MEDIJI U REGIONU: Nikolić uz podršku Moskve zaigrao ruski rulet!
Foto: Marina Lopičić

Bruje mediji u regionu

MEDIJI U REGIONU: Nikolić uz podršku Moskve zaigrao ruski rulet!

Politika -

Zagrebački "Jutarnji list" u analizi predizborne situacije u Srbiji navodi da je predsednik Tomislav Nikolić zaigrao "ruski rulet" nakon što je pobesneo i "uz pomoć Moskve želi da sruši Vučića".

"Burleska u Srbiji je evidentna. Naime, samo dan nakon što se činilo da je srpski premijer i jedini trenutni apsolutni vladar Srbije Aleksandar Vučić, nakon dugog razmišljanja i šahovski pripremane izborne strategije, konačno sve sredio (naime, sebe je na izborima kandidovao za predsednika), usledio je neočekivani kopernikanski obrt i udarac iznenađenog i uvređenog, trenutnog predsednika Tomislava Nikolića", piše "Jutarnji".

Naime, na prijemu povodom Dana državnosti i Nikolićevog rođendana u predsednikovoj rezidenciji na Andrićevom vencu, na koji mu nije došao nijedan jedini ministar iz vlade (premijer Vučić i većina ministara bila je u Batočini na slavi kod Dragana Markovića Palme, koalicionog partnera koji je podržao Vučićevu kandidaturu pa je ovaj zakasnio na prijem) Tomislav Nikolić je, uprkos stranačkom dogovoru, najavio i svoju kandidaturu na izborima.

MIHAJLOVIĆEVA: Vučić kandidat i pobednik na izborima, nema kompromisa ni trgovine

MEDIJI U REGIONU: U Srbiji ludnica posle Nikolićeve kandidature, Vučiću se smrklo, Dačić besan

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Vučiću je pao mrak na oči, piše dalje "Jutarnji", pogotovo jer je Nikolić govorio da neće praviti konkurenciju Vučiću i da će se pokoriti stranačkoj odluci. Vučić je bio toliko preneražen Nikolićevom odlukom da je, kada su ga pitali za komentar, prvi put stvarno ostao bez reči.

DAČIĆ ODLUČNO PODRŽAVA VUČIĆA: Tomo, doviđenja, vidimo se u nekom drugom filmu!

Naime, Vučić je poznat po tome da stalno govori kako neće komentarisati neke stvari i odnose, pa odmah u nastavku opali traktat o onome što "neće komentarisati".

Ovaj put zaista nije imao šta da kaže. Nikolić je zaigrao "ruski rulet", ali pitanje je: s jednim ili svim mecima u bubnju. Naime, svestan je da Vučić može da ga zdrobi.

Jeremić: Toma Nikolić pet godina ponižavan

Foto: Kurir
Foto: Kurir

Doduše, Nikolić je očigledno bio pogođen svojim izostankom pa njegova odluka može biti inicirana i "običnom" taštinom, pogotovo jer je na prijemu rekao da je tokom mandata "bio vređan i omalovažavan", a toliko toga je napravio.

OČEKUJE SE ZVANIČNA ODLUKA VLADAJUĆE STRANKE: Glavni odbor SNS danas o kandidaturi Vučića

Ipak, tu šokantnu vest prva je javila prokremaljska agencija Sputnjik pa se odmah nametnulo i pitanje ne nazire li se u Nikolićevoj odluci i ruski trag, analizira "Jutarnji".

Naime, Kremlj je nekoliko puta isticao da podržava Nikolića kao kandidata, a tu "molbu" osobno od Vladimira Putina Vučiću je krajem prošle godine preneo i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Zagrebački dnevnik piše i ovo: S obzirom na to da Vučić nije poslušao svog "saveznika" već se spekuliše da bi iza ovog neočekivanog Nikolićeva istupa mogla stajati Moskva, koja svim silama želi da zadržati Srbiju u svom zagrljaju. Doduše, nema (još) potvrde toga, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da bi Nikolić za koji dan možda mogao i da povuče svoju kandidaturu da zaokruži cirkus koji trenutno vlada na srpskoj političkoj sceni.

Dakle, osim "ruske veze", nagađa se i da je Nikolić ovo napravio kako bi preneraženom Vučiću nategnuo živce, ali, za svoj mogući odustanak, izvukao maksimalne ustupke, na koje bi Vučić u ovoj tragikomičnoj situaciji mogao da pristane, jer ne sme dozvoliti, sada pred izbore, raskol u stranci.

Osim toga, doveo bi možda u pitanje i sopstvenu pobedu u prvom krugu, a upravo toga se najviše grozi. Nikolić je više puta izlazio s ambicijom da se kandiduje za drugi mandat, ali ga je Vučić stalno kočio.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

EKSKLUZIVNO: Nikolićevo PISMO Vučiću!

(Jutanji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja