove novine to rade, Kirbi kaže:- To bi značilo da ja pretpostavljam da su ti mediji pod njegovom kontrolom. Ja komentarišem samo ono što mogu da kontrolišem, ne ono što nije pod mojom kontrolom. Spoljna politika SAD nije promena srpske vlade. Ovdašnja vlada radi mnoge stvari koje mi podržavamo, zašto bismo se zalagali za drugu vladu. Ekonomija napreduje, postoji dobra saradnja s MMF, aktivno smo angažovani u vojnoj saradnji, povećano je interesovanja američkih investitora, u dijalogu s Kosovom ostvaren je veliki napredak, odnosi sa susedima su mnogo bolji nego što su bili - naglašava on i dodaje da „nije tajna da postoji i prošlost“.Svi imaju prošlost- Svi imaju prošlost, ali mene interesuju sadašnjost i budućnost, ne toliko prošlost koju ne mogu da promenim, dok mogu da se nadam da ću u nekoj meri uticati na sadašnjost i pomoći vam da imate bolju budućnost.

O ZSOOČEKUJEM POTVRDU SPORAZUMAAmbasador SAD očekuje da će Ustavni sud Kosova potvrditi ustavnost sporazuma o Zajednici srpskih opština, kao što je i ranije činio sa drugim delovima Briselskog sporazuma. On je naglasio da je Briselski sporazum važan u svim aspektima i izrazio nadu da će dve strane pronaći način kako da nastave dalje.Na pitanje da li bi sporazum o ZSO mogao biti promenjen, ambasador SAD je rekao da ne može da spekuliše šta će se dogoditi ako sporazum bude ocenjen kao neustavan.

O paljenju Ambasade SADPOLICIJA JE DOBILA INSTRUKCIJE DA ODENa pitanje o procesu za paljenje američke ambasade tokom protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008, Kirbi je naglasio da zemlja domaćin ima obavezu da štiti strane diplomate, što nije bio slučaj.- Zaštita nije bila preterano efikasna, posebno nakon što se policija povukla. Moj utisak je da je policija otišla jer je dobila takve instrukcije, što nije u skladu sa odgovornostima zemlje domaćina prema stranim ambasadama i diplomatama - rekao je Kirbi i naglasio da su posle toga donete „neke čudne odluke“.

O slučaju BitićiNISAM ZADOVOLJANKirbi je rekao da nije zadovoljan napretkom u procesu za ubistvo braće Bitići, naglasivši da SAD žele da se taj slučaj konačno reši ne samo zbog toga što su oni bili američki državljani već pre svega zbog pravde za hiljade ubijenih na sličan način u regionu tokom 90-ih. Ambasador je kazao da je u slučaju Bitići ostvaren napredak, ali da slučaj nije rešen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track