MARATONSKA SEDNICA PRED NARODNOM SKUPŠTINOM: Danas prvo glasanje, pa rasprava o ČAK 1.400 AMANDMANA
Foto: AP

Poslanici u klupama

MARATONSKA SEDNICA PRED NARODNOM SKUPŠTINOM: Danas prvo glasanje, pa rasprava o ČAK 1.400 AMANDMANA

Politika -

Skupština Srbije glasaće danas o potvrđivanju tri sporazuma, među kojima je i Ugovor o zajmu sa kineskom Export-Import bankom za izgradnju autoputa, deonice Sučin-Obrenovac, kao i o nekoliko kadrovskih rešenja, a posle glasanja počeće razmatranje oko 1.400 amandmana podnetih na predložene zakone.

Potvrđen Ugovor o zajmu

Skupština Srbije potvrdila je danas Ugovor o oko 198 miliona dolara zajma od kineske Eksport-Import banke za izgradnju deonice autoputa Sučin - Obrenovac.

Kredit je uzet po kamatnoj stopi od 2,5 odsto godišnje, a primalac tog kredita je Ministarstvo finansija Srbije.

Glasaće se i o izboru člana Saveta guvernera NBS, člana Saveta Komisije za zaštitu konkurencije, članova Saveta REM, člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kao i dva člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

SKUPŠTINA SRBIJE: Danas rasprava o načelu o čak 27 tačaka

Skupština će se izjasniti i o prestanku funkcije javnog tužioca u Osnovnom javno tužilaštvu u Trsteniku.

Posle glasanja, poslanici u 14 sati treba da počnu razmotranje 1.424 amandmana na podnete zakonske predloge, o kojima je juče završena objedinjena načelna rasprava.

Skupština treba da razmotri amandmane na izmene zakona o tržištu kapitala, o preuzimanju akcionarskih društava, o javnoj svojini, o akcizama, o porezu na dodatu vrednost, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, izmenama Carinskog zakona, kao i Predlogu zakona o proceniteljima vrednosti nepokretnosti.

Razmatraće se i amandmanima na izmene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, kao i na izmene zakona o javnim medijskim servisima i o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o preuzimanju obaveza akcionarskog društva za proizvodnju petrohemijskih proizvoda, sirovina i hemikalija "HIP - Petrohemija", Pančevo i pretvaranju tih obaveza u javni dug Republike Srbije.

Poslanici razmatraju i izmene Zakona o regulisanju javnog duga SRJ po osnovu devizne štednje građana i Predlog zakona o regulisanju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ.

Na dnevnom redu je i izmena Zakona o uređenju sudova, koju je podneo poslanik SNS Aleksandar Martinović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track