MERKELOVA OBEĆALA VUČIĆU: Tražiću Trampu da brine o Srbiji!
Foto: Reuters Kurir

Detalji susreta premijera s nemačkom kancelarkom

MERKELOVA OBEĆALA VUČIĆU: Tražiću Trampu da brine o Srbiji!

Politika -

Veoma je važno to što je premijer sproveo reforme i uložio velik napor kako bi stvorio bolju atmosferu za međunarodne investicije, poručila najmoćnija političarka posle razgovora u četiri oka sa predsednikom Vlade

Nemačka kancelarka Angela Merkel, tokom dvočasovne večere koju je organizovala za srpskog premijera u Berlinu, rekla je Aleksandru Vučiću da je veoma važno da održi stabilnost zemlje, ekskluzivno saznaje Kurir.- Na večeri su služili nemačke specijalitete, a kancelarka je bila sve vreme izuzetno ljubazna i dobro raspoložena i rekla je: „Vučiću, veoma je važno da vi održite stabilnost Srbije. Tražiću od Donalda Trampa da čuva Srbiju, da SAD budu prisutnije na zapadnom Balkanu i u Srbiji“ - prenosi naš izvor kancelarkine reči.Premijer Vučić otkrio je za Kurir šta je kazao kancelarki:Zahvalnost- Rekao sam joj da je za nas ona najznačajnija osoba u Evropi, da je više puta spasila zapadni Balkan i da joj kao predsednik Vlade Srbije to nikada neću zaboraviti. Takođe, rekao sam da mnoge druge u Evropi ni Srbija ni Balkan ne interesuju dovoljno. Inače, Merkelova je juče, posle razgovora u četiri oka sa Vučićem, poručila da je Srbija na dobrom putu i pohvalila ekonomske reforme i napore srpske vlade u dovođenju investitora.Najmoćnija političarka na svetu poručila je da Nemačka želi da se saradnja sa Srbijom i dalje razvija.- Veoma je važno to što je Vučić sproveo velike reforme, uložio veliki napor kako bi stvorio bolju atmosferu za međunarodne investicije i ispunio sve uslove za pregovore sa EU da bi se sad u februaru otvorila dva poglavlja i ispunili standardi koje EU očekuje. To je veliki uspeh. Želim da mu poručim da nastavi reforme kad je reč o pravnoj državi, govorimo o građanskom društvu u kom ima i nevladinih organizacija. To je u interesu Srbije, njenog razvoja i postizanja uspeha. I državna preduzeća su napredovala, Srbija je na pravom putu - poručila je Merkelova.Kancelarka je pozitivno ocenila i odnos prema Prištini.- Vučić je bio za to da odnosi u regionu budu mirni, a razuman odnos je imao i prema Kosovu. Nama je iz Berlina lako da govorimo o tome, istorija je nešto što traje, a odnosi sa Kosovom su ipak bolji, bez obzira na sve - kazala je Merkelova i pohvalila Srbiju i njen odnos prema migrantskoj krizi i poručila da neće ostaviti Srbiju na cedilu. Vučić je najavio da će razgovarati o regionalnom miru i stabilnosti:Poverenje - Situacija jeste turbulentna, jedino uz EU možemo da očuvamo stabilnost regiona. Zapadni Balkan vidimo kao mesto budućeg ekonomskog rasta za ceo region. Na dobrom smo putu što se tiče ekonomije.Govoreći o sukobima iz prošlosti, naglasio je da želi da se to „nikada više ne pojavi“:- Beograd je i u pregovorima s Prištinom imao teške poteze, kao i u odnosima sa BiH. Mislim da smo time zaslužili poštovanje i da takvom odgovornošću i posvećenošću možemo da gradimo poverenje između Srba i Nemaca.

I ekonomija temaMOLIĆU ZA ŽELEZARUVučić je naglasio i da će imati sastanke s predstavnicima nemačkih malih i srednjih preduzeća, kako bi se radilo na njihovom dolasku u Srbiju.- Posebno ću od Angele Merkel tražiti pomoć i podršku u vezi sa „Železarom Smederevo“, što je za nas ključno pitanje - najavio je on.

Ekskluzivno

MAGAZIN STARS SAZNAJE: U pripremi rijaliti o Marjanovićima!

Snimanje treba da počne na godišnjicu Jelenine smrti

U današnjem izdanju, magazin Stars ekskluzivno otkriva da se priprema rijaliti o porodici Marjanović.

Snimanje treba da počne na godišnjicu Jelenine smrti, a učestvovaće pevačicin muž Zoran, ćerka Jana, svekrva Zorica, svekar Vladimir i dever Miloš.

Svake srede samo u Kuriru čeka vas poklon Stars, najtiražniji magazin o poznatima!

Danijela Luković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track