MEŠANJE KARATA U SPS: Antićevo mesto uzima Slavica
Foto: Nebojša Mandić

Dačić zamenjuje kadrove u vrhu stranke

MEŠANJE KARATA U SPS: Antićevo mesto uzima Slavica

Politika -

Lider socijalista nastavlja praksu rotacije potpredsednika partije na mestu njegovog zamenika, posle Antića, red došao na Dejanovićevu

Lider SPS Ivica Dačić sprema promene u vrhu svoje stranke! Aktuelnog ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića na mestu zamenika predsednika SPS zameniće potpredsednica partije i direktorka klinike „Laza Lazarević“ Slavica Ðukić Dejanović.Ove promene deo su Dačićevog ranijeg plana o rotaciji potpredsednika SPS na mestu zamenika predsednika stranke, a ovo će biti jedna od prvih tačaka naredne sednice Predsedništva SPS.Da se dokazuju- Kao vešt političar, Dačić je smislio način kako da promrda članstvo. Procenio je da će zamene uticati pozitivno na članstvo, da će se truditi da daju sve od sebe na tako važnoj funkciji, imajući u vidu da će svima biti data ista šansa da pokažu svoje umeće. Takođe, u sklopu aktuelnih dešavanja u stranci, ovim će smanjiti pritisak dela SPS koji želi da se stranka udalji od SNS - kaže naš izvor.Kako dodaje naš sagovornik, Slavica Ðukić Dejanović idealno je rešenje i za aktuelne političke prilike.- Nije logično da se promene u vrhu stranke dešavaju u vreme kampanje, zbog organizacionih stvari, ali i bojazni da bi se time poslala loša slika biračima. Zbog toga će sve biti urađeno sada, pošto su izbori završeni - navodi naš sagovornik.Lider Ivica Dačić potvrđuje za Kurir da će Antić i Dejanovićeva zameniti funkcije sledećeg meseca.- To je princip koji je usvojen na sednicama organa stranke. Zamenici predsednika partije se rotiraju na šest meseci po azbučnom redu. Jedino je kod Antića produženo dok se ne završe izbori. Sledeća na redu je Slavica, i to će biti redovna rotacija u junu - objašnjava Dačić.Poruka za SNSKomentarišući ova prepakivanja u SPS, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da Dačić pokušava da pronađe formulu koja će biti dobitna za ustrojstvo stranke, ali i da pošalje dobru poruku SNS.- To su unutrašnje stvari SPS, a Dačić svakako ima pravo da promeša karte onako kako misli da je najbolje. U momentu u kom tinja nezadovoljstvo u SPS zbog odnosa sa Srpskom naprednom strankom, ali i činjenice da je za SNS Antić i te kako prihvatljiv, Dejanović se čini kao najbolje rešenje za zamenika. Nije kao Antić toliko bliska SNS, ali ni toliko protiv naprednjaka kao Ružić - kaže Anđelković.Podsetimo, Antić je na mesto zamenika predsednika SPS izabran 6. septembra 2015, a Dačić je tada rekao da se „zamenik imenuje iz redova potpredsednika“ i da je time „želeo da svi potpredsednici budu ravnomerno uključeni u rukovođenje strankom“.Antić i Dejanovićeva nisu odgovarali na pozive i poruke novinara Kurira.

JOŠKA BROZ: NEĆEMO NI DOŽIVETI DA NAM DIGNU PENZIJEPredsednik Komunističke partije Joška Broz još nije ni zaseo u poslaničke klupe, a već se uživeo u ulogu žestokog opozicionara, iako je izabran na listi SPS-JS, za koju još nije isključeno da će biti deo i nove vlasti.On je u emisiji „Balkan info“ oštro negodovao zato što su smanjene penzije.- Dobićemo veće penzije za tri godine! Za tri godine pola nas neće biti živo. A druga polovina neće moći u penziju zbog starosne granice. Znači, penzionere treba skinuti s dnevnog reda, uništiti. E to je cilj Zapada - rekao je Broz.Prema njegovim rečima, ništa se nije promenilo od „ovog demokratskog sistema“.- Sjaše Kurta da uzjaše Murta. Nadam se da ćemo sad promeniti nešto ulaskom u parlament jer ja ne umem da ćutim. Bili smo jedina koalicija koja služi narodu, a sve ove druge bile su da narod služi njima. Samo su obećavali. Hoću da znam gde su penzionerske pare, neka kažu - poručio je Titov unuk.N. M.

Zasedanje SB UNŠEF DIPLOMATIJE U NJUJORKUIvica Dačić prisustvovaće danas u svojstvu ministra spoljnih poslova sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku. Tema skupa biće izveštaj Generalnog sekretara UN o radu Unmika u periodu od 16. januara do 15. aprila 2016. Kako je saopštio MSP, Dačić će se u svom izlaganju osvrnuti na izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i izneti ocenu aktuelne situacije na KiM i delovanja Unmika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track