MINISTARKA BRNABIĆ U TIRANI: Srbija je na čvrstom reformskom putu
Foto: Filip Plavčić

Inicijative i inovacije na putu ka EU

MINISTARKA BRNABIĆ U TIRANI: Srbija je na čvrstom reformskom putu

Politika -

TIRANA - Srbija se nalazi na čvrstom reformskom putu, izjavila je danas u Tirani ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

"Reforma javne uprave, kao treći stub u procesu pristupanja Evropskoj uniji, jedan je od prioriteta Vlade Srbije. Ministarstvo koje vodim glavni je koordinator tog procesa i ja i moj tim smo potpuno posvećeni postizanju održivih rezultata u reformi javnog sektora u Srbiji, što je veoma kompleksan proces", rekla je ministarka Brnabić na regionalnoj konferenciji o izvršavanju javnih usluga u zemljama Zapadnog Balkana.

- "Inicijative i inovacije na putu ka EU", ona je istakla da reforma javne administracije podrazumeva sinergiju između državnih institucija i sintezu javnih politika, koje zajedno treba da rezultiraju modernom upravom koja će biti servis građana. Ministarka Brnabić je napomenula da je prva faza koja je podrazumevala smanjenje broja zaposlenih u upravi završen i da je sada fokus da sa manje postignemo više", odnosno da stvorimo održivi sistem javne uprave koji će omogućiti bolje usluge za građane i privredu sa resursima koji su nam na raspolaganju.

- Kada govorimo o lokalnim samoupravama, zakonodavni okvir za razvoj ljudskih resursa na lokalnom nivou već je postavljen, usvajanjem Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave -podvukla je Brnabić.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Ona je navela da se među prioritetima Vlade i Ministarstva nalazi i donošenje Zakona o Nacionalnoj akademiji za stručno usavršavanje državnih službenika, kako bi se uspostavio održivi sistem profesionalne obuke javnih službenika i kontinuirani razvoj njihovih znanja i veština, na republičkom i lokalnom nivou.Ministarka je posebno naglasila sprovođenje plana prioritetnih aktivnosti za jačanje IT sektora, koji može biti okosnica ekonomskog razvoja Srbije.

Prema njenim rečima, važan deo ovog plana je projekat prekvalifikacija junior programera, kroz razvijen program obuka.Brnabić je kazala da će ove godine na 15 tehničkih fakulteta u Srbiji biti upisano 700 studenata više na IT smerovima u odnosu na prethodne godine, a Informatika postaje obavezan predmet u višim razredima osnovnih škola već ove jeseni.Takođe, rekla je ministarka, radiće se i na završetku izgradnje naučno-tehnološkog parka Novom Sadu i otvaranju studentskog kreativnog centra u Nišu, koji će imati i prostor namenjen start ap" kompanijama kako bi se dodatno podstaklo preduzetništvo.Ona je istakla da je od velike važnosti i implementacija akcionog plana Stop birokratiji koji je kreiran kako bi se smanjile administrativne i birokratske barijere u komunikaciji javne uprave sa građanima, privredom i u međusobnoj komunikaciji između državnih institucija.Realizacijom mera iz ovog plana doći ćemo do jednostavnijih procedura koje znače uštedu vremena i novca za sve.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

- Od 1. juna u Srbiji počinje puna primena Zakona o opštem upravnom postupku (ZUP) i predstoji nam veliki posao kako bi se primenio u punom kapacitetu. Nastavićemo da pružamo podršku drugim ministarstvima koja će raditi na harmonizaciji ostalih propisa sa ZUP-om", rekla je ministarka.

Takođe, navela je Brnabić, nastavićemo sa sprovođenjem obuka kako bi se standardizovao nivo usluga kako na centralnom, tako i na lokalnom nivou, sa posebnim akcentom na unapređivanje razmene podataka između organa.Ministarka je podvukla da je upravo razmena podataka među institucijama važan korak čime se menja odnos uprave prema građanima, koji postaju pravi korisnici usluga, a ne kuriri između državnih organa.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Brnabić je zaključila da u ovoj godini treba da nastavimo da pratimo i unapređujemo primenu Zakona o inspekcijskom nadzoru, kao važnu kariku u borbi protiv sive ekonomije.Na konferenciji koju je organizovala Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA), pored Ane Brnabić učestvovali su ministarka inovacija i javne uprave Albanije, Milena Harito, ministarka javne uprave Crne Gore, Suzana Pribilović i ministarka za informatičko društvo i javnu upravu Makedonije, Marta Arsovska Tomovska.Ministri državne uprave zemalja Zapadnog Balkana predstavili su status reforme javne uprave u njihovim državama, a tri ključne teme bile su zakonodavni okvir i javne politike u oblasti državne uprave, primena usluga koje su kreirane prema potrebama građana, odnosno potrebama korisnika, i reorganizacija i modernizacija državne uprave uz upravljanje inovacijama.

Cilj održane konferencije bio je da se istaknu svi neophodni preduslovi za poboljšanje kvaliteta usluga za građane i privredu, što vodi ka racionalnim, transparentnim i odgovornim sistemima državne uprave.Za zemlje Zapadnog Balkana, sprovođenje reformi javne uprave ostaje ključni prioritet u pristupnim pregovorima sa Evropskom Unijom.Na konferenciji je učestvovalo više od 40 govornika koji su predstavl?ali Zapadni Balkan, devet zemalja članica EU i regionalne i evropske organizacije i institucije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track