MILOVAN DRECUN: Želimo da se problem Trepče reši dogovorom pod okriljem EU
Foto: Fonet

Mali manevarski prostor Beograda

MILOVAN DRECUN: Želimo da se problem Trepče reši dogovorom pod okriljem EU

Politika -

NOVI SAD - Želimo da se mirno rešava problem Trepče i zato Beograd i Priština, pod okriljem Evropske unije, treba razgovorom da dođu do kompromisnog rešenja, izjavio je predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun.

''Ovako imamo situaciju da Priština jednostrano pokušava da nametne rešenja, što za nas nije prihvatljivo. Nećemo se pomiriti s tim i preduzimaćemo sve moguće aktivnosti, ali samo one koje vode miroljubivom rešenju problema'', naglasio je Drecun.

On je objasnio da manevarski prostor Srbije nije velik, zbog toga što Priština ima mogućnost da na delu teritorije Kosova i Metohije nameće jednostrana rešenja, jer činjenice su da Beograd nema kontrolu južno od Ibra i da mnogi koji treba da poštuju Rezoluciju 12 44, a naročito neke stalne članice Saveta bezbednosti, krše taj dokument priznavanjem samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Foto: FoNet Danilo Janković
Foto: FoNet Danilo Janković

''To ograničava manevarski prostor Srbije, koja u takvim uslovima mora da napravi mehanizam kojim će naterati Prištinu da poštuje elementarna pravila i norme, a naročito da poštuje vlasništvo'', kazao je Drecun za Prvi program radija Radio-televizije Vojvodine

Brisel zastupa stav da imovina može da bude tema dijaloga samo ako se slože obe pregovaračke strane, čime ohrabruje Prištinu, a prebacuje odgovornost na Beograd zbog zastoja u primeni sporazuma o telekomunikacijama.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Time Evropska unija zatvara oči pred činjenicama, ukazao je Drecun, izrazivši nadu da će Brisel zauzeti aktivniju poziciju po pitanju imovine i staviti do znanja Prištini da je to ključno za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, naročito za formiranje Zajednice srpskih opština, koja mora da raspolaže određenom imovinom da bi mogla da funkcioniše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track