MEKALISTER: Beograd i Priština da se uzdrže od međusobnog optuživanja
Foto: Dragana Udovičić

Nastaviti put ka EU

MEKALISTER: Beograd i Priština da se uzdrže od međusobnog optuživanja

Politika -

BEOGRAD - Izvestilac za Srbiju i predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister izjavio je da se od Beograda i Prištine očekuje da ostanu posvećeni dijalogu, da ne pribegavaju igri međusobnog optuživanja i da se uzdrže od svake akcije koja bi ugrozila dosad postignut napredak u procesu.

"Svi smo pratili šta se desilo u proteklih nekoliko sedmica i mislim da takav razvoj situacije ukazuje na potrebu snažnijeg angažovanja i jedne i druge strane. Mislim da je o bila i poruka koju smo dobili nakon najnovije runde dijaloga, a u medjuvremenu treba nastaviti da se uistinu primenjuju ranije postignuti dogovori", rekao je Mekalister za dnevnik "Danas" od ponedeljka.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Mekalister je rekao da "i Kosovo i Srbija treba da nastave svoj put ka EU, što znači da obe strane treba da izbegavaju da se medjusobno blokiraju i da i jedni i drugi treba da ispunjavaju svoje obaveze".

Govoreći o izveštaju koji za Evropski parlament priprema o Srbiji, Mekalister je rekao da je medijska situacija jedna od pet velikih tema u tom dokumentu."Kao što sam naveo u nacrtu izveštaja, 'EP ponavlja svoju zabrinutost što nikakav napredak nije ostvaren da bi se unapredila situacija u vezi sa slobodom izražavanja i slobodom medija'", rekao je Mekalister.

On je rekao da "EP naglašava da pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara treba da ostane pitanje koje izaziva zabrinutost" kao i da to telo "poziva srpske vlasti da istraže sve slučajeve napada na novinare ili medije, sprovedu potpuno zakone o medijima i obezbede uvid u vlasništvo i finansiranje medija".Mekalister je, medjutim, dodao da je dobio puno amandmana evropskih poslanika upravo u segmentu koji se odnosi na slobodu medija, i da ostaje da se vidi šta će biti usvojeno u konačnoj verziji teksta.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Mekalister, koji je prošle sedmice boravio u Srbiji, je precizirao da se većina od dosadašnjih 325 amandmana na nacrt izveštaja odnosi na pet tema i to na manjinska prava, regionalnu saradnju, vladavinu prava, slobodu medija i spoljnu politiku, ali da ima i veoma detaljnih amandmana o energetskoj politici.Prema njegovim rečima, činjenica da je podneto toliko nogo amandmana pokazuje da postoji veliko interesovanje za Srbiju, ali i za Zapadni Balkan, pošto se neki od amandmana odnose i na situaciju u BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track