MERKELOVA PRVO VEČERA SA VUČIĆEM: Nemačka kancelarka dva dana u Beogradu!

Čast

MERKELOVA PRVO VEČERA SA VUČIĆEM: Nemačka kancelarka dva dana u Beogradu!

Politika -
Najviši nivo srpski premijer će gošći iz Nemačke prirediti večeru u vili „Bokeljka“, a tokom boravka u srpskoj prestonici čuvaće je oko 4.000 policajaca

BEOGRAD - Nemačka kancelarka Angela Merkel trebalo bi da stigne u Beograd 8. jula uveče i odmah po sletanju na aerodrom otići će na radnu večeru sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u vilu „Bokeljka“, saznaje Kurir.Kako je planirano, ona će tu noć prespavati u Beogradu, a ujutru 9. jula započinje zvaničnu posetu, odnosno sastanak sa srpskom delegacijom.Pozitivna poseta- Merkelova obično ne noći tokom svojih zvaničnih poseta, već su to jednodnevni sastanci, ali će u Srbiji spavati. Posle Beograda ona će boraviti i u Sarajevu - priča naš izvor iz Nemanjine 11.Nemačka kancelarka najverovatnije će imati sastanke i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.- Poseta je zamišljena kao pozitivna, pa se ne očekuju neki uslovi ili pritisci. Pitanje rezolucije o Srebrenici neće ni biti na dnevnom redu jer će se ono naći pred SB UN i pre nego što Merkelova stigne u Beograd - kaže naš sagovornik.Na pitanje šta Srbija može da očekuje od dolaska Angele Merkel i da li nam ona donosi nove uslove za pridruživanje EU, Bodo Veber, ekspert za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina, za Kurir kaže:Bez novih uslova- Uslovi za otvaranje prvih poglavlja, zajedno s poglavljem 35, ranije su definisani - napredak u briselskim pregovorima u vezi s telekomunikacijama, energetikom, kao i Zajednicom srpskih opština. Tu će možda biti konkretizacije, ali ne i novih uslova. Mimo toga ne očekujem mnogo pritisaka.Veber je rekao i da će „ton posete biti prijateljski“:- Naravno, uz insistiranje da se Srbija i dalje angažuje na sprovođenju reformi koje su neophodne za evropske integracije.

Florijan BiberKANCELARKA ĆE VASPODRŽATI NA PUTU KA EUTo što kancelarka Angela Merkel dolazi u posetu Beogradu dobar je znak, smatra Florijan Biber, direktor Centra za studije jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu.- Srbija može da se nada daljoj podršci na putu ka EU. Nemačka kancelarka će verovatno s Vučićem razgovarati i o domaćim pitanjima, poput slobode medija - rekao je on za Kurir magazin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track