Marko Đurić: Koliko sutra spremni smo za nastavak razgovora

Direktor Kanceralije za Kosovo i Metohiju

Marko Đurić: Koliko sutra spremni smo za nastavak razgovora

Politika -
Dinamika razgovora ne zavisi samo od nas, već i od kalendara visokog predstavnika EU Federike Mogerini, a nažžalost i od političkog taktiziranja Prišštine, dodao je on

BEOGRAD - Posle poslednjeg sastanka u Briselu na premijerskom nivou 23. juna jasno smo svima stavili do znanja da smo, koliko sutra, spremni da nastavimo tamo gde se u tim razgovorima stalo, izjavio je direktor Kanceralije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je dodao da dinamika razgovora ne zavisi samo od nas, već i od kalendara visokog predstavnika EU Federike Mogerini, a nažžalost i od političkog taktiziranja Prišštine. Proces normalizacije odnosa će, ukoliko to od nas bude zavisilo, biti nastavljen.

Beograd žželi da razgovara o imovini, verskoj i kulturnoj bašštini i mnogim drugim pitanjima, kojima, međutim, mora da prethodi dogovor o formiranju Zajednice srpskih opšština (ZSO), rekao je Đurić. On je uverem da će ZSO biti po meri Srba na Kosovu i Metohiji i biti nepremostiva garancija njihovog opstanka i napretka.

Prema njegovim rečima, biće predviđene institucionalne veze ZSO i Srbije, a najvažžnija veza biće mogućnost direktnog finansiranja. Na pitanje da li je Beograd upoznat sa sadržžajem pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prišštinom, koji je nedavno najavio i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister, a što je i obaveza iz Pregovaračkog okvira, Đurić je podsetio da EU ima statusno neutralnu poziciju prema Kosovu i Metohiji.

"Najmoćnije držžave EU pojedinačno imaju drugačiji stav i nije tajna da bi volele da Srbija sutra prizna jednostrano proglaššenu nezavisnost našše južžne pokrajine, ali teško mi je da zamislim da će iko odgovoran pred Srbiju staviti uslov da podržžimo članstvo Kosova u UN", naglasio je Đurić.

On je rekao da je u fokusu naššeg interesovanja dobrobit našših građana na Kosovu i da im dugujemo da u dijalogu sa Prišštinom, uz posredovanje EU, za njih dobijemo ššto višše. "Niko nije ni očekivao da ce Prišština, zbog procesa normalizacije odnosa, odustati od nastojanja da osnažži svoj međunarodni položžaj, a pokuššaj ulaska u Unesko je zapravo pokuššaj tihog infiltriranja u sistem UN.

"Beograd će nastaviti da insistira da se pitanje našše kulturne bašštine na Kosovu i Metohiji reššava u okviru procesa normalizacije", kazao je Đurić. Na pitanje kako je doššlo do toga da interese u Unesku Beograd brani pomoću aneksa pet Ahtisarijevog plana, koji je Skupšština Srbije odbacila u celosti, direktor Kancelarije za KiM je odgovorio da mi ne priznajemo Ahtisarijev plan, ali da "taj dokument u Prišštini i u međunarodnoj komunikaciji ima tešžinu".

"Prirodno je da koristimo sva raspoložživa politička i diplomatska sredstva kako bismo sprečili da Srbiji, srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi bude naneta nesaglediva nepravda", naglasio je Đurić.

Kad je reč o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK, on je rekao da Beograd "ne veruje u administrativni kapacitet ni u iskrenu nameru Prišštine da kazni počinioce straššnih zločina terorističke OVK". "Mislim da bismo imali čvršće garancije da će pravda biti dostižžna da je za tu stvar bio nadležžan sud iza kojeg bi stajao autoritet Saveta bezbednosti UN. Mi ćemo, ipak, zato ššto je to u naššem interesu, iskoristiti svaku priliku da pomognemo da zločince stigne zaslužžena kazna", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Povodom najave ministra prosvete i strukovnih sindikata da će prve otpremnine dobiti nastavnici sa KiM, Đurić je istakao da "otpremnine neće dobiti nijedan prosvetni radnik koji žživi i radi na KiM". "Dakle, neće biti otpušštanja našših ljudi na KiM", rekao je on i napomenuo da "srpska prosveta na KiM ostaje srpska, zbog toga smo toliko i insistirali na nadležžnostima ZSO u oblasti obrazovanja".

(Tanjug/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track